Πολιτική

Δ. Παπαστεργίου στην ΟΡΤ: “Ο νέος νόμος διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων”

Ακούστε το άρθρο

Διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων ο νέος εκλογικός νόμος“, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ και τον Παναγιώτη Παυλόπουλο για το νέο νόμο που ο Υπουργός Μάκης Βορίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή .

Παράλληλα έκανε σαφές πως αν δεν γινόντουσαν κάποιες αλλαγές από το προηγούμενο υπουργό και δεν προχωρούσε η αλλαγή του νόμου θα δημιουργούνταν τραγελαφικές καταστάσεις σε πολλούς δήμους όπως σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε κατά την περίοδο που έχουμε διανύσει έως και σήμερα.

“Ας το πάρουμε  λίγο πιο ορθολογικά. Για ποιο λόγο θέλουμε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Διότι τα δύο τρίτα των δήμων είχαν τεράστια προβλήματα στο να κυβερνηθούν. Ευτυχώς όντως το καλοκαίρι του 19 έγιναν κάποιες διορθωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να μπορούμε μέσω των οικονομικών επιτροπών να περνάμε διάφορες αποφάσεις. Αν δεν γινόταν αυτό σήμερα θα βλέπαμε τραγελαφικές καταστάσεις σε δήμους,  όχι πως δεν τις βλέπουμε και τώρα. Συνεπώς αυτό το πρόβλημα πάμε να λύσουμε με ένα καινούριο εκλογικό νόμο ο οποίος θα είναι δίκαιος, θα είναι αναλογικός, αλλά σίγουρα θα είναι λογικός και θα εξασφαλίζει την εκλογή και την κυβερνησιμότητα ώστε να μην μπλέξουμε σε νέες περιπέτειες για την επόμενη πενταετία”, επεσήμανε ο κ Παπαστεργίου.

Δημοκρατική νομιμοποίηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο ποσοστό βάσει του οποίου προβλέπει ο νέος νόμος να εκλέγεται ο Δήμαρχος τόνισε πως εμπεριέχει την δημοκρατική νομιμοποίηση.

“Προφανώς ένας Δήμαρχος που θα βγει με 60% έχει μία πολύ πιο ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση και με 50% το ίδιο. Αλλά όταν μία κυβέρνηση εκλέγεται με 40 ή με και λιγότερο τοις εκατό δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα για μία εκλογή με 43% αν το ποσοστό είναι αυτό και το οποίο ανέφερε και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.  Τουναντίον πολύ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όταν προκύπτουν συνεργασίες με το “στανιό”…θα μου επιτρέψετε να πω, ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή ή εξ’ ανάγκης μετά και τη Δεύτερη Κυριακή. Λοιπόν ας κάνουμε τα ανοίγματά μας εγκαίρως, ας βρούμε τις συμμαχίες μας εγκαίρως πριν την πρώτη Κυριακή και νομίζω πως κανείς Δήμος και κανείς Δήμαρχος δεν θα έχει τέτοιο ζήτημα ή πρόβλημα Δημοκρατικής Νομιμοποίησης”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Τρικαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Δεν είναι κάτι διαφορετικό

Όσον αφορά το θέμα του αιτήματος των μελών των Τοπικών Συμβουλίων να εκλέγονται ανεξάρτητα από το Δήμαρχο με ξεχωριστή διαδικασία, ο κ Παπαστεργίου τόνισε πως αυτό θα είχε νόημα αν υπήρχε χωριστός προϋπολογισμός για τα χωριά.

“Καταλαβαίνω απόλυτα τους ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων απλά νομίζω ότι κάνουν φασαρία άνευ λόγου και αυτό για τον εξής λόγο. Όταν κάποτε η αυτοδιοίκηση είχε χρήματα τότε μπορούσαμε να συζητάμε και για κοινότητες και για κοινοτάρχες, για ξεχωριστές κάλπες, για ξεχωριστούς προϋπολογισμούς και πιθανώς και ξεχωριστές υπηρεσίες. Όταν όμως σήμερα κινούμαστε με προϋπολογισμούς 65% κάτω από το 2012 και δεν πάω πιο πίσω που είναι πολύ μεγαλύτερη διαφορά τότε νομίζω πως κάνουμε κουβέντα μάταια. Είναι τόσο λίγα τα χρήματα τα οποία μένουν τελικά στους δήμους τα οποία δεν φθάνουν ούτε για τα στοιχειώδη δυστυχώς έργα στα χωριά οπότε αυτό το οποίο οι άνθρωποι των Τοπικών Συμβουλίων λένε δεν στέκει. Απλά αλλάζουν τον τρόπο εκλογής. Κατά τα άλλα αυτοί η τέταρτη κάλπη δημιουργούσε ψευδώς την αίσθηση ότι είναι κάτι διαφορετικό. Δεν είναι κάτι διαφορετικό και δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό η διακυβέρνηση ενός χωριού όταν πλέον οι προϋπολογισμοί είναι τόσο σφιχτοί και τόσο μικροί σε σχέση με παλαιότερα”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ Παπαστεργίου

Όλη η επικαιρότητα