Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Ομολογία αποτυχίας του Υπουργού για το «Πάτρα-Πύργος»

Ακούστε το άρθρο

Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι θα ήμασταν πραγματικά ικανοποιημένοι αν η κυβέρνηση συνέχιζε την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου και τον ολοκλήρωνε στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, δηλαδή το 2023.

Δυστυχώς, όμως, όλοι οι Ηλείοι γνωρίζουν ότι το έργο έχει ήδη καταγράψει μεγάλες καθυστερήσεις και έχει τελματώσει με ευθύνη της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, ο Υπουργός προσπαθεί, συνεχώς, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Όμως, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί παρά τους εικονικούς «πανηγυρισμούς» του στη Βουλή.

Όλοι οι Ηλείοι και ο κ. Υπουργός γνωρίζουν ότι το έργο βρισκόταν σε εξέλιξη και κατασκευαζόταν, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης το 2023. Ο ίδιος αποφάσισε τον Ιούλιο του 2019 την ανάκληση της χρηματοδότησης των εργολαβιών που κατασκεύαζαν το έργο. Ο ίδιος αποφάσισε τον Μάρτιο του 2020, να τις ακυρώσει. Συνεπώς, το έργο, τελμάτωσε και μπήκε στο περιθώριο εξαιτίας των καταστροφικών ενεργειών του Υπουργού και συνολικά της κυβέρνησης, θεριεύοντας το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών για το αν και πότε θα πραγματοποιηθεί.

Όλοι οι Ηλείοι και ο κ. Υπουργός γνωρίζουν ότι η χρηματοδότηση την οποία ισχυρίζεται ότι «κατάφερε» να επεκτείνει στο χρόνο, είναι αυτή που εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2018, ύψους 293 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όλοι οι Ηλείοι και ο κ. Υπουργός γνωρίζουν ότι το τμήμα «Πάτρα- Πύργος» απεντάχθηκε το 2013 από το συνολικό έργο της παραχώρησης «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ» με απόφαση της τότε συγκυβέρνησης. Τώρα, προσπαθεί ο κ. Υπουργός να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ανταγωνισμού, την απευθείας ανάθεση του ίδιου έργου στην ίδια παραχώρηση. Ομολόγησε, μάλιστα, ότι αναμένει την απάντηση της το πρώτο εξάμηνο του 2021. Δηλαδή, μετά από 2 σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ελπίζει ο κ. Υπουργός ότι θα έχει απάντηση από την Ε.Ε. για το αν θα ξεκινήσει ξανά το έργο!

Όλοι οι Ηλείοι και ο κ. Υπουργός γνωρίζουν ότι όταν ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε προεκλογικά την Ηλεία, είχε δεσμευτεί ότι το έργο «Πάτρα-Πύργος» θα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Τώρα διαπιστώνουμε ότι η επανεκκίνηση της κατασκευής του και πολύ περισσότερο η ολοκλήρωσή του, είναι στον «αέρα» ή στην καλύτερη περίπτωση, θα καθυστερήσει πάρα πολύ. Ο κ. Υπουργός για άλλη μια φορά έθεσε νέα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης, ενισχύοντας την αναξιοπιστία του. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα έχουμε ξανά εργοτάξια μέσα στο 2020 και ολοκλήρωση μέχρι το 2023. Τώρα, δηλώνει ότι θα έχει τελειώσει το έργο έως το 2024!

Βέβαια, τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης δεν σταματούν εδώ, καθώς ακόμα ένα μεγάλο έργο πνοής για το νομό μας, ο Οδικός Άξονας Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη, έχει αβέβαιο μέλλον. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, καθώς είχε προχωρήσει τη μελέτη της παράκαμψης των Λαγκαδίων και είχε εξασφαλίσει για το έργο 110 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η δημοπράτηση είναι το μόνο που απομένει.

Δυστυχώς, όμως και αυτό το σπουδαίο έργο, φαίνεται να πέφτει σε δυσμένεια, καθώς ο κ. Καραμανλής «ανακάλυψε» προβλήματα στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Είπε, επίσης, ότι «το έργο αυτό δεν είναι αυτό που λέμε έργο εθνικής σημασίας». Με αυτόν τον απαράδεκτα υποτιμητικό τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ένα έργο πνοής, που θα συμβάλλει αποφασιστικά, στην ασφάλεια και ευημερία των πολιτών, όπως επίσης στην ανάπτυξη του τουρισμού, των μεταφορών και του εμπορίου.

Κάθε φορά που τοποθετείται δημόσια ο κ. Υπουργός, ομολογεί την αποτυχία του να συνεχίσει και να ολοκληρώσει χρηματοδοτημένα έργα υποδομών, ζωτικής σημασίας για το νομό μας. Οι Ηλείοι πολίτες έχουν κατανοήσει πλήρως ότι η κυβέρνηση υπονομεύει και περιθωριοποιεί διαρκώς το νομό μας, βυθίζοντάς τον σε αναπτυξιακό τέλμα.

Όλη η επικαιρότητα