Πρόσωπα Ηλείας Υγεία

Ειρήνη Μεσσήνη: Προστατεύοντας την Ψυχική Υγεία

Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, μαζί του και εμείς. Οι πιέσεις, οι απαιτήσεις, οι ανατροπές μας καθιστούν ευάλωτους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε μαγικά κουμπιά. Οι λύσεις βρίσκονται μέσα μας. Η Συμβουλευτική αποτελεί ένα ασφαλή δρόμο και μια επιτυχημένη μέθοδο για να αξιοποιήσει κάποιος τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει, με στόχο να ζει καλύτερα.

Στην Ιατρική Μέριμνα Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υπηρεσίας επίκεντρο των οποίων είναι η υποστήριξη και η φροντίδα παιδιών, εφήβων και γονέων σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας! Με αίσθημα ευθύνης, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, την έγκυρη διάγνωση και την εις βάθος θεραπευτική αντιμετώπιση, οι υπηρεσίες του πολυιατρείου παρέχουν ψυχολογική βοήθεια, στήριξη και εκπαίδευση σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με  τη διευκόλυνση της ομαλής πνευματικής, ψυχικής και συναισθηματικής τους ανάπτυξης.

Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους

Η παιδική ηλικία αποτελεί την πιο ευαίσθητη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως και η εφηβεία την πιο κρίσιμη και πιο μεταβατική.Η συμβουλευτική των παιδιών και των εφήβων έχει ως στόχο να βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους να απελευθερώνουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και τις σκέψεις και να αναπτύσσουν θετικούς τρόπους συμπεριφοράς και επικοινωνίας. Στοχεύει να βοηθάει τα παιδιά να εκφραστούν χωρίς κριτική πάνω σε θέματα που τα προβληματίζουν μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Στηρίζει τους εφήβουςστη διαδικασία διαμόρφωσης ταυτότητας, αλλά και στη σύνδεση τους με άλλους ανθρώπους μέσα από πιο ώριμους τρόπους.

Η Συμβουλευτική βοηθάει παιδιά και εφήβους να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, να βελτιώσουν τις  διαπροσωπικές τους σχέσεις και να ενισχύσουν τις ικανότητεςστην επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για γονείς

Η συμβουλευτική γονέων κινείται στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και της καθοδήγησης των γονέων πάνω σε θέματα που αφορούν την ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων, την κατανόηση των ηλικιακών φάσεων των παιδιών και των εφήβων και βέβαια την ενίσχυση και υποστήριξη των γονέων στο γονεικό τους ρόλο.

Σε τι βοηθάει η Συμβουλευτική Γονέων;

Η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά να κατανοήσουν καλύτερα οι γονείς τις ανάγκες των παιδιών, να αναπτύξουν καλύτερες σχέσεις και επικοινωνία μαζί τους και να συμβάλουν με τον τρόπο αυτό στη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Η συμβουλευτική γονέων κρίνεται απαραίτητη στην περίπτωση που το παιδί βρίσκεται σε ατομική ψυχοθεραπεία, ενισχύοντας την προσπάθεια βελτίωσης της ψυχο-συναισθηματικής κατάστασης και της συμπεριφοράς του παιδιού.

Ακόμα όμως και αν το παιδί δε βρίσκεται σε θεραπεία ή αρνείται να συμμετέχει η συμβουλευτική γονέων μπορεί να είναι από μόνη της αποτελεσματική, χωρίς τη συμμετοχή του παιδιού ή του εφήβου.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα μέλη του συστήματος της οικογένειας βρίσκονται σε συνεχή και έντονη αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ τους. Η ανατροφή των παιδιών ανασύρει στους γονείς συναισθήματα, εντολές και προσδοκίες από τη δική τους παιδική ηλικία, τα οποία ασυνείδητα επηρεάζουν τη συζυγική σχέση, αλλά και τη σχέση τους με τα παιδιά.Έτσι «αλλάζοντας κάποια πράγματαοι γονείς» και συνειδητοποιώντας το ρόλο τους στη γονεϊκή σχέση «αλλάζει και το παιδί».

Υπηρεσίες διαχείρισης του στρες για μικρούς και μεγάλους

Στις συνεδρίες διαχείρισης του στρες, απώτερος στόχος είναιη απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων μέσα από τη θεραπεία ομιλίας και η εκμάθηση φυσικών μεθόδων διαχείρισης του στρες όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, ο καθοδηγούμενος οραματισμός και οι διαφραγματικές αναπνοές. Μικροί και μεγάλοι μέσα στα ασφαλή πλαίσια εξατομικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης, με τη βοήθεια βιωματικών ασκήσεωνεκπαιδεύονται να κατανοούν σε βάθος τους προσωπικούς τους μηχανισμούς στρες και ενισχύονται στην ανάπτυξη  δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την καλύτερη διαχείρισή του.

Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, οι συμβουλευόμενοι μπορούν να κατανοούν και να αναγνωρίζουν τις πηγές και τα συμπτώματα του στρες, να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν το άγχοςτους δημιουργικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η ψυχοεκπαιδευση μειώνει τον αντίκτυπο του στρες στον οργανισμό και κάνει το άτομο να νοιώθεισυνολικά πιο δυνατό!

Γενικά ησυστηματική εφαρμογή των τεχνικών διαχείρισης στρες οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στη φυσιολογία του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να οδηγήσει σεμείωση των καρδιακών παλμών, του ρυθμού αναπνοής, της αρτηριακής πίεσης, της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), σε αύξηση της αντίστασης του δέρματος, σε βελτίωση του μεταβολισμού, της συγκέντρωσηςκαι της ποιότητας του ύπνου.

Η φιλοσοφία μας

Φροντίζουμε την ψυχή και το σώμα μας για να ζούμε αρμονικά με τον εαυτό μας και τους άλλους. Κατανοούμε ότι είμαστε 100% υπεύθυνοι για τον εαυτό μας και αυτό περιλαμβάνει να ζητάμε βοήθεια όταν την έχουμε ανάγκη. Τίποτα δε θα αλλάξει στη ζωή μας εάν δεν ξεκινήσουμε εμείς την αλλαγή μέσα μας και εάν εμείς δεν κάνουμε σήμερα κάτι για εμάς και αυτούς που αγαπάμε!

Διάκου 16και Κοραή, Πύργος

Τηλέφωνο  2621020144-5

www. medi-care.gr

Όλη η επικαιρότητα