Ηλεία

Εθελοντική Αιμοδοσία στην Αμαλιάδα: Μοναδική και πολύτιμη προσφορά

Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Κυττάρων Αίματος «Δίνω Ζωή» και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών & Ναυαγοσωστών Τοπικού Τμήματος Αμαλιάδας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας και την υποστήριξη του Τμήματος Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Από νωρίς φάνηκε ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα ήταν μεγάλη, αφού υπήρχε προσέλευση στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού Αμαλιάδας, ώστε να στηριχτεί η προσπάθεια συγκέντρωσης μονάδων αίματος, αφού οι ανάγκες είναι κατά πολύ αυξημένες το διάστημα αυτό.

Ενδεικτικό της σημαντικότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι ότι εάν ένας στους 10 έδινε μια μόνο  φορά τον χρόνο αίμα, δεν θα χρειάζονταν η εισαγωγή αίματος για την κάλυψη των αναγκών της χώρας!

Τους συνδιοργανωτές για αυτή την πρωτοβουλία ευχαρίστησε η επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Αμαλιάδας – ιατρός και Γιάννα Σταυροπούλου, η οποία μίλησε παράλληλα για τη σημαντικότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία αυτή. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί κάθε χρόνο υπάρχει πρόβλημα με τη συλλογή αίματος αυτούς τους μήνες. Ειδικά φέτος δυστυχώς έχουμε μεγαλύτερη μείωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σήμερα (σ.σ. χθες) υπάρχει ανταπόκριση και ευχαριστούμε τον κόσμο πολύ και θέλω να πω για άλλη μια φορά ότι οποιοσδήποτε υγιής πολίτης από 18 έως 65 ετών θα πρέπει να απευθύνεται στο πιο κοντινό τμήμα αιμοδοσίας της περιοχής του, να προσφέρει μια μονάδα αίματος, γιατί για κάποιους ασθενείς είναι η μόνη θεραπεία», δήλωσε η κα Σταυροπούλου.

Δίπλα και σε αυτή τη δράση και η πρώην πρόεδρος και επίτιμη, πλέον, πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Αμαλιάδας Ερυθρού Σταυρού κα Μαρία Χριστοφόρου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού από το 1995 και μέλος του Δ.Σ από το 1996 και έχοντας διατελέσει και πρόεδρος, στηρίζω τις προσπάθειες του νέου Δ.Σ. Είμαι πάντοτε παρούσα σε οτιδήποτε χρειαστεί το Τμήμα και θα το στηρίζω όσο αντέχουν οι δυνάμεις μου.

Διότι μια εθελόντρια και ένας εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού, δεν εγκαταλείπουν ποτέ, παρά μόνον όταν οι σωματικές τους δυνάμεις τους έχουν εγκαταλείψει. Εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή αιμοδοσία και πάντοτε ο κόσμος να έχει διάθεση προσφοράς, γιατί σήμερα υπό τις συνθήκες που ζούμε είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο».

Από την πλευρά του το μέλος του Συλλόγου «Δίνω Ζωή» κ. Λεωνίδας Ρούμπας είπε: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που η προσέλευση στην αιμοδοσία μας είναι μεγάλη. Ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές, που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους αιμοδότες.

Είναι σπουδαία η κίνηση να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για την αιμοδοσία. Η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας».

Στα γραφεία του Τοπικού Τμήματος Αμαλιάδας βρέθηκε και ο εθελοντής Σαμαρείτης του Τμήματος Αθηνών κ. Θεόδωρος Καλύβας, ο οποίος  συνεργάζεται και με το Τμήμα Αμαλιάδας : «Έδωσα αίμα με πολύ μεγάλη χαρά. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, τόσο να βοηθούμε στη διάδοση της έννοιας της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς αιμοπεταλίων, όσο και στο να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες στο να δώσουν αίμα, κάτι το οποίο βοηθάει και τους συνανθρώπους μας, αλλά και τον ίδιο τον δότη.

Αν ένας στους δέκα έδινε μια μόνο φορά το χρόνο αίμα, δεν θα χρειαζόταν να εισάγουμε αίμα από την Ελβετία, το οποίο έχει κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ…».

Όλη η επικαιρότητα