Αγροτικά Ηλεία

Δ. Πηνειού: Σε αγωνία και απόγνωση οι καρπουζοπαραγωγοί – Αίτημα τους η ενιαία αποζημίωση

Ακούστε το άρθρο

Στη φράση «φέτος είναι το τέλος μου» αποτυπώνεται η αγωνία και η απόγνωση που βιώνουν οι καρπουζοπαραγωγοί του Δήμου Πηνειού αλλά και του Κάμπου ευρύτερα.

Χθες σε χωράφι των Καλυβίων Βαρθολομιού, συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας περισσότεροι από 50 αγρότες καρπουζοπαραγωγοί στην πλειονότητά τους από τον Δήμο Πηνειού.

Μοναδικό αίτημά τους να αποζημιωθούν χωρίς διαχωρισμό του καρπουζιού γιατί το προϊόν τους έμεινε αδιάθετο λόγω κορωνοϊού και οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να συνεχίσουν την καλλιέργεια και «θα κλείσουν σπίτια» όπως ειπώθηκε.

Οι αγρότες ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να τους συναντήσει, να ακούσει το πρόβλημά τους και τότε «είναι σίγουρο ότι θα αντιληφθεί την αναγκαιότητα της άμεσης αποζημίωσης προς όλους τους παραγωγούς καρπουζιών» υποστηρίζουν οι αγρότες.

Τονίζεται ότι για να μαζέψει ο κάθε παραγωγός τα έξοδα και μόνο, θέλει 4 τόνους με 25 λεπτά το κιλό.

Ο Δήμος Πηνειού με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στηρίζει το αίτημα των αγροτών για αποζημίωση και σχετικό ψήφισμα θα αποσταλεί προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ ήδη ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος ενημερώνει για το θέμα το Γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γεωργιόπουλος Γιώργος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Βαρθολομιού –αντιδήμαρχος Αγρ. Ανάπτυξης

«Ενιαία αποζημίωση»

«Οι αγρότες καρπουζοπαραγωγοί βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση  γιατί δεν έχουμε αποζημιωθεί για τα αδιάθετα καρπούζια. Το καρπούζι είναι ένα, πήγε λάθος πληροφορία στο Υπουργείο και έγινε διαχωρισμός πρώιμο όψιμο χαρακτηρισμοί που αφορούν μόνο τον ΕΛΓΑ. Το προιόν είτε πρώιμο είτε μεσοπρώιμο είτε όψιμο έχει πάθει ολική καταστροφή. Ένα 3% πρώιμα που πήρε κάποια χρήματα στο τέλος δεν μπορεί να πάρει στο λαιμό του το 90%. Προσπαθούνε από το υπουργείο να διαχωρίσουν το προϊόν. Το προϊόν είναι ένα δεν το διαχωρίζουμε και πρέπει όλοι να πάρουμε αποζημιώσεις. Τα καρπούζια πάνε σε εξαγωγή κατά 90% , φέτος απαγορεύθηκε η φέτα στην Ευρώπη και η ζήτηση ήταν σχεδόν μηδενική λόγω κορονοϊού. Αν πουλήθηκαν κάποια πουλήθηκαν σε τιμές 3-5 λεπτά το κιλό από τα οποία τα 2-3 λεπτά ήταν έξοδα. Υπενθυμίζω ότι ο παραγωγός ξοδεύει από 800-1000 ευρώ το στρέμμα. Αίτημά μας είναι να αποζημιωθούν όλα τα καρπούζια. Αν γίνει διαχωρισμός εμείς θα πάμε μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις. »

 

Βρυώνης Γρηγόρης – Παραγωγός

«Φέτος είναι το τέλος μου»

«Καλλιεργώ 50 στρέμματα καρπούζια. Το προιόν έμεινε αδιάθετο και όσοι κατάφεραν να πουλήσουν ήταν σε εξευτελιστικές τιμές. Εγώ δεν έχω ούτε λεφτά για πετρέλαιο για να καθαρίσω τα χωράφια. Είναι ταφόπλακα και η φετινή χρονιά και το μέλλον. Και δεν είμαι 20 ετών για να δουλέψω κάπου αλλού. Τριάντα χρόνια μοχθώ στη γη μου. Φέτος είναι το τέλος μου »

Θωμόπουλος Γιάννης – Γεωπόνος

«Θα κλείσουν σπίτια»

«Η ζημιά που έγινε φέτος στα καρπούζια είναι ολοκληρωτική  και είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Από αυτούς εξαρτόμαστε κι εμείς οι επαγγελματίες καθώς και όλη η αγορά. Θα κλείσουν σπίτια, θα μπούνε κρεμάλες…Το βασικό είναι να μην ξεχωρίσουμε πρώιμο και όψιμο καρπούζι. Η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι ενιαία. Το όψιμο και το πρώιμο έχει να κάνει με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Τα έξοδα είναι τα ίδια.Η ζημιά είναι αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν είχε ζήτηση η ελληνική αγορά και δεν έρχονταν φορτηγά.»

 

Σμέρος Διονύσιος – Παραγωγός

«Σκληρές κινητοποιήσεις»

«Μας έχει βρει συμφορά λόγω πανδημίας. Τα καρπούζια έμειναν αδιάθετα και το Υπουργείο πρέπει να σκύψει στο πρόβλημά μας. Ενημερώνουμε τον υπουργό ότι έχει γίνει ένα ατόπημα. Μια μερίδα παραγωγών πήραν αποζημίωση αλλά δεν συμφωνούμε. Η ενίσχυση θα πρέπει να είναι ενιαία και ίδια προς όλους, αφού τα έξοδα είναι τα ίδια. Δεν αντέχουμε άλλο τον εμπαιγμό. Είναι θέμα επιβίωσης. Χρωστάμε λεφτά. Είναι απλήρωτοι ΤΟΕΒ, γεωπόνοι και άλλοι και φυσικά πρέπει να ζήσουμε και τις οικογένειές μας. Ο υπουργός πρέπει να μας δεχθεί, για να τον ενημερώσουμε και να τον προστατεύσουμε απ΄αυτό που πάει να γίνει να πάρουν δηλαδή κάποιοι κάποιο ποσό το οποίο είναι εξαιρετικά καλό. Εκτός και αν ο υπουργός δεσμευτεί και για τα υπόλοιπα καρπούζια να πάρουν το ίδιο ποσό κατά στρέμμα. Διαφορετικά οι κινητοποιήσεις θα είναι άμεσες σκληρές  και πολλές για τις οποίες δεν θα θέλαμε να βρεθούμε στους δρόμους γιατί έχουμε και μια ηλικία. Η πρότασή μου είναι ενιαία αποζημίωση λόγω κορονοϊού. Είναι θέμα ζωής και θανάτου η αποζημίωση».

Βαγγελάκος Αθανάσιος –παραγωγός

«Δεν ξέρουν από αγροτιά»

«Το θέμα είναι ότι  τα καρπούζια δεν έχουν διαχωρισμό. Ίδια καλλιέργεια γίνεται και στα πρώιμα,  στα υπερπρώιμα και στα πιο όψιμα. Όλα σκεπάζονται. Δεν είναι  η εποχή που μία φορά βάζαμε σκεπαστό και τα άλλα ξέσκεπα. Ένα είναι το πρόβλημα. Δεν ζητάμε από τον ΕΛΓΑ, θέλουμε την ενίσχυση που δίνουν να πάρουμε όλοι οι καρπουζοπαραγωγοί. Γιατί τα έξοδα είναι για όλους τα ίδια. Η πανδημία μας χαντάκωσε και γι΄ αυτό έμειναν όλα κάτω. Γιατί το καρπούζι δεν είναι πορτοκάλι ή μήλο να πάει στο ψυγείο και να το πουλήσουμε σε έναν μήνα. Αν δεν το πουλήσεις σε μια βδομάδα δέκα μέρες, τελείωσε, Δεν είναι προϊόν να αποθηκευτεί.

Κι αυτό θέλω να εξετάσει ο Υπουργός  γιατί τον έχουνε πληροφορήσει λάθος. Γιατί κι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν από αγροτιά. Θέλουμε να το δει πράγμα. Να μάθει μέσα από τους συλλόγους και να μη βρεθούμε σε μια δύσκολη θέση να κάνουμε κινητοποιήσεις, Γιατί αυτό δεν το θέλουμε εμείς. Δεν θέλουμε να βρεθούμε στον δρόμο να φωνάζουμε».

Γιώργος Τσεκούρας – πρόεδρος ΤΚ Λυγιάς

«Ολοκληρωτική καταστροφή»

«Το θέμα  είναι ένα πρόβλημα ουσίας διότι μέσα από το κοστολόγιο το οποίο έχει να κάνει με την καλλιέργεια του καρπουζιού, το οποίο στην επικράτεια εδώ είναι  πρώιμο καρπούζι, πέρα από τη δήλωση στον ΕΛΓΑ, είναι καρπούζι με χαμηλή κάλυψη, ναϋλον και ανάγεται το κόστος της καλλιέργειας στο ύψος του χιλιάρικου και παραπάνω. Για να μαζέψει ο κάθε παραγωγός τα έξοδα και μόνο, θέλει 4 τόνους με 25 λεπτά το κιλό έτσι για να δώσω μία ενδεικτική τιμή και ποσότητα. Φανταστείτε όταν μένει απούλητο το καρπούζι αυτό και σαπίζει στα χωράφια.

Οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες, ο κόσμος έχει απηυδήσει και δεν είναι τωρινό το πρόβλημα και για μία σεζόν, αυτό θα είναι ταφόπλακα για το μέλλον, όπως είπαν εδώ και άλλοι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί. Δεν μπορεί να ανακάμψει ο παραγωγός, ο οποίος έχει χρεωθεί όλο αυτό το κόστος της καλλιέργειας, τη στιγμή που μέσα στο χωράφι σαπίζουν τα καρπούζια. Είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και αυτό θα πρέπει να το ξεχωρίσει το Υπουργείο ότι δεν έχουμε καρπούζια πρώιμα και όψιμα, αυτό είναι στη δήλωση του ΕΛΓΑ ως προς την ασφάλιση και εφόσον ο ΕΛΓΑ είχε την πύλη ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιουλίου, με πληροφορίες που δόθηκαν –δεν ξέρω από ποιους- ορισμένοι παραγωγοί έτρεξαν και δήλωσαν ή διόρθωσαν τα καρπούζια τους στην πραγματική τους διάσταση –πρώιμα καρπούζια- και οι άλλοι λόγω του είχαν πάθει την καταστροφή δεν μπορούσαν να επιβαρυνθούν την ασφάλεια με 60 ευρώ το στρέμμα, σε αυτό το κομμάτι τα δήλωσαν όψιμα μην ξέροντας τι τους περιμένει σε περίπτωση που αποφασιστεί να πληρωθούν τα πρώιμα. Αυτό είναι λάθος και πρέπει το Υπουργείο να δεχθεί τις εισηγήσεις των παραγωγών της περιοχής, για να μπορέσει να διαλευκανθεί και να ενισχυθούν ισότιμα όλοι. Αυτό θα είναι το δίκαιο. Γιατί εκτός από κάποιες μικρές ποσότητες  πρώιμου καρπουζιού ή κάποιες μικρές αντίστοιχα όψιμου, οι άλλοι υποφέρουν»

Όλη η επικαιρότητα