Συνεντεύξεις

Δώρα Ρέβελου: Για τη διατροφή ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού

Ακούστε το άρθρο

Από τη Νάντια Μανιάτη

Βιταμίνη C… η αγαπημένη του χειμώνα                                                                                                

Μπορεί ο χειμώνας να τελείωσε χθες όμως οι ιώσεις παραμένουν σε έξαρση και η κατάσταση επιβάλλει από όλους μας ιδιαίτερη προσοχή πόσο μάλλον αυτή τη χρονιά με την παρουσία του Sars Cov-2. Μια χρονιά που σίγουρα θα θυμόμαστε και που απαιτεί περισσότερο από κάθε άλλη ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους τομείς.

Η σωστή διατροφή είναι η νούμερο ένα ασπίδα προστασίας  για να θωρακίσουμε έναντι όλων των ιώσεων τον οργανισμό μας και μιλάμε για διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Άλλωστε η ‘’μαμά’’ φύση έχει προνοήσει για όλα και κάθε εποχή παράγει τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν σε ανάλογες απαιτήσεις και να βοηθήσουν τον οργανισμό.      Έτσι όπως το καλοκαίρι έχουμε ζουμερά φρούτα, πλούσια σε νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης, έτσι και τον χειμώνα υπάρχουν τρόφιμα που μας βοηθούν για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αλλαγή του καιρού και τους ιούς.  Για όλα αυτά απαντήσεις θα μας δώσει απαντήσεις η διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Δώρα Ρέβελού..

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη μέσω της σωστής διατροφής για την αντιμετώπιση των ιώσεων ;
Κατά τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται έξαρση των ιώσεων και των κρυωμάτων και κάποιος  που μπορεί να αρρωσταίνει εύκολα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κακή διατροφή που ενδεχομένως ακολουθεί έχοντας ως αποτέλεσμα ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς μπορούμε να χτίσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα;
Ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, ειδικά εάν έχουμε σωστές διατροφικές συνήθειες για μεγάλα χρονικά διαστήματα καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας μέσω της φυσικής διατροφής.

Με ποιον τρόπο συνεισφέρουν σε ένα γερό ανοσοποιητικό οι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας;
Οι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητα δομικά συστατικά για τις μονάδες του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι παραπάνω ομάδες τροφίμων είναι πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά των οποίων έλλειψη συσχετίζεται με αδύναμο και μη αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο
σολομός και η σαρδέλα και οι ξηροί καρποί έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το
ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, ηλιόσποροι, τα καρύδια,
περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Ποιες ομάδες τροφίμων έχουν ευεργετικό ρόλο σε όλο αυτό ;
Για την προστασία του οργανισμού μας από ιώσεις πρέπει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά ώστε να προσλαμβάνονται οι ποσότητες βιταμινών C,A και E που απαιτούνται. Άλλες ομάδες τροφίμων που είναι πολύ σημαντικές για την αποφυγή των ιώσεων και διατηρούν μια ισορροπία στη διατροφή μας είναι οι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όπως τα άπαχα κρέατα, τα αυγά ,τα πουλερικά ,τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τα ψάρια τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί.

Μιλήστε μας συγκεκριμένα για τη βιταμίνη C και πόσο σημαντική είναι για το
ανοσοποιητικό μας;

Τα εσπεριδοειδή όπως είναι το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα γκρειπφρουτ
υπερισχύουν σε βιταμίνη C, καθώς επίσης και το ακτινίδιο με το ρόδι που είναι
εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C η οποία έχει συνδεθεί με την ενίσχυση του
ανοσοποιητικού μας συστήματος συμμετέχοντας στην ομαλή λειτουργία αυτού
δρώντας προληπτικά κατά των ιώσεων. Επομένως εντάσσουμε και
αταναλώνουμε καθημερινά ποικιλία φρούτων όπως τα παραπάνω, φρέσκα και
σε ώριμη μορφή την ώρα που τα κόβουμε ή τα καθαρίζουμε.

Ποιες τροφές λειτουργούν ενάντια σε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα;
Τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία, τροφίμα με πολύ ζάχαρη, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα όπως τα συσκευασμένα γλυκά, τρόφιμα τύπου fast food, το ζωικό βούτυρο, τηγανητές πατάτες κ.ά. Επίσης αυστηρές δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων λόγω της έλλειψης ενέργειας και ζωτικών θρεπτικών συστατικών επιβαρύνουν και αποδυναμώνουν τοανοσοποιητικό σύστημα .

Τι άλλο θα πρέπει να προσέχουμε ειδικά κατά την περίοδο αυτή;
Πολύ σημαντικό είναι η επαρκής πρόσληψη υγρών ,τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημηρεσίως, καθώς και η καλή φυσική κατάσταση.

Στην περίπτωση που νοσήσουμε τι συστήνετε για την καταπολέμηση μιας ίωσης μέσω της διατροφής;
Οι σούπες βοηθούν στην γρήγορη ανάρρωση, φρούτα με βιταμίνη c όπως το πορτοκάλι, το grapefruit , τα μανταρίνια καθώς και το λεμόνι το οποίο έχει βιταμίνη C αλλά δρα και έναντι των ιών, έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης το τσαί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή , ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τέλος ,η κατανάλωση μελιού το οποίο έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου όταν κάποιος έχει ίωση;
Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν με βεβαιότητα δείχνουν ότι η παχυσαρκία επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργώντας σοβαρότερη λοίμωξη επομένως το ιδανικό βάρος σώματος είναι μια πολύ σημαντική πρόληψη.

Όλη η επικαιρότητα