Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δυτ. Ελλάδα: Από τη Δευτέρα η εξέταση των ενστάσεων για το πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων λόγω Covid-19

Ακούστε το άρθρο

Εξέπνευσε χθες Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου η προθεσμία της υποβολής ενστάσεων από τις επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από την αρχική βάση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα των 30 εκατ. ευρώ, αλλά απορρίφθηκαν για τυπικές προϋποθέσεις και ελλιπή δικαιολογητικά.

Η περιφερειακή αρχή τήρησε τη γενική πολιτική αρχή που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, η οποία θέλει να μην μπαίνει σε αντιπαράθεση με κόμματα και βουλευτές, καθώς θεωρεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί υπέρ του συνόλου των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και όχι ενός τμήματος της κοινωνίας που έχει συγκεκριμένη κομματική τοποθέτηση.

Το θέμα σχετικά με το πρόγραμμα των 30 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν σε 1.017 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία, παραμένει στην επικαιρότητα με διάφορους τρόπους.

«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την υποβολή ενστάσεων από τις επιχειρήσεις που έχουν κοπεί αφού περατώθηκε η χρονική προθεσμία που είχε δοθεί για τον σκοπό αυτό. Από τη Δευτέρα θα αρχίζει η αξιολόγηση για ποιες μπορούν να εξεταστούν και ποιές όχι και θα φροντίσουμε ώστε όλες όσες έχουν υποβληθεί να ελεγχθούν», επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

«Θα φροντίσουμε ώστε να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Με ενδιαφέρον

Η κρίση της επιτροπής αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως και οι αποφάσεις της περιφερειακής αρχής για τις επιχειρήσεις που ενδεχομένως θα δικαιωθούν. Αν δηλαδή θα εξοικονομηθούν επιπλέον χρήματα για να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν.

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης είχε αφήσει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο κατά την παρουσίαση των προσωρινών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από επιχειρηματίες της Δυτικής Ελλάδας για να στηριχθούν από τις πληγές που τους προκάλεσε η πανδημία.

Ωστόσο, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η κίνηση της Περιφέρειας τόσο να αποστείλει τα αποτελέσματα για έλεγχο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων όσο και να κινηθεί νομικά για να πέσει φως σε όσα λέγονται και γράφονται σε μερίδα του Τύπου της περιφερειακής ενότητας Ηλείας περί αδιαφάνειας στην υλοποίηση του προγράμματος.

Η περιφερειακή αρχή προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να διαλύσει κάθε υποψία και για να αποδειχθεί με τη βούλα της δικαιοσύνης ότι τηρήθηκε η διαφάνεια και η νομιμότητα.

Σύσκεψη

Στα πλαίσια της τακτικής που ακολουθεί η Περιφέρεια όσον αφορά την τήρηση της Διαφάνειας και της Νομιμότητας η έλευση στην Ηλεία του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Γιώργου Σύρμου (έμπειρος οικονομολόγος) ο οποίος είχε συνάντηση την Πέμπτη με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που είχαν υποβάλλει φάκελο για χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που είχαν υποβάλλει φάκελο για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα των 30 εκ. ευρώ, κομμένους και μη, είχε ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γ. Σύρμος στο διοικητήριο στον Πύργο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε μαζί τους, ανέλυσε τα στοιχεία εκείνα κάτω από τα οποία έγινε η αξιολόγηση των προτάσεων για χρηματόδοση μέσα από μία διαδικασία όπου κυριάρχησε η διαφάνεια.

Όλη η επικαιρότητα