Ηλεία

Δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη: Δράματα και όνειρα

Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί βασική πύλη εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες όχι μόνο ως χώρα διέλευσης αλλά πλέον και προορισμού.

Η προσφυγική κρίση του 2015 έφεραν τη χώρα μας στο επίκεντρο κύματος προσφύγων από την Τουρκία που συνεχίζεται έως σήμερα.

Χώρα φιλόξενη, η Ελλάδα αγκάλιασε χιλιάδες πρόσφυγες και δημιούργησε διάφορες δομές όπως αυτή του LM Village στη Μυρσίνη του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, δομή πρότυπο και υπόδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων την επισκεφθήκαμε και εκεί μας υποδέχηκε ο γιατρός και διοικητής της δομής και συνομιλήσαμε με πρόσφυγες..

Ναμπίλ: Εθνική προσπάθεια

Ο γνωστός κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης και νυν διοικητής της Δομής Μυρσίνης δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: «Η δομή ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου του 2016. Τότε ξεκίνησε μια εθνική προσπάθεια και η Ελλάδα βοήθησε τα μέγιστα σε αυτό το πρωτοφανές κύμα προσφύγων που ερχόταν από την Τουρκία. Τότε εμείς ως δήμος αποφασίσαμε να βοηθήσουμε και έτσι εδώ δημιουργήθηκε ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας, που έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ φιλοξενούνται οικογένειες από τη Συρία, εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και οι συνάνθρωποί μας να βρούμε τον δρόμο τους με νόμιμο τρόπο. Στην αρχή είχαμε εδώ 344 άτομα σήμερα ο αριθμός είναι μικρότερος, είναι 152 άτομα , από τους οποίους οι 70 είναι ανήλικοι. Η Δομή αυτή διαφημίζει την Ελλάδα ανά τον κόσμο. Να σημειώσουμε ότι τους πρόσφυγες αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα όλοι οι κάτοικοι της Μυρσίνης και του Δήμου γενικότερα.»

Ο διοικητής της δομής κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ

 Χωρίς κορωνοϊό

Ο κ. Ναμπίλ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Σήμερα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται καθημερινά από 7μελές κλιμάκιο  του ΕΟΔΥ. Υπάρχουν γιατροί, υπάρχει ψυχολόγος και νοσοκόμοι στη διάθεση των φιλοξενούμενων. »

Συγκλονιστική μαρτυρία

Στη συνέχεια η εφ. «Πατρίς» συνομίλησε με πρόσφυγες από την Συρία: Ο κ. Ναζ Αλ Χαμάντ 60 ετών με καταγωγή από την Ντερ Αλ Ζορ βρίσκεται στο LM Village περίπου 8 μήνες αλλά κουβαλά  μαζί του μια οικογενειακή τραγωδία: στον πόλεμο στη Συρία σκοτώθηκαν και  τα τρία αγόρια του από βομβαρδισμό. Η ηλικία τους 24, 17 και 12 ετών!  «Ήταν το 2015! Εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ…Ένα μαρτύριο που το έχω πάντα μέσα μου…» λέει ο Ναζ και βουρκώνει.  Στην Ελλάδα ήρθε από την Τουρκία με τα πόδια. Πέντε μέρες προχωρούσαν από τα σύνορα για να φθάσουν  στη Θεσσαλονίκη. Στη Δομή  της Μυρσίνης ζει με τη γυναίκα του και τα άλλα δύο παιδιά του. Ο 60 χρονος κτηνίατρος έχει καταθέσει τα χαρτιά του και θέλει να φύγει οριστικά για τη Γερμανία.

Χώρα φιλόξενη

Η 37χρονη κ. Νάντια Χαμντό, νοσοκόμος στο επάγγελμα, από την Αφρίν της Συρίας, βρίσκεται στη Δομή μόνη της εδώ και δύο χρόνια. «Είναι πολύ ήρεμα, πολύ ανθρώπινα εδώ και γι’ αυτό φροντίζει ο κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ και οι συνεργάτες του» δηλώνει στην  εφ.«Πατρίς» η κ. Νάντια  η οποία θέλει να μείνει στην Ελλάδα «χώρα πολύ όμορφη και φιλόξενη» όπως η ίδια λέει.

Η κ. Ριμ Μουσταφά με τον 10χρονο γιό της

Το όνειρο του Μαλίκ

Μας πλησίασε με το ποδήλατό του ένας πιτσιρίκος με βλέμμα όλο περιέργεια. Ο Μαλίκ 10 ετών βρέθηκε στη Δομή με την μητέρα του και την μεγαλύτερη αδελφή του πριν από λίγες μέρες  στη Δομή.  Η κ. Ριμ Μουσταφά από την Ντερ Αλ Ζορ δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι είναι πολύ ικανοποιημένη που βρίσκεται εδώ «όπου όλα είναι υπέροχα».

Ο Μαλίκ μόλις πάτησε το πόδι του στη Μυρσίνη, ζήτησε μια μπάλα.  Δεν υπήρχε διαθέσιμη και ο  διοικητής της Δομής κ. Ναμπίλ Μοράντ ευαισθητοποιήθηκε. «Δεν μπορούσα να μην του φέρω μια μπάλα ποδοσφαίρου! Σήμερα του την παραδίδω…». Τα μάτια του μικρού Μαλίκ έλαμψαν. Πήρε τη μπάλα στα χεράκια του, ευχαρίστησε τον κ. Ναμπίλ και χάθηκε μάλλον προς το γήπεδο.

Όλη η επικαιρότητα