Ηλεία

Aμαλιάδα: Εκδήλωση για τα 69 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη (Εικόνες)

Ακούστε το άρθρο

Χρ. Γιάνναρος: «Κόντρα στον συμβιβασμό και την υποταγή»

Εκδήλωση τιμής για τα 69 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ την Κυριακή στις 11 π.μ. στην πλατεία Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, όπου μίλησε ο Χρήστος Γιάνναρος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11.30 με κατάθεση στεφάνου ενώ ακολούθησε ομιλία του Χρήστου Γιάνναρου, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Πέρασαν 69 χρόνια από τότε που χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη του 1952 οι δολοφόνοι οδήγησαν τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο, Δημήτρη Μπάτση στο εκτελεστικό απόσπασμα. 69 χρόνια πέρασαν και το κόκκινο γαρίφαλο της υπέρτατης θυσίας ανθίζει πάντα στο νου και την καρδιά όλων μας.
Από τότε, όπως έγραψε ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος από τον Άη Στράτη όπου βρισκόταν εξόριστος “η μεγάλη μέρα της τριάντα του Μάρτη” μπήκε “στο καινούργιο εορτολόγιο των ηρώων και των μαρτύρων της ειρήνης”»

Κοροϊδία της κυβέρνησης

Ο κ. Γιάνναρος αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην πανδημία:
«Η κοροϊδία της κυβέρνησης απογειώθηκε με τα τελεσίγραφα που μοίρασε σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μήπως και μπαλώσει καμιά τρύπα. Και βλέπουμε ότι και στο νομό μας τα διάφορα «Παπαγαλάκια της» αντί να ζητήσουν να προσληφθεί κανένας Γιατρός στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πύργου που συνεχώς υποβαθμίζονται ζητάνε και εδώ την επίταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών.
Έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ακούμε συνεχώς για το περίφημο «πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού» το οποίο δεν είναι πραγματικά μαζικό. Η κατάσταση με τα εμβόλια έχει εμπλακεί στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες του λαού για να γίνει καλά. Φτάσαμε στον Απρίλη και μόλις 600.000 έχουν εμβολιαστεί κανονικά, δηλαδή και με τη δεύτερη δόση, ώστε να είναι πλήρως καλυμμένοι. Δυστυχώς, η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού έχει σκοντάψει στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη.
Όμως ούτε και τώρα, την ύστατη στιγμή, στην κορύφωση της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς, φρακαρισμένα τα δημόσια νοσοκομεία, εκατομμύρια ανθρώπους σε ψυχική καταρράκωση λόγω του εγκλεισμού, ούτε και τώρα δεν μπόρεσαν να κάνουν έστω μισό βήμα χωρίς να υπολογίζουν τυχόν κέρδη και ζημιές.
Όλο αυτό το χρόνο περίσσεψε η ατομική ευθύνη, η κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι σε όλους όσους διεκδικούν, οργανώνουν, βγαίνουν στο δρόμο. Θέλουν η μάσκα να αποτελέσει φίμωτρο».

«Να ανθίσει το γαρύφαλλο»

Και ο κ. Γιάνναρος κατέληξε:
Η πραγματική τιμή στη θυσία του Ν. Μπελογιάννη, στον αγώνα των χιλιάδων «Μπελογιάννηδων», είναι να βαδίζουμε στα δικά τους βήματα δίχως καμία επιφύλαξη, κόντρα στον συμβιβασμό και την υποταγή, χωρίς να υποτασσόμαστε στον σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, για να βρουν δικαίωση τα όνειρα, να αναζωογονηθεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα, να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, ν’ ανθίσει το γαρύφαλλο της νιότης και της ελπίδας.

Όλη η επικαιρότητα