Olympia Forum

Διονύσιος Νικολάου στο Olympia Forum Ι: «Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να μην χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία»

Ακούστε το άρθρο

Στην ομιλία του ο κ. Διονύσιος Νικολάου γενικός διευθυντής της diaNEOsis απάντησε στο ερώτημα τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και ποια στοιχεία πρέπει να έχει αυτή.

“Η αιτία της Ελληνικής κρίσης έχει ένα όνομα…  Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Και αυτό διότι η ντόπια παραγωγή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις τοπικές ανάγκες. Έτσι γινόντουσαν περισσότερες εισαγωγές από ότι οι εξαγωγές.

Οπότε η διαφορά καλυπτόταν με δανεικά με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην κρίση που μας ταλαιπωρούσε τόσα πολλά χρόνια. Για να θεραπευτεί αυτό θα πρέπει να πάμε σε ενίσχυση ανταγωνιστικότητας. Και αυτό για να γίνει προϋποθέτει επενδύσεις.

Η επόμενη δεκαετία δεν πρέπει να έχει μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 3% και φυσικά να έχουμε και μείωση του δημόσιου χρέους.

Πρέπει λοιπόν να γίνουν μεγάλες αλλαγές που δυστυχώς έως τώρα έχουν ανασταλεί. Θα πρέπει να υπάρξει όμως και κοινωνική συναίνεση.

Ο σχεδιασμός μεταρρυθμίσεων και Επενδύσεων με το μυστικό της πλήρους αξιοποίησης των 70 δις για να μη χαθεί μία ακόμα ευκαιρία.

Έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα με αυτά τα 70 δις από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αν δεν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό η ευκαιρία για την ανάπτυξη στην Ελλάδα θα πάει χαμένη.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μία επενδυτική επανάσταση, αλλά και για μεταρρύθμιση του Κράτους, αφού χωρίς αποτελεσματική δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει έως τώρα η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Πρέπει να σταματήσει η πολυνομία, η κακονομία που υπάρχει, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη, στο ασφαλιστικό που δεν είναι βιώσιμο και που τα ποσά που έχουν δοθεί σε αυτό τα έχουμε στερήσει από τις επενδύσεις. Τροχοπέδη είναι και το φορολογικό σύστημα.

Για την ανάπτυξη θα βοηθήσει και η κρουαζιέρα που αφορά την περιοχή όπου είναι ένα κομμάτι που μπορεί να δώσει πολλά».

Επίσης ο κ. Διονύσιος Νικολάου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια όπου βγήκαμε από την οικονομική κρίση, βρεθήκαμε σε μία νέα κρίση λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών, αλλά των συνθηκών λόγω κορωνοϊου και ανέφερε διάφορα παραδείγματα.

Τόνισε επίσης ότι η μεγάλη κρίση ήρθε διότι δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού από την στιγμή της εντάξεως μας έχουμε «χάσει» περίπου 160 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον η πρόκληση είναι να μην χαθούν πάλι τόσο μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη της χώρας.

Η 2η Ημέρα: 

Olympia Forum I: H 2η ημέρα (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα