Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για την πρόσληψη μονίμων ιατρών στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Ο Υπουργός Υγείας δεν έδωσε επαρκείς και ουσιαστικές απαντήσεις σε επίκαιρη ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού στη Βουλή. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες πρόσληψης μονίμου ιατρικού προσωπικού που είχαν προκηρυχθεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.. 

Ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ τόνισε στο Υπουργό ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει παρέλθει, αντιθέτως εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για ένα δεύτερο, ισχυρότερο κύμα εξάπλωσης του Covid-19. Η Ηλεία δοκιμάστηκε από την πανδημία και δυστυχώς, είχαμε το πρώτο νεκρό στη χώρα από τον τόπο μας. Η λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας, της Ν.Μ. Πύργου, της Ν.Μ. Αμαλιάδας, της Ν.Μ. Κρέστενας και των κέντρων Υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την υγειονομική προστασία του Νομού.

Επίσης, ανέφερε ότι οι Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και ιδίως σε παθολόγους ιατρούς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το οργανόγραμμα λειτουργίας της παθολογικής κλινικής της Ν.Μ. Πύργου, προβλέπεται η παρουσία επτά (7) ειδικευμένων παθολόγων και εννέα (9) ειδικευόμενων. Αυτή τη στιγμή, η παθολογική κλινική λειτουργεί με τέσσερις (4) ειδικευμένους ιατρούς παθολόγους, εκ των οποίων οι δύο (2) έχουν μετακινηθεί από την Ν.Μ. Αμαλιάδας.

Υπενθύμισε στον Υπουργό ότι πρόσφατα ενέκρινε την προκήρυξη 82 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του Ε.Σ.Υ. των Νοσοκομείων και Γενικών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Από αυτές ενέκρινε 25 θέσεις για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία ανήκει το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας. Δυστυχώς, όμως, από τις παραπάνω θέσεις, καμία δεν προβλέπεται για τις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, παρότι αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις, ιδίως σε παθολόγους ιατρούς. Προβλέπονται όμως 6 για το Κ.Υ. Μολάων.

Ακόμα, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν κίνητρα για την πλήρωση των θέσεων στην Ηλεία, όπως, η αλλαγή κατηγορίας ζώνης για τις Νοσηλευτικές Μονάδες μας, αλλά και η προκήρυξη περισσότερων θέσεων, σύμφωνα με το οργανόγραμμα, στις ειδικότητες που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Παράλληλα, ο βουλευτής τόνισε ότι το Υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει το πλάνο του για την παραμονή στην εργασία των συμβασιούχων εργαζομένων στα νοσοκομεία που προσφέρουν κρίσιμες υπηρεσίες.

Τέλος, παρουσίασε την καθυστέρηση που υπάρχει στη διαδικασία της λειτουργίας της δρομολογημένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στην Κρέστενα, αλλά και τις σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό των Κέντρων Υγείας Ανδρίτσαινας, Γαστούνης κ.α.

Έθεσε, λοιπόν, στον Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

1.Για ποιους λόγους έμειναν εκτός της απόφασης έγκρισης προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων ιατρών, οι Νοσηλευτικές Μονάδες του Νομού Ηλείας, και μάλιστα εν μέσω υγειονομικής κρίσης;

  1. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα οι Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με πληρότητα σύμφωνα με το οργανόγραμμά τους;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των δρομολογημένων προσλήψεων και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο προσεχές διάστημα;
  3. Τι θα πράξει σχετικά με τις συμβάσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία που λήγουν και αν αποχωρήσουν από την εργασία τους θα στερηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης;

Ο Υπουργός δεν απάντησε ουσιαστικά στις ανωτέρω ερωτήσεις, δεν δεσμεύθηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις δρομολογημένες προσλήψεις και δεν παρουσίασε το σχέδιό του για την ένταξη της Ηλείας σε προκηρύξεις για μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι διοικήσεις των Νοσηλευτικών Μονάδων, το προσωπικό τους, τα σωματεία εργαζομένων, οι ιατρικοί σύλλογοι, οι Δημοτικές Αρχές και όλοι οι πολίτες της Ηλείας, από την παρουσία του Υπουργού στη Βουλή, αντιλαμβανόμαστε ότι πέρα από τις δρομολογημένες προσλήψεις, που ευχόμαστε να υλοποιηθούν, δεν έχουμε να περιμένουμε ουσιαστική ενίσχυση των Νοσηλευτικών Μονάδων με τον υφιστάμενο κυβερνητικό σχεδιασμό.

Όλη η επικαιρότητα