Ηλεία

«Δώστε λύση» – Επιστολή Μητροπολίτη Ηλείας προς την Υπουργό Πολιτισμού

Ακούστε το άρθρο

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό πολιτισμού κα Στυλιανή Μενδώνη στην οποία της ζητά να μεριμνήσει έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Ηλείας ως προς τη συντήρηση των υπαρχόντων δρόμων μετάβασης στα μοναστήρια της Ηλείας.

Όπως αναφέρει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, έχουν εξασφαλιστεί από την περιφέρεια 5 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση των δρόμων που οδηγούν στα μοναστήρια, όμως η Αρχαιολογική υπηρεσία Ηλείας «τρενάρει» τα έργα με
αποτέλεσμα αυτά να καθυστερούν.

Ζητά λοιπόν την παρέμβαση της Υπουργού έτσι ώστε να δοθεί η αναγκαία λύση και να αρχίσουν άμεσα τα έργα βελτίωσης των δρόμων προς τα μοναστήρια της Μητρόπολης, ενώ επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επέμβαση στα κτίρια των Μονών.

Στο έγγραφό του προς την κυρία Μενδώνη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός αναφέρει χαρακτηριστικά :

«Αξιότιμη και αγαπητή μας κυρία Υπουργέ,

Γνωρίζετε τα σπουδαία χριστιανικά μνημεία της μητροπόλεως Ηλείας και τις προσπάθειές μου χρόνια τώρα για τη συντήρηση και προβολή αυτών και έπρεπε να έρθει ως Υπουργός Πολιτισμού ο βουλευτής μας κος Κώστας Τζαβάρας για τη συντήρηση της Φραγκαβίλλας, της Καθολικής Γαστούνης και του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Πύργου και ασφαλώς θα θυμάστε τι τραβήξαμε από κάποιους τότε αντιτιθέμενους.

Τώρα με τη βοήθεια όλων και την καλή διάθεση και θέληση του περιφερειάρχη μας και του περιφερειακού συμβουλίου δυτικής Ελλάδος εγκρίθηκε κονδύλιο 5 εκατομμυρίων ευρώ για τη συντήρηση των υπαρχόντων Δρόμων που οδηγούν στα μοναστήρια μας.

Σε αυτή την προσπάθεια υλοποίησης των έργων έχουμε τώρα την αντίθεση της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ηλείας όπως ενημερώθηκα μόλις σήμερα από το προς αυτήν έγγραφο του Τμήματος συγκοινωνιακών έργων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να συναφθεί προηγουμένως ειδική σύμβαση της περιφέρειας με την αρχαιολογική υπηρεσία Ηλείας και μάλιστα με παρακράτηση του 5% του ποσού για την αμοιβή των αρχαιολόγων.

Δεν γνωρίζω αν η αρχαιολογική σας υπηρεσία της Ηλείας έχει δίκιο. Η τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας στο έγγραφο της ισχυρίζεται ότι η αρχαιολογική υπηρεσία της Ηλείας αναρμοδίως δυσκολεύει τα έργα συντηρήσεως των υπαρχόντων δρόμων προσπελάσεως στα μοναστήρια.

Σας αποστέλλω το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας και θέρμα σας παρακαλώ άμεσα να επέμβετε προσωπικά για να δώσετε λύση και να αρχίσουν τα έργα βελτίωσης των υπαρχόντων Δρόμων προς τα μοναστήρια μας και ΟΧΙ επέμβαση στα κτίρια των μονών. Χρήματα δεν συζητάμε τώρα. Παρακαλώ μη μας δυσκολεύεται να κάνουμε τα έργα πολιτισμού τα οποία χρηματοδοτεί η περιφέρεια μας και θα δώσουν εργασία σε εργολάβους, εργάτες, μάντρες και τα λοιπά.

Με ευχές, ευχαριστίες και ιδιαίτερη εκτίμηση ο Μητροπολίτης κος Γερμανός».

Στην επιστολή του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κος Γερμανός επισυνάπτει και το σχετικό έγγραφο της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος και της γενικής διεύθυνσης αναπτυξιακού προγραμματισμού περιβάλλοντος και Υποδομών προς την εφορεία αρχαιοτήτων Ηλείας, για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τη βελτίωση οδών πρόσβασης σε ιερές μονές και προσκυνηματικούς χώρους της ΠΕ Ηλείας».

Όλη η επικαιρότητα