Categories: Ελλάδα

Εγκλήματα λόγω… αγάπης

Share

Γράφει η Τασούλα Παπανικολάου
apapanikolaou@star.gr


Πόση απόσταση έχει η αγάπη από το μίσος; Πόσο εύκολα μία αγάπη μετατρέπεται σε μίσος; Πόσο γρήγορα κάποιος που αγαπά γίνεται δολοφόνος; Εγκλήματα πάθους με πρωταγωνιστές που έζησαν έναν μεγάλο έρωτα που κατέληξε σε τραγωδία.



Παναγιώτης Φραντζής


Ένας θυελλώδης έρωτας. Ο Παναγιώτης και η Ζωή γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν μαθήτρια Λυκείου και γρήγορα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Η ζωή τους όμως μόνο ρόδινη δεν ήταν. Ομηρικοί καυγάδες καθώς ο 27χρονος ζήλευε πολύ την όμορφη Ζωή.

Μέχρι τις 25 Ιουνίου 1987. Επέστρεψαν στο σπίτι τους από βραδινή τους έξοδο και είχαν ακόμα έναν καβγά. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τους. Την άλλη μέρα ένας άνδρας που έψαχνε για γραμματόσημα σε κάδο απορριμμάτων ανακάλυψε τη τεμαχισμένη σορό της 18χρονης. Οι αστυνομικές αρχές δεν άργησαν να βρουν τον ένοχο. Ήταν ο άντρας της.

Ο Φραντζής στην δίκη επέμενε ότι ο θάνατος της συζύγου του ήταν ατύχημα και πως την αγαπούσε.

«Παραδέχομαι την κατηγορία της προσβολής νεκρού αν και δεν μπορώ να δώσω στην πράξη μου αυτή λογική εξήγηση. Τύψεις θα έχω σ’ όλη μου τη ζωή και δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου που δεν μπόρεσα να δείξω ψυχραιμία, εννοώ τη στιγμή που πέθανε η Ζωζώ. Δεν την στραγγάλισα, δεν είμαι φονιάς και ούτε σκοπεύω να γίνω ποτέ μου».

1η Οκτωβρίου 1988, ο Παναγιώτης Φραντζής κρίθηκε ένοχος ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και περιυβρίσεως νεκρού και του επιβλήθηκε η ποινή της ισοβίου καθείρξεως. Οσο ήταν στη φυλακή μπόρεσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ και αποφυλακίστηκε το 2005.

Το έγκλημα αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα πρωτοφανές στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά.


Κάτια Γιαννακοπούλου


Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας. Η Κάτια Γιαννακοπούλου γνώρισε τον Αρχιμανδρίτη Ελευθεριάδη όταν πήγε να εξομολογηθεί, αν και δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με την εκκλησία και τα θεία.

«Με τράβαγε κοντά του σαν μαγνήτης. Συνέβαινε κάτι το ανεξήγητο» θα πει στην πορεία.

Η Κάτια Γιαννακοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης ξεκινούν την παράνομη ερωτική τους σχέση Εκείνη ήταν παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού και εκείνος ιερωμένος. Ο Ελευθεριάδης όπως υποστήριξε η γυναίκα ,της είχε αποσπάσει και περίπου 27 εκ δραχμές για την… Παναγία όπως της έλεγε.

Όταν εκείνος απολύθηκε και μετατέθηκε στην Αγγλία ήρθε η αρχή του τέλους, καθώς άρχισε να την αποφεύγει, ενώ εκείνη ταξίδευε μέχρι και αυθημερόν στο Λονδίνο για να τον βλέπει.

Ο Αρχιμανδρίτης αδιαφορεί και αυτό εξοργίζει την Γιαννακοπούλου που δεν μπορούσε να δεχτεί ότι η σχέση έχει τελειώσει.

Όταν εκείνος γύρισε για κάποιες μέρες στην Ελλάδα, του έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι του και αφού αρνήθηκε να της μιλήσει τον πυροβόλησε μέχρι που της τελείωσαν όλες οι σφαίρες.Ήταν 22 Ιουλίου 1997.Είχε σκοτώσει το επίγειο Θεό της όπως τον αποκαλούσε.

Την συνέλαβαν τρεις μέρες αργότερα σε μοναστήρι της Αττικής.

Κατά την διάρκεια της δίκης της δήλωνε πως, «Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς θα το είχα ήδη κάνει. Ο μεγαλύτερος τιμωρός, ο πιο αυστηρός εισαγγελέας είναι ο εαυτός μου.

Αναρωτιέμαι μόνο ποια τιμωρία σκληρότερη μπορεί να μου επιβάλει η δικαιοσύνη από αυτήν που επέβαλα εγώ στον εαυτό μου σκοτώνοντας με τα ίδια μου τα χέρια τον επίγειο θεό μου».

Η δικαιοσύνη την καταδίκασε σε 20 χρόνια κάθειρξη. Αφέθηκε ελεύθερη το 2013.


Δάνος Μουρατίδης


Μόνο νεκρούς θα μας χωρίσουν», φώναζε ο Δάνος Μουρατίδης στην Κική Κούσογλου κάθε φορά που έφταναν στα πρόθυρα του τέλους. Και το έκανε πράξη.
Βέροια, 11 Απριλίου 2005. Η πόλη αναζητά ένα 20χρονο κορίτσι.

Όπως αποκαλύφθηκε ο 23χρονος φίλος της Δάνος Μουρατίδης, ο οποίος μέχρι τότε συμμετείχε ενεργά στις έρευνες για τον εντοπισμό της, κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της. «Όλα έγιναν μηχανικά… σαν να μην ήμουν εγώ» ισχυρίστηκε στο δικαστήριο.Ο 23χρονος έπαιζε θέατρο βγαίνοντας ακόμα και στις εκπομπές της Αγγελικής Νικολούλη αναζητώντας την όμορφη κοπέλα.

Οπως αποδείχτηκε, η Κική «έσβησε» στα χέρια του πρώην συντρόφου της –με τον οποίο ήταν ζευγάρι από τα 15 της χρόνια- λόγω δικής του παθολογικής ζήλειας.

Εκείνος, είχε μόλις ανακαλύψει ότι η Κική ενδιαφερόταν για έναν άλλον άνδρα με τον οποίο, μάλιστα, είχε ήδη πραγματοποιήσει κάποια έξοδο.

Η σκηνή της δολοφονίας

«Και ενώ αυτή είναι ανακαθισμένη στα γόνατα πάνω στο κρεβάτι και βρίσκεται μπροστά του με την πλάτη γυρισμένη, αυτός, στέκοντας επίσης στα γόνατα πίσω της και έχοντας ακουμπισμένη την πλάτη της στον θώρακά του, με το δεξί του χέρι την έπιασε κάτω από το δεξί της χέρι, στο ύψος της κοιλιάς, για να την κρατήσει σταθερά πάνω στο σώμα του, να μην μπορέσει δηλαδή η Κυριακή να του ξεφύγει και με το αριστερό του χέρι περιέσφιξε με δύναμη τον λαιμό της πιέζοντας τη συνεχώς με αυξανόμενη ένταση για αρκετή ώρα και καθώς αυτός χαλαρώνει λίγο το σφίξιμο του λαιμού της και μη όντας σίγουρος ότι τη σκότωσε ξαναρχίζει να τι σφίγγει με μεγαλύτερη ένταση.»

Ο νεαρός μαζί με τον ξάδερφό του θάβουν το κορίτςι σε έναν λάκκο 30 εκατοστών σε μια πλαγιά της λίμνης Ασωμάτων και υπόσχονται να μην αποκαλύψουν σε κανέναν την αλήθεια. Νωρίτερα είχαν απομακρύνει και τα πράγματά της, πετώντας τα σε διάφορα σημεία μακριά από το μέρος ταφής.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεασσαλονίκης επέβαλλε στον Δαμιανό Μουρατίδη ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ποινή φυλάκισης δύο ετών για την πράξη της περιύβρισης νεκρού.