Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι χάνουν το 50% – Υπολογίστε εδώ τα χρήματα

Ακούστε το άρθρο

 Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε την Κυριακή πως το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος.

«Το δώρο των Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου, με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος στην τσέπη του ενημέρωσε και η ενίσχυση του κράτους θα δοθεί στο ποσό των αναστολών είτε τα 534 είτε τα 800 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Ωστόσο, λίγο περισσότερο από ένας μήνας απέμεινε, για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν «ψαλιδισμένο» το Δώρο Χριστουγέννων καθώς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έβαλε τέλος στις προσδοκίες όσων βρέθηκαν σε αναστολή για τη καταβολή ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων, λόγω του δημοσιονομικού κόστους.

Το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή θα το καλύψει το κράτος με βάση τα 534 ευρώ ή τα 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο, και όχι τον ονομαστικό μισθό. Ενώ, για τις ημέρες εργασίας τους το δώρο θα καλυφθεί κανονικά από τον εργοδότη.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο κ. Διονύση Τεμπονέρα.

«Ο υπολογισμός του δώρου, για όσους έχουν μπει σε αναστολή σύμβασης εργασίας, επί του επιδόματος των 534 (ή 800) ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού, αναμένεται να προκαλέσει μειώσεις, ακόμα και άνω του 50%, με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους και για την κατανάλωση στις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Επίδομα Χριστουγέννων 2020 εργαζόμενου, ο οποίος τέθηκε σε αναστολή εργασίας για 3 μήνες (1/5 – 31/7) και πριν την αναστολή αμειβόταν με 800 ευρώ/μήνα:

Για το χρονικό διάστημα αναστολής, το επίδομα θα καλυφθεί από το κράτος και εφόσον υπολογιστεί τελικά επί ποσού αποδοχών 534 ευρώ, ήτοι σε 92 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 9,68 ημερομίσθια επιδόματος, άρα 534 ευρώ/μήνα : 25 ημέρες = 21,36 ευρώ ημερομίσθιο x 9,68 = 206,76 ευρώ.

Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (1/8 – 31/12), το επίδομα θα καλυφθεί από τον εργοδότη, κατ’ αναλογία, ήτοι σε 153 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 16,10 ημερομίσθια επιδόματος, άρα 800 ευρώ/μήνα : 25 ημέρες = 32 ευρώ ημερομίσθιο x 16,10 = 515,20 ευρώ –

Συνολικά καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος 721,96 ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα σε κάποιες περιπτώσεις το δώρο Χριστουγέννων 2020 θα είναι μειωμένο πάνω από 50%, διότι θα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δηλαδή το δώρο δεν θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου, αλλά, για όσο αυτός τελεί σε αναστολή, αυτό θα υπολογίζεται επί του επιδόματος των 534 ευρώ.

«Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τις ημέρες εργασίας από 1η Μαΐου 2020 και το κράτος την αναλογία επί των 534 ευρώ για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας» διευκρίνισε ο κ. Τεμπονέρας και έδωσε ένα παράδειγμα που εργαζόμενος χάνει το 55,5% του δώρου του.

«Αν ένας εργαζόμενος που πληρώνεται με 1.200 ευρώ τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Μάιο του 2020 μέχρι και το τέλος του έτους, τότε αντί για 1.200 ευρώ δώρο Χριστουγέννων θα λάβει το ποσό των 534 ευρώ, δηλαδή δώρο μειωμένο κατά 55,5%» είπε ο κ. Τεμπονέρας.

Το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου

Αναφορικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στις 21 Δεκεμβρίου ο κ. Τεμπονέρας υπογράμμισε «η κυβέρνηση, αντί να αναπληρώσει τον ονομαστικό 13ο μισθό ώστε να λειτουργήσει η χριστουγεννιάτικη αγορά, να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων και να «ελαφρύνει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλεί τις τελευταίες, σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας τους, να δώσουν στους εργαζομένους τους έναν ολόκληρο μισθό μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου» τόνισε.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος «το δώρο των Χριστουγέννων είναι πολύ πιθανό να μην φτάσει στις τσέπες τουλάχιστον 1,5 εκατ. εργαζομένων έως τις 21 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας τον περασμένο Απρίλιο με ΠΝΠ μετέθεσαν την καταβολή του δώρου Πάσχα για τον Ιούνιο και η πλειονότητα των εργαζομένων έλαβε το δώρο τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, ενώ η κρατική αποζημίωση στις επιχειρήσεις άρχισε να φτάνει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά» κατέληξε ο δικηγόρος.

Υπολογίστε το ποσό του δώρου Χριστουγέννων

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα καταβληθεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθεν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται:

Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση:

https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Πηγή: Newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα