Περιβάλλον Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δυτική Ελλάδα: Εχασε τα πρωτεία στις βροχές

Ακούστε το άρθρο

Μπήκαµε από τις 21 Νοεµβρίου στον τρίτο και τελευταίο µήνα του φθινοπώρου το οποίο- µετεωρολογικά- τελειώνει στην χειµερινή ισηµερία. Αλλά βροχές δεν είδαµε, παρά µε το σταγονόµετρο.

Ακριβέστερα: Επεσαν νερά µε το τουλούµι αλλά πολύ λίγες µέρες και όχι σε όλη την επικράτεια. Τι συνέβη στον φθινόπωρο; Και ποιές συνέπειες θα έχει η ανοµβρία, πολλώ δε µάλλον αν αποδειχθεί επίµονη κατάσταση; Υπενθυµίζουµε ότι πριν δέκα ηµέρες η ∆ΕΥΑ Πάτρας κτύπησε καµπανάκι για λειψυδρία και µάλιστα έχει φροντίσει ήδη να πάρει µέτρα άµυνας περιορίζοντας τη πίεση του νερού προς τα νοικοκυριά, για να µας υποχρεώσει σε οικονοµία.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΝΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ιδιοµορφία παρουσιάζουν οι βροχοπτώσεις του φετινού φθινοπώρου, καθώς ήταν περισσότερες στη νότια Ελλάδα και ιδίως στην Κρήτη από ό,τι στην παραδοσιακή «πρωταθλήτρια» των βροχών δυτική Ελλάδα, σύµφωνα µε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το πυκνό δίκτυο των αυτόµατων µετεωρολογικών σταθµών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, που έχει δηµιουργηθεί τα τελευταία 14 έτη στη χώρα µας, επιτρέπει τη µελέτη βασικών µετεωρολογικών παραµέτρων σε βάθος δεκαετίας, η οποία µπορεί να αποτυπώσει µια κλιµατική τάση και στη συγκεκριµένη περίπτωση να εντοπίσει σηµαντικές αποκλίσεις. Τέτοιες αποκλίσεις παρουσίασαν οι τιµές των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών µηνών του 2020 (Σεπτέµβριος, Οκτώβριος και Νοέµβριος), σε σχέση µε τις αντίστοιχες τιµές των τελευταίων δέκα ετών. Οι αποκλίσεις των βροχοπτώσεων ήσαν αξιοσηµείωτες τόσο όσον αφορά στα ύψη, όσο και στη χωρική κατανοµή τους. Επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά δέκα µετεωρολογικοί σταθµοί: πέντε σταθµοί του Αστεροσκοπείου από τη ∆υτική Ελλάδα (∆ερβίζιανα Ιωαννίνων, Παραµυθιά Θεσπρωτίας, Αµαλιάδα, Ιωάννινα, Κέρκυρα) και πέντε σταθµοί από την Κρήτη (Ηράκλειο, Τζερµιάδο Λασιθίου, Ανώγεια Ρεθύµνου, Βρύσσες Χανίων, Σπήλι Ρεθύµνου). Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι ο µετεωρολογικός σταθµός στο Ηράκλειο Κρήτης φέτος το φθινόπωρο κατέγραψε συνολικά 447 χιλιοστά, παρουσιάζοντας µια αυξητική ποσοστιαία µεταβολή 257% σε σχέση µε το µέσο όρο των φθινοπώρων 2010-2019.

Αντίθετα, τα χαµηλά ύψη βροχής του φετινού φθινοπώρου στη ∆υτική Ελλάδα αποτυπώνονται στο µετεωρολογικό σταθµό στα ∆ερβίζιανα Ιωαννίνων που κατέγραψε 288 χιλιοστά, παρουσιάζοντας µια µείωση 62%. Από την άλλη, ενώ τα τελευταία δέκα έτη στην Παραµυθιά Θεσπρωτίας καταγράφονται µεγαλύτερα ύψη βροχής (µε εξαίρεση το 2011), το φθινόπωρο του 2020 η εικόνα έχει αντιστραφεί, µε το Τζερµιάδο Λασιθίου να καταγράφει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βροχή από το µέσο όρο γι’ αυτή την εποχή.

Εξήγηση για την ανωµαλία δεν έχει δοθεί, αλλά εκτιµάται ότι δεν είναι άσχετη µε τη διαταραχή του κλίµατος σε παγκόσµια κλίµακα. Ισως είµαστε ακόµα στην αρχή µεταβολών που θα επηρεάσουν τη ζωή µας δραµατικά, αν όχι και εφιαλτικά, δεδοµένου ότι οι δραστηριότητές µας, οι δουλειές µας, οι υποδοµές µας, είναι προσανατολισµένες στις µετεωρολογικές συνθήκες που ξέραµε ως σταθερές. Αλλά τίποτα πλέον δεν είναι σταθερό. Ούτε καν το κλίµα.

Πηγή: Εφ. Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα