Αποδράσεις

Δύο ελληνικές τοποθεσίες στη λίστα του Guardian με τους 10 καλύτερους φθινοπωρινούς προορισμούς

Ακούστε το άρθρο

Καθώς φεύγει το καλοκαίρι, ονειρευόμαστε μικρές αποδράσεις κάτω από το ζεστό φθινοπωρινό φως, μια ή δύο εβδομάδες σε μια μακρινή παραλία ή την ύπαιθρο.

Το φθινόπωρο στη Μεσόγειο ήταν πάντοτε ήπιο και επομένως περιζήτητο από πολλούς Βορειοευρωπαίους. Η πρόσφατη λίστα του Guardian με τους δέκα καλύτερους φθινοπωρινούς προορισμούς της Μεσογείου περιλαμβάνει και δύο ελληνικούς που, ακόμη και μετά το πέρας του καλοκαιριού, προσφέρουν ζεστές θάλασσες και ατμόσφαιρα ηρεμίας. Φυσικά, πέρα από τον καιρό, υπάρχουν άλλοι τόσοι λόγοι που τους καθιστούν ιδανικούς για φθινοπωρινές εξορμήσεις, καθώς προσφέρουν πολλά περισσότερα, όπως φανταστικό φαγητό και αξιοθέατα.

Μακρύ-Γιαλός, Κρήτη

Το φθινόπωρο στην Κρήτη είναι καταπληκτικό· η θερμοκρασία κυμαίνεται σταθερά γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου, τα καταγάλανα νερά του Λιβυκού πελάγους σας προσκαλούν ακόμα για βουτιές μακριά από τα πλήθη του καλοκαιριού καθώς παραμένουν ζεστά μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ οι ταβέρνες είναι ακόμα ανοιχτές, σερβίροντας ρακές και γνήσια κρητική φιλοξενία. Μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς του νησιού έχει υπεραναπτυχθεί, αλλά υπάρχει ακόμη μια υπέροχη, χαμηλών τόνων εναλλακτική λύση στη νότια ακτή.

Γνωστό τουριστικό θέρετρο, ο Μακρύ-Γιαλός, ανήκει στον νομό Λασιθίου και πήρε το όνομά του από την αμμώδη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, που βρίσκεται ακριβώς εδώ. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πληθώρα παρθένων παραλιών, ιδανικών για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση.
Μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από την παραλία του Μακρύ-Γιαλού, στην καρδιά της κοιλάδας του Άσπρου Ποταμού, βρίσκεται ένας πανέμορφος παλιός εποχιακός οικισμός, τον οποίο χρησιμοποιούσαν κάποτε οι ντόπιοι κατά τη διάρκεια των αγροτικών τους εργασιών στην κοιλάδα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οικισμός εγκαταλείφθηκε, όμως από το 1991 τα ερείπια του οικισμού μεταμορφώθηκαν σε ένα εξαιρετικό συγκρότημα καταλυμάτων, διατηρώντας την αυθεντικότητα και το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό του ύφος. Το White River Cottages αποτελείται από 13 ρουστίκ πέτρινα σπίτια κρυμμένα μέσα σε ελιές, πεύκα και χαρουπιές στην βραχώδη κοιλάδα. Η θάλασσα απέχει 15 λεπτά με τα πόδια, ενώ τα γύρω βουνά και λαγκάδια στην ενδοχώρα είναι ιδανικά για πεζοπορία. Μπορείτε επίσης να διασχίσετε το φαράγγι που φτάνει μέχρι το ορεινό χωριό Πεύκη (η διαδρομή διαρκεί περίπου τρεις ώρες).

Λέρος, Δωδεκάνησα

Αυτό το ήρεμο νησάκι των Δωδεκανήσων παραμένει μαγευτικό και τον Οκτώβριο. Η θερμοκρασία, και εδώ, το φθινόπωρο παραμένει γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου· θάλασσες αρκετά ζεστές για να κολυμπήσετε ή να βουτήξετε σε ναυάγια και ζωντανή ατμόσφαιρα που σε τίποτα δεν θυμίζει χειμώνα σε νησί, χάρη στον ντόπιο πληθυσμό που μένει εδώ μόνιμα όλο το χρόνο.

Η Λέρος είναι ένα σχετικά μικρό νησί που έχει καταφέρει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του μέσα στα χρόνια, προσφέροντας μέχρι και σήμερα στους επισκέπτες του την εμπειρία ενός αυθεντικού ελληνικού νησιού. Γραφικοί όρμοι, αμμώδεις παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ελαιώνες, πευκοδάση και ορεινά λιβάδια· η Λέρος διαθέτει ένα πλούσιο τοπίο, γεμάτο εναλλαγές.

Το ενδιαφέρον παρελθόν του νησιού αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική του. Το εντυπωσιακό κάστρο του νησιού, καθώς και πολλές από τις εκκλησίες του, χτίστηκαν από τους Βυζαντικούς που αποίκισαν το νησί τον 11ο αιώνα. Αργότερα, η Λέρος έγινε επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τον 19ο αιώνα πολλοί έμποροι του νησιού αναπτύχθηκαν οικονομικά και έχτισαν νεοκλασικά αρχοντικά που δεσπόζουν μέχρι και σήμερα διάσπαρτα ανάμεσα στα κτίρια παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Το Αρχοντικό Αγγέλου είναι ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα που έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος της αρχικής του μεγαλοπρέπειας και βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα Άλιντα, την καλύτερη παραλία της Λέρου. Χτισμένο το 1895, το Αρχοντικό Αγγέλου χτίστηκε κυρίως ως εξοχική κατοικία της οικογένειας. Σήμερα βρίσκεται κρυμμένο σε ένα υπέροχο κτήμα 5,5 στρεμμάτων με εκπληκτική θέα και σοφιστικέ ατμόσφαιρα. Το ξενοδοχείο σερβίρει χορτοφαγικό πρωινό κάτω από τη σκιά των δέντρων και οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν σπιτικά γλυκά, ψωμί και μαρμελάδες. Επιπλέον, κατόπιν συνεννόησης, ετοιμάζεται πικ νικ για όσους πάνε για εξερεύνηση στα γύρω ψαροχώρια, τα αρχαία ερείπια και τις ασυνήθιστες art deco πόλεις του νησιού.

Τη λίστα συμπληρώνουν άλλοι οκτώ εξίσου πανέμορφοι προορισμοί στην Πορτογαλία, τη Μαδέιρα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κροατία.

Πηγή: travel.gr

Όλη η επικαιρότητα