WEB tv Ηλεία

Δραματική η κατάσταση στην Ανδρίτσαινα από το δεύτερο lockdown – «Ζούμε ένα δράμα» (Video)

Ακούστε το άρθρο

Η Ανδρίτσαινα είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές, όχι μόνο της Ηλείας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι μία πανέμορφη κοινότητα γεμάτη με πετρόκτιστα και διατηρητέα κτήρια, με πανέμορφα λιθόστρωτα σοκάκια τα οποία χαίρεσαι να τα περπατάς, με μία καταπληκτική θέα που παρόμοια της πολύ δύσκολα συναντάς.

Δυστυχώς όμως η Ανδρίτσαινα αυτό το δεύτερο lockdown βιώνει πολύ δύσκολες στιγμές, αφού το κλείσιμο των ξενοδοχείων και η μη έλευση των τουριστών που έρχονταν για τριήμερα και εποχές σαν και αυτές που διανύουμε, τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, την έχουν μετατρέψει πλέον σε μία έρημη περιοχή, χωρίς ζωή, χωρίς οικονομική κίνηση.

Πέρα από όλα αυτά, τα προβλήματα που προέκυψαν από το lockdown λόγω του κορωνοιού, ήρθε να προστεθεί και το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και του ATM, το οποίο εξυπηρετούσε όχι μόνο τους κατοίκους της Ανδρίτσαινας και των γύρω κοινοτήτων του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αλλά και πολλές περιοχές της γειτονικής Αρκαδίας.

Οι κάτοικοι της Ανδρίτσαινας φοβούνται ότι πλέον η περιοχή θα εγκαταλειφθεί τελείως και θα γίνει μια κοινότητα «φάντασμα» με αποτέλεσμα όλη αυτή η ομορφιά να πάει κυριολεκτικά χαμένη.

Το κλείσιμο της τράπεζας

Οριστική είναι λοιπόν η απόφαση απομάκρυνσης του κινητού συνεργείου της Τράπεζας Πειραιώς αφού όπως ανακοίνωσε και η διοίκηση της τράπεζας το κατάστημα κλείνει. Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις συναλλαγές τους το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θεόδωρος Τζίβας τόνισε για το θέμα.

“Δυστυχώς η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι από τις 18 Δεκεμβρίου η τράπεζα διέκοψε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ταυτόχρονα αυτό που μας προβληματίζει πάρα πολύ, είναι ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, το ΑΤΜ θα σταματήσει να λειτουργεί για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο πρόεδρος της κοινότητας χαρακτήρισε άσχημη αυτή την εξέλιξη, αφού δημιουργείται πρόβλημα όχι μόνο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σε όλους όσους την επισκεφτούν, όταν τελειώσει αυτή η καραντίνα, για να απολαύσουν τη φύση, τις ομορφιές της Ανδρίτσαινας και φυσικά τον Επικούριο Απόλλωνα.

«Αυτή η τράπεζα εξυπηρετεί περίπου 50 χωριά σε 50 χιλιόμετρα απόσταση, οπότε καταλαβαίνετε ότι το κατάστημα της τράπεζας είναι τεράστιας σημασίας.  Εξυπηρετεί όχι μόνο τον μόνιμο πληθυσμό, αλλά και αυτούς που ξέρουν ότι εδώ είναι ένα τραπεζικό κατάστημα, ένα ATM για να κάνεις ανάληψη χρημάτων. Είναι το μοναδικό σε μία πολύ μεγάλη περιοχή και πλέον οι κάτοικοι μπαίνουν σε μια απίστευτη διαδικασία, να πρέπει να μεταφερθούν πλέον στην Κρέστενα για να πάρουν χρήματα. Μιλάμε για απόσταση 45 χλμ, θα πρέπει να πάνε στην Κρέστενα για να κάνουν μία απλή κατάθεση. Το κατάστημα λειτουργούσε το τελευταίο διάστημα μετά κόπων και βασάνων και με τη βοήθεια των βουλευτών του νομού και του Δημάρχου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, μπορέσαμε και το είχαμε ανοικτό δύο φορές την εβδομάδα.  Πλέον αυτό που ζητάμε είναι να ανοίγει μία φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και πλέον δεν το θέλουν ούτε αυτό. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς να κάνεις καμία είδους δουλειά σε ένα κατάστημα Τράπεζας και δεν ξέρω τι άλλο θα ακολουθήσει. Αρκεί να αναφέρω μερικούς αριθμούς για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αφού από την Ανδρίτσαινα και την ευρύτερη περιοχή περνούν 60.000 τουρίστες το χρόνο λόγω του Επικούριου Απόλλωνα και λόγω της ομορφιάς της περιοχής».

Δεν υπάρχει καθόλου τουρισμός

Πέρα όμως από το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς, πολύ μεγάλο είναι και το πρόβλημα που υπάρχει από την έλλειψη τουρισμού, λόγω του lockdown από τον κορωνοϊό.

Ο Θοδωρής Τζίβας δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τώρα με τον κορωνοϊό αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλα προβλήματα αφού είμαστε απομακρυσμένη περιοχή, είμαστε απομακρυσμένοι δηλαδή από υπηρεσίες, από αγορές και άλλα. Βέβαια μπορούμε να κυκλοφορήσουμε λίγο πιο εύκολα από ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν οι κάτοικοι σε άλλες περιοχές, αφού δεν είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός μας, είμαστε μέσα στη φύση, μπορούμε να πάμε για ένα περπάτημα, για τρέξιμο, οπότε τα περνάμε λίγο καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Όμως αυτό το lockdown έχει στοιχίσει στις επιχειρήσεις, που πολύ δύσκολα άντεξαν το πρώτο lockdown.  Στα ξενοδοχεία, σε αυτά τα λίγα που υπάρχουν και δίνουν μία καλή ποιότητα διαμονής για τους επισκέπτες, πλέον δεν υπάρχουν πελάτες, με αποτέλεσμα να ζορίζονται πάρα πολύ».

«Η κατάσταση είναι χάλια»
Η κα Καρβούνη Χρύσα, ιδιοκτήτρια επιχείρησης τονίζει ότι είναι πολύ άσχημη η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ανδρίτσαινα και λόγο της καραντίνας, αλλά και λόγω του κλεισίματος της Τράπεζας.

«Αν δεν υπήρχε το lockdown λόγω κορωνοϊού τα πράγματα θα ήταν λίγο καλύτερα σε σχέση με αυτά που είναι τώρα. Τώρα όμως ζούμε τον θάνατο του εμποράκου. Η ζωή κυλάει χάλια και μπορώ να πω ότι μετανιώνω που έχω έρθει εδώ, αφού δεν είμαι από την περιοχή, αφού ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί να δει κάτι άλλο, να κάνει κάτι διαφορετικό. Να κάνει δηλαδή βήματα που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν στη δουλειά του. Τώρα με το κλείσιμο είμαστε τελειωμένοι, δεν κάνουμε κάτι, ερχόμαστε απλά στα μαγαζιά για να πούμε ότι ερχόμαστε, το βράδυ υπάρχει μία απόλυτη νέκρα, σου θυμίζει κάτι από «κατοχή». Το κλείσιμο της τράπεζας είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Την Παρασκευή γίνεται εδώ η λαϊκή αγορά και επειδή ο πληθυσμός είναι σε μεγάλη ηλικία, προσπαθεί να εξυπηρετηθεί από την τράπεζα, το οποίο δεν  γίνεται πλέον, ενώ δεν μπορούν οι μεγάλοι άνθρωποι φυσικά να εξυπηρετηθούν μέσω e-banking».

«Ζούμε ένα δράμα»

Από την πλευρά του ο κος Γιάννης Αδαμόπουλος αντιπρόεδρος κοινότητας Ανδρίτσαινας τόνισε και αυτός πως η τωρινή κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική.

«Πραγματικά αυτή τη στιγμή ζούμε ένα δράμα. Έχουν φύγει όλες οι υπηρεσίες, κλείνει και η τράπεζα Πειραιώς. Μας πληροφόρησαν ότι θα πάρουν και το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης με αποτέλεσμα ο κόσμος και ιδιαίτερα τα χωριά εδώ, να διανύουν απόσταση 50 και 60 χιλιόμετρων για να μπορούν να εξυπηρετηθούν, να βγάζουν χρήματα, να πληρώνουν λογαριασμούς, να παίρνουν τους μισθούς τους. Η περιοχή έχει μεγάλη δραστηριότητα στην κτηνοτροφία, έχει πάνω από 35.000 ζώα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τη διακίνηση των χρημάτων τα οποία όπως ξέρετε διακινούνται μέσω τραπεζών. Από τη στιγμή που έκλεισε η τράπεζα, αναγκάζονται οι άνθρωποι να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να πάρουν τα χρήματά τους, να πληρώσουν τις επιταγές τους και τις υποχρεώσεις τους».

«Μας έχουν παραμελήσει»

Η κα Σταυρούλα Μήτσικα κάτοικος της περιοχής τονίζει ότι δεν φτάνει που όλα έχουν ερημώσει στην περιοχή, έρχεται και το κλείσιμο της τράπεζας για να μεγεθυνθεί το πρόβλημα.

«Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα ότι μας κλείνουν την τράπεζα, έχουν ερημώσει τα πάντα, μας έχουν παραμελήσει εντελώς. Με το κλείσιμο της τράπεζας μας απομονώνουν τελείως, ζητάμε λίγο ενδιαφέρον από τους υπεύθυνους».

Όλη η επικαιρότητα