Οικονομία

Δώρο Πάσχα 2021: Πώς και πότε πληρώνεται για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Ακούστε το άρθρο

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθεί το Δώρο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται ή βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας από τον περασμένο Ιανουάριο

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου για τους εργαζόμενους – δικαιούχους του επιδόματος των 534 ευρώ που βρίσκονται ή βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας από τον περασμένο Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, το Δώρο Πάσχα θα πληρωθεί στους εργαζόμενους σε αναστολή «ψαλιδισμένο» σε δύο δόσεις. Το κράτος θα πληρώσει απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων την αναλογία για την χρονική περίοδο που βρέθηκαν σε αναστολή εντός του πρώτου 4μήνου του 2021, με βάση τα 534 ευρώ που δικαιούνται από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

«Ψαλίδι» για 500.000 εργαζόμενους

Με την τροπολογία ρυθμίζεται το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η σχετική δαπάνη θα ανέλθει στα 185 εκατ. ευρώ και αφορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου του 2021.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και θα καταβληθεί απευθείας στους εργαζόμενους ενώ σε ό,τι αφορά την διαδικασία καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια η διάταξη παραπέμπει σε μελλοντική κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου του τρέχοντος έτους, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών του έτους 2021 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική διάταξη.

Μειωμένο αναμένεται να πληρωθεί φέτος το Δώρο Πάσχα σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο.

Το φετινό Δώρο Πάσχα αναμένεται να πληρωθεί σε δύο δόσεις, όπως ακριβώς συνέβη και με το Δώρο Χριστουγέννων.

Tο κράτος θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Από την πλευρά του ο εργοδότης θα πληρώσει μειωμένο Δώρο Πάσχα για τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛOΓΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Έτσι, όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου αδιαλείπτως, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το φετινό Δώρο Πάσχα. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ το πόσο που δικαιούστε

Ο γνωστός δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας μας έδωσε κάποια παραδείγματα:

1ο Παράδειγμα: Μισθωτοί ανεξαρτήτως μισθού που από 01/01/2021 έως και 30/04/2021 είναι σε αναστολή σύμβασης θα λάβουν Δώρο Πάσχα 267 ευρώ. Έτσι μισθωτός που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ και θα έπαιρνε σε κανονικές συνθήκες δώρο 520 ευρώ, θα λάβει φέτος σχεδόν τα μισά χρήματα δηλαδή μόλις 267 ευρώ (μείωση σχεδόν 50%).

2ο Παράδειγμα: Μισθωτός που ήταν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου, ενώ τον Απρίλιο επέστρεψε σε ενεργή απασχόληση θα λάβει 201 ευρώ από το κράτος και 100 ευρώ από τον εργοδότη, συνολικά θα λάβει Δώρο Πάσχα ύψους 301 ευρώ.

3ο Παράδειγμα: Μισθωτός που αμείβεται με μισθό 1.000 ευρώ μπήκε σε αναστολή σύμβασης από 15/03/2021 και παραμένει μέχρι και 30/04/2021. Θα λάβει για 75 ημέρες που εργάστηκε κανονικά, Δώρο Πάσχα ύψους 325 ευρώ από τον εργοδότη.

Για τις ημέρες της αναστολής σύμβασης, το Δώρο θα υπολογιστεί επί των 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και θα λάβει από το κράτος επιπλέον ποσό 169 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 494 ευρώ.

Σημειωτέο ότι με τον περυσινό τρόπο υπολογισμού του δώρου Πάσχα, ο ίδιος εργαζόμενος θα λάμβανε συνολικά από εργοδότη και κράτος, ποσό δώρου Πάσχα ύψους 520 ευρώ, υφίσταται δηλαδή μια μείωση 5%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ακολουθείται διαφορετική μέθοδος υπολογισμού για το δώρο Πάσχα σε σχέση με πέρυσι (2020) αφού την προηγούμενη χρονιά αυτό υπολογίστηκε επί του ονομαστικού μισθού με τον επιμερισμό του σε εργοδότη και κράτος.

Πηγή: newsbomb

Όλη η επικαιρότητα