Πολιτική

Δ.Αυγερινοπούλου: «Η πρόληψη πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα από εδώ και πέρα».

Αυγερινοπούλου για την κύρωση των έκτακτων μέτρων στήριξης των πυροπλήκτων και των δράσεων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα μας, κατά τις προηγούμενες ημέρες, βίωσε μια μεγάλης κλίμακος περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι πυρκαγιές αυτές, όπως φαίνεται και από τα αντίστοιχα περιστατικά σε άλλα ευρωμεσογειακά κράτη, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος και στην κλιματική κρίση, αλλά και την ιδιαίτερη ευαλωτότητα των οικοσυστημάτων της ανατολικής Μεσογείου, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη διάσταση των ανθρωπογενών αιτιών της πυρκαγιάς. Η Κυβέρνηση κινήθηκε τάχιστα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας από τις πυρκαγιές, οι οποίοι θα αποζημιωθούν ως προς την απώλεια του φυτικού και του ζωικού τους κεφαλαίου, των οικιών τους και των επιχειρήσεων τους. Ωστόσο, τα σχετικά μέτρα θα πρέπει να ισχύουν, όσον αφορά στην Ηλεία, όπως και στην Εύβοια, σε όλο το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και όχι μόνο στις αμέσως πληγείσες δημοτικές ενότητες του Δήμου, καθώς η έκταση της πυρκαγιάς οδηγεί στην περιοχή μας σε μεγάλο πλήγμα της οικονομικής ζωής της περιοχής, αλλά και ευρύτερα και στον Δήμο Πύργου. Σύντομα δε αναμένουμε τις λεπτομέρειες για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής, όπως και για την Εύβοια. Η πρόληψη πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα από εδώ και πέρα και πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για την οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και θωράκισης της χώρας μας.

Αυτές τις επισημάνσεις πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Κύρωση: α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών” (Α ́138) και β) της από   13.8.2021   Πράξης   Νομοθετικού   Περιεχομένου   “Έκτακτα   μέτρα   για   την αποτελεσματική   προστασία   και   την   ταχεία   αποκατάσταση   του   φυσικού περιβάλλοντος,   την   άμεση   στήριξη   των   πληγέντων   από   τις   πυρκαγιές   του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις” (Α ́143) και άλλες διατάξεις»

Το οπτικοακουστικό υλικό της παρέμβασής της είναι διαθέσιμο στο: https://collab.parliament.gr/~EnLLC

Παρατίθεται κάτωθι το κείμενο της παρέμβασής της:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά τις προηγούμενες μέρες η χώρα μας βίωσε μια μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή και την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Οι πυρκαγιές αυτές, όπως φαίνεται και από αντίστοιχα περιστατικά σε άλλα ευρωμεσογειακά κράτη, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος και στην κλιματική κρίση, αλλά και την ιδιαίτερη ευαλωτότητα των οικοσυστημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δύο μέρες ξεκινά στη Μασσαλία της Γαλλίας ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο για την προστασία της βιοποικιλότητας, στο οποίο η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, όπου μεταξύ άλλων κρίσιμων ζητημάτων θα συζητηθεί και το ζήτημα των μεσογειακών πυρκαγιών. Η δε Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έχει αιτηθεί κοινή συνεδρίαση με τα άλλα κοινοβούλια των ευρωμεσογειακών κρατών ώστε να αποφανθούμε επί κοινών πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα μεσογειακά δάση.

Δεν θα πρέπει, όμως, να αγνοήσουμε και τη διάσταση των ανθρωπογενών αιτιών της πυρκαγιάς, όπως των εμπρησμών, οι οποίοι φαίνεται να αποτελούν βασική αιτία της πυρκαγιάς σε πολλά μέτωπα στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και στην Ηλεία. Για τις περιπτώσεις των εμπρησμών αυτών πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα και για τα αποτελέσματα να ενημερωθεί και το Κοινοβούλιο.

Με τα δυσχερή αυτά δεδομένα για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης αξίζουν συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής και όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και στους εθελοντές, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Όσον αφορά στην αποκατάσταση των πληγέντων, αναμφισβήτητα η Κυβέρνηση κινήθηκε τάχιστα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς για την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Το πρώτο στάδιο των αυτοψιών έχει ήδη ολοκληρωθεί και τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και του ΕΛΓΑ έχουν σχεδόν διεκπεραιώσει τις αυτοψίες. Σημαντικό μέρος των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους συμπολίτες μας έχουν ήδη καταβληθεί. Οι συμπολίτες μας θα αποζημιωθούν ως προς την απώλεια του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου, των οικιών τους και τις οικογένειές τους.

Αναστέλλονται δε οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις των πληγέντων, οι οποίοι απαλλάσσονται ακόμα και από τον ΕΝΦΙΑ. Περαιτέρω, το νομοσχέδιο προβλέπει έκτακτα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας και την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.

Τα μέτρα τα οποία υιοθετούμε σήμερα θα πρέπει να ισχύουν και στην Ηλεία, ακριβώς όπως και στην Εύβοια. Η έκταση της πυρκαγιάς στην Ηλεία έχει οδηγήσει σε μεγάλο πλήγμα της οικονομικής ζωής της αρχαίας Ολυμπίας και του Δήμου Πύργου και βεβαίως επηρεάζεται μέσω της οικονομικής αλυσίδας η οικονομική ζωή σε όλη τη νότια Ηλεία.

Λαμβανομένων υπόψη των πολλαπλών χτυπημάτων του νομού μας από την κλιματική αλλαγή από το 2007 συνεχώς ως σήμερα, αναμένουμε την πλήρη στήριξη, αλλά και τη θωράκιση του νομού μας. Συνεπώς, αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ακούσουμε τις λεπτομέρειες για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής.

Περαιτέρω, μείζονος σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί η αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε αυτή να καταστεί αποτελεσματικότερη, ειδικά για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αυτή είναι μία μεγάλη τομή η οποία πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί.

Ομοίως, η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ευελπιστούμε να ενισχύσει τις δράσεις πρόληψης και αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών που θα πραγματοποιούνται από τα δασαρχεία μας. Επίσης μια άλλη τομή στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση και την οποία έχει ζητήσει επανειλημμένως και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Εκτός από τη φυσική και την οικονομική ανασυγκρότηση, η πρόληψη από εδώ και πέρα πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα. Έχουμε ήδη καταθέσει μία πρόταση να δημιουργηθεί μία κοινή ομάδα σχεδιασμού και δράσης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τον σκοπό αυτό.

Ας αξιοποιήσουμε την πείρα που πικρά έχουμε συλλέξει ως σήμερα. Ας αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες που είναι πλέον διαθέσιμες στον τομέα της πρόληψης των φυσικών καταστροφών. Ας οικοδομήσουμε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και ας θωρακίσουμε αποτελεσματικά τη χώρα μας για το μέλλον».

Όλη η επικαιρότητα