Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Στηρίξτε τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους της εστίασης

Ακούστε το άρθρο

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ασφαλή και βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας αποδεικνύονται καθημερινά κενές περιεχομένου. Οι πρόχειρες, αντιφατικές και εν τέλει αποτυχημένες ενέργειες και παρεμβάσεις την καθιστούν ακόμα περισσότερο δυσοίωνη.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου. Η κυβέρνηση, αγνοούσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ασφαλές άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με την υιοθέτηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τώρα, σπεύδει ν’ ανοίξει τον κλάδο.  Αυτό, όμως, είναι από μόνο του αρκετό; Ασφαλώς, όχι.

Η εστίαση, έχοντας κυριολεκτικά υποφέρει όλο αυτό το διάστημα από τα συνεχή lockdown, δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία, δίχως να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης των επαγγελματιών και των εργαζομένων της. Είναι αναμφισβήτητο ότι συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία του τόπου μας και είναι αδιανόητο να αφήνεται στην τύχη της.

Οι επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει» οικονομικά, καθώς συνέχιζαν για καιρό να καταβάλουν μέρος των ενοικίων τους και τα πάγια λειτουργικά έξοδα, αν και είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Ακόμα και οι τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες περί επιδότησης των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων, μόνο ως δεδομένη δεν μπορεί να είναι, καθώς τίθενται παράμετροι, που την καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη.

Μάλιστα, το μέγεθος της εγκατάλειψης αυτών των επιχειρήσεων φαίνεται από το γεγονός ότι καταγράφονται διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών, κατά το διάστημα που είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση.

Τώρα ζητάνε από τους ανθρώπους της εστίασης ν’ ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Πως θα γίνει, όμως, αυτό, όταν ακόμα και η οικονομική ενίσχυση, σαν κεφάλαιο κίνησης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έχει καθυστερήσει; Πως θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ο κλάδος, αν δεν μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες και να καλυφθούν οι απαραίτητες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κ.α.;

Το ασφαλές και βιώσιμο άνοιγμα της εστίασης προϋποθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό, που θα εγγυάται ασφάλεια και οικονομική βιωσιμότητα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επανειλημμένως προτείνει, μεταξύ άλλων:

-Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών,

-ενίσχυση της ρευστότητας προς όλους,

-ρύθμιση του χρέους που προέκυψε μέσα στην πανδημία και θα περιλαμβάνει «κούρεμα» βασικής οφειλής,

-υγειονομικά πρωτόκολλα για να λειτουργούν τα καταστήματα με ασφάλεια.

Αυτά είναι αναγκαία μέτρα, που ζητάνε διαρκώς και οι ίδιοι οι φορείς του κλάδου. Αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για ν΄ ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά της εστίασης.

Οι ανέξοδες ανακοινώσεις μέσα σε πανηγυρικό τόνο, δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, παρά μόνο δρουν αποπροσανατολιστικά και εμπαίζουν τους επιχειρηματίες του κλάδου. Η επανεκκίνηση της εστίασης απαιτεί γενναία μέτρα ενίσχυσης και υγειονομικής ασφάλειας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν τα λουκέτα και η έκρηξη της ανεργίας, που δυστυχώς, είναι προ των πυλών.

Όλη η επικαιρότητα