Εκπαίδευση Ηλεία

Εισήγηση – σοκ της κοσμητείας για το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο – «Αργός θάνατος» με διακοπή εισακτέων

Ακούστε το άρθρο

Την οριστική διαγραφή του Τμήματος Μουσειολογίας Πύργου από το Μηχανογραφικό Δελτίο για τον νέο Ακαδημαϊκό έτος, κάτι που συνεπάγεται διακοπή εισακτέων και φυσικά  την αρχή του οριστικού τέλους του τμήματος από τον Πύργο,  εισηγήθηκε  κατά πλειοψηφία  η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που συνεδρίασε χθες.

Η συνεδρίαση της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών δηλαδή των προέδρων των 7 Τμημάτων ξεκίνησε περίπου στις 10 το πρωί  χθες και ολοκληρώθηκε με τηλεδιάσκεψη  δύο ώρες μετά.

Η προσπάθεια υποβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς και ο στόχος τώρα είναι να μην υπάρξουν εισακτέοι το νέο Ακαδημαϊκό έτος και στη συνέχεια το Τμήμα να συγχωνευθεί από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της Κοσμητείας,  ήταν η κατάργηση  του Τμήματος της Μουσειολογίας  στον Πύργο και η συγχώνευσή της  στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, με έδρα το Αγρίνιο, και στη συνέχεια η μεταφορά της στο campus του πανεπιστημίου στην Πάτρα, όπου και η έδρα. «Το Τμήμα στον Πύργο δεν είναι βιώσιμο»  εκτιμούν οι πρόεδροι των Τμημάτων που απαρτίζουν την Κοσμητεία  μίας  προέδρου, της  κ. Αναστασίας Ζαφειροπούλου –Μακρυγένη  του  Τμήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο.

«Όχι άλλοι εισακτέοι»

Εκείνο λοιπόν που θα αποτελέσει την “χαριστική βολή”  είναι η εισήγηση “να μην εισαχθούν στο νέο Ακαδημαϊκό έτος άλλοι φοιτητές”, δηλαδή το Τμήμα της Μουσειολογίας στον Πύργο να διαγραφή ως επιλογή υποψηφίων από το επόμενο Μηχανογραφικό κάτι που θα σημάνει την ταφόπλακα του τμήματος από την Ηλειακή πρωτεύουσα.

Αυτή τη στιγμή στο Τμήμα φοιτούν περίπου 1500 φοιτητές, το ακαδημαϊκό μέλλον των οποίων χάνεται στους σχεδιασμούς  των μελών της Κοσμητείας.  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοσμητείας,  όταν τέθηκε το  θέμα των φοιτητών και το κόστος αλλαγής πόλης για τις οικογένειές τους,  κάποιοι πρότειναν «να παραμείνει το Τμήμα μέχρι να αποφοιτήσουν όλοι αρκεί από το νέο Ακαδημαϊκό έτος να μην υπάρχει εισακτέος», δηλαδή ο «αργός θάνατος» να επέλθει με την αποφοίτηση και του τελευταίου φοιτητή.  Φυσικά δεν αποκλείεται να υπάρξει στην πορεία απόφαση διαφορετική, που σημαίνει και αλλαγή πόλης για τους φοιτητές,  οπότε θα επέλθει «ξαφνικός θάνατος» του Τμήματος Μουσειολογίας από τον Ακαδημαϊκό χάρτη της Ηλείας. Πάντως για το  είδος του «θανάτου» θα ακολουθήσει σειρά συζητήσεων, συνεδριάσεων και μελετών και τον τελευταίο λόγο θα έχει η Σύγκλητος και το Υπουργείο Παιδείας.

«Όχι εμπλοκή Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες η Κοσμητεία στη συνεδρίασή της,  έλαβε θέση και για το επιβεβλημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν Αυτοδιοικητικοί φορείς όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι της Ηλείας. «Να σταματήσουν να εμπλέκονται Αυτοδιοικητικοί γιατί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει» ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης.

Κατανομή θέσεων

Κατά τα λοιπά στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοσμητείας  συζητήθηκε και η κατανομή θέσεων στο Τμήμα και συγκεκριμένα δύο θέσεις που κατανέμονται  υπό προϋποθέσεις , θέμα που θα υλοποιήσουν οι υπεύθυνοι του Τμήματος.

Συνεδρίαση Συγκλήτου

Η εισήγηση της Κοσμητείας θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα υλικό για την συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα συνεδριάζει η Σύγκλητος αλλά στην ημερησία διάταξη υπάρχει ένα μόνο θέμα που αφορά Προσωπικό του Πανεπιστημίου και όχι θέμα αναδιάρθρωσης. Η Σύγκλητος για το θέμα της αναδιάρθρωσης αναμένεται να συνεδριάσει το προσεχές 15νθήμερο.

Ζαφειροπούλου: «Λυπάμαι…»

«Λυπάμαι για την αντιμετώπιση που έχει το Τμήμα…» δήλωσε στην «Πατρίς» η πρόεδρος του τμήματος κ. Αναστασία Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη, φράση δηλωτική του τι θα ακολουθήσει…Η κ. Ζαφειροπούλου σε λίγους μήνες συνταξιοδοτείται. Η άλλη ακαδημαϊκή φωνή υπέρ της παραμονής  του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο είναι αυτή του αναπληρωτή καθηγητή Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

Όλη η επικαιρότητα