Ηλεία

Κατάπτυστη πρόταση της ΕΘΑΑΕ για Μουσειολογία με νέο όνομα στην Πάτρα – Προσβάλουν την ιστορία μας

Ακούστε το άρθρο

Προκλητική και απαξιωτική για την Ηλεία είναι η πρόταση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) αφού μεταξύ των τριών εναλλακτικών προτάσεών της είναι η ίδρυση τμήματος Διαχείρισης Μνημείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με έδρα την Πάτρα! Δηλαδή προτείνεται τμήμα Μουσειολογίας με άλλο όνομα το οποίο θα έχει έδρα όχι τον Πύργο αλλά την Αχαϊκή πρωτεύουσα!

Η πρόταση- εμπαιγμός , που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, δεν έγινε δεκτή από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών που συνεδρίασε χθες αλλά είναι ενδεικτική του τρόπου που αντιμετωπίζεται το Ακαδημαικό παρών και μέλλον του νομού.

«Η Σύγκλητος δεν έκανε δεκτή αυτή την πρόταση της ΕΘΑΑΕ. Η Σύγκλητος έδωσε την σύμφωνη γνώμη για τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας στην Πάτρα που συγχωνεύεται με το τμήμα Μουσειολογίας» δήλωσε αποκλειστικά στην «Πατρίς» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ Χρήστος Μπούρας.

Η ώρα του Υπ. Παιδείας

Κατά τα λοιπά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της στην εισήγηση της ΕΘΑΑΕ και τώρα η προσοχή στρέφεται στο Υπουργείο Παιδείας για το αν θα νομοθετήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΘΑΑΕ προχώρησε στην έγκριση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Δηλαδή το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Αγρινίου να ενωθεί με το τμήμα Μουσειολογίας και να δημιουργηθεί τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας στην Πάτρα.

Διάψευση για τα 20 εκατ ευρώ

Επίσης ο Πρύτανης κ. Χρήστος Μπούρας με αφορμή τις ανακοινώσεις ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ το Πανεπιστήμιο Πατρών δήλωσε αποκλειστικά στην «Πατρίς»: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν παίρνει από την Περιφέρεια ετησίως 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό το Πανεπιστήμιο έχει λάβει στη συνολική του ζωή. Μακάρι να χρηματοδοτείτο το Πανεπιστήμιο με τόσα χρήματα. Καλώ όποιον επιθυμεί να έρθει στο γραφείο μου και να δει τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Πατρών. Όποιος ενδιαφέρεται. Από έναν απλό πολίτη έως τον Πρωθυπουργό μπορεί να έρθει και να ενημερωθεί για τα έσοδά μας.

Η κατάπτυστη πρόταση της ΕΘΑΑΕ

Η ΕΘΑΑΕ πρότεινε τρεις εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες υπογράφει ο πρόεδρος της Αρχής κ. Περικλής Μίτκας, μεταξύ των οποίων: «Τον σχεδιασμό ενός νέου Τμήματος με ιδιαίτερο προφίλ, άρα και καλύτερη ζήτηση και δυνατότητες απορρόφησης των πτυχιούχων, όπως Διαχείρισης Μνημείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με αξιοποίηση των υφιστάμενων μελών ΔΕΠ. Η έδρα του τμήματος θα πρέπει να είναι στην Πάτρα ώστε να επιτυγχάνονται οι απαραίτητες συνέργειες με τα συναφή τμήματα»

Όλη η επικαιρότητα