Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: «Σιγή από την Υπουργό Παιδείας για το ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία»

Ακούστε το άρθρο

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεχίζει να μην απαντά για το ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) με έδρα τον Πύργο. Ένα πανεπιστημιακό τμήμα που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ανέστειλε τη λειτουργία του η σημερινή Υπουργός Παιδείας.

Στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, πριν 86 ημέρες, ζήτησα να απαντήσει η Υπουργός αν υποστηρίζει η κυβέρνηση τη λειτουργία του τμήματος και αν ναι πότε την προγραμματίζει. Αν έχει γίνει κατανοητός από την κυβέρνηση ο ισχυρός συμβολισμός του συγκεκριμένου Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη διασύνδεση του με την Αρχαία Ολυμπία και την παγκόσμια προβολή του, λόγω του Ολυμπισμού. Αν έχει συνομιλήσει με θεσμικούς και τοπικούς φορείς της Ηλείας και έχει αφουγκραστεί τον παλμό των πολιτών του νομού, ώστε να αντιληφθεί την προσμονή ολόκληρης της Ηλείας για τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.

Παράλληλα, διαβάζουμε ξανά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από θεσμικούς φορείς της Λακωνίας, ώστε να αποκτήσει η Σπάρτη αντίστοιχο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι ενέργειες είναι προχωρημένες, ενώ ήδη έχει γίνει επαφή και συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Δήμου Σπάρτης και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους.

Πραγματικά, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε αν η Υπουργός σκέφτεται να τολμήσει να προωθήσει την ίδρυση ΤΕΦΑΑ σε άλλη περιοχή της χώρας και να αφαιρέσει από την Ηλεία το ήδη θεσμοθετημένο τμήμα, που προκλητικά έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει απαντηθεί. Προφανώς, η Υπουργός θεωρεί, ότι η ενημέρωση των πολιτών της Ηλείας για τα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού δεν είναι σημαντική και αδιαφορεί. Με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο αντιμετωπίζει έναν ολόκληρο νομό, ο οποίος βιώνει συνεχή υποβάθμιση με κυβερνητικές αποφάσεις.

Καλούμε την Υπουργό να πάρει άμεσα θέση και να τοποθετηθεί για το μείζον αυτό ζήτημα. Οφείλει άμεσα να σταματήσει τον εμπαιγμό των πολιτών της Ηλείας, οι οποίοι βλέπουν, μεταξύ άλλων, την τριτοβάθμια εκπαίδευση του νομού να βρίσκεται μετέωρη.

Επιπλέον, θα πρέπει το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο οποίο ανήκει το ΤΕΦΑΑ με έδρα τον Πύργο, να τοποθετηθεί χωρίς περιστολές για τις εξελίξεις, που αφορούν το ιδρυθέν τμήμα, να απαιτήσει και να στηρίξει τη λειτουργία του. Επισημαίνουμε, δε, ότι ήδη η σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει αποφανθεί θετικά για τη λειτουργία του, με σχετική απόφαση που έχει αποστείλει στο Υπουργείο από τον Ιούνιο του 2019.

Χρέος όλων μας είναι διεκδικήσουμε με σθένος το αίτημα της λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οφείλουμε από κοινού όλοι οι πολίτες της Ηλείας, οι βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, κατά το μέρος που αναλογεί στον καθένα, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι εμπορικοί και οικονομικοί φορείς, η εκπαιδευτική κοινότητα, και οι φορείς του αθλητισμού να συμβάλουμε έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Λάκωνες μας δίνουν ένα μάθημα μεθοδικής και συστηματικής εργασίας για την επίτευξη του στόχου. Η Ηλεία έχει το προβάδισμα λόγω της ήδη υπάρχουσας νομοθετικής πρόβλεψης. Όμως, χρειάζονται άμεσες και συντονισμένες ενέργειες, καθώς και ενότητα στη διεκδίκηση της υλοποίησης του αιτήματος που για δεκαετίες είχε η Ηλεία. Η ώρα της ευθύνης και των πράξεων είναι τώρα. Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας και η λειτουργία του θεσμοθετημένου ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία είναι αναγκαία, δίκαιη και αδιαπραγμάτευτη.

Όλη η επικαιρότητα