Κόσμος

Εκλογές ΗΠΑ 2020 – Αποτελέσματα: Θρίλερ σε 4 πολιτείες – Ποιος πλησιάζει τον Λευκό Οίκο

Ακούστε το άρθρο

Σε εκλογικό θρίλερ φαίνεται πως οδηγείται η ανάδειξη του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ καθώς 4 πολιτείες που έδειχναν να οδηγούνται προς τον Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν να αλλάζουν στο παρά… ένα, χέρια και να τις κερδίζει ο  Τζο Μπάιντεν!

Συγκεκριμένα, στο Ουισκόνσιν, στην Τζόρτζια, στο Μίτσιγκαν και στη Νεβάδα η διαφορά έχει μειωθεί ραγδαία και αισθητά, σε σημείο που η διαφαινόμενη νίκη του Τραμπ όχι απλά να τίθεται εν αμφιβόλω σε δυο εξ αυτών αλλά να δείχνει νικητή τον Μπάιντεν!

Στην Τζόρτζια, ο Μπάιντεν έχει ρίξει την διαφορά στους 100.000 ψήφους, μια πολιτεία που όπως εξελίσσεται η εκλογική μάχη, πιθανότατα θα δώσει και τα… κλειδιά του Λευκού Οίκου. Να σημειώσουμε πως η Τζόρτζια δίνει 16 εκλέκτορες.

Στο Ουισκόνσιν, η κατάσταση είναι κυριολεκτικά ψήφο με ψήφο. Αυτή την ώρα ο Μπάιντεν είναι μπροστά με 70.000 ψήφους διαφορά, σε μια πολιτεία που δίνει και εκείνη διψήφιο αριθμό εκλεκτόρων, 10 στο νούμερο. Κάπως έτσι είναι και στο Μίτσιγκαν η κατάσταση, με τις 700.000 ψήφους διαφορά που είχε ο Τραμπ να εξανεμίζονται σε λίγη ώρα. Αυτή την στιγμή η διαφορά είναι στις 100.000, σε μια πολιτεία-κλειδί, όπου δίνει 16 εκλέκτορες.

Τέλος, στη Νεβάδα ο Μπάιντεν διατηρεί ένα προβάδισμα της τάξεως των 8 χιλιάδων ψήφων, ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπή. Να σημειωθεί πως η Νεβάδα έχει 6 εκλέκτορες.

Για όσους δεν γνωρίζουν, για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να «μαζέψει» συνολικά 270 εκλέκτορες. Αυτή την στιγμή ο Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 238 και χρειάζεται 32 ακόμα για να γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ 213.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Πιθανό να κερδίσει τελικά περισσότερους εκλέκτορες, εκτιμά πως είναι ο αναλυτής των Financial Times, επισημαίνοντας πως αφενός δημοσκοπήσεις προέβλεπαν άνετη νίκη του Μπάιντεν. Και είναι π φαίνεται ότι η νίκη του στη λαϊκή ψήφο θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Χίλαρι Κλίντον.

Το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία επειδή το σώμα εκλεκτόρων του έδωσε την πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε 290 μεγάλους εκλέκτορες έναντι των 232 της Κλίντον, η οποία αποδέχτηκε την ήττα της. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε περισσότερους ψήφους αλλά έχασε τις εκλογές.

«Βόμβα» Τραμπ για Ανώτατο Δικαστήριο

«Κερδίσαμε πολιτείες που δεν περιμέναμε ποτέ να τις πάρουμε, όπως τη Φλόριντα. Πήραμε τη σπουδαία πολιτεία του Οχάιο, το Τέξας, την Τζόρτζια. Αλλά κυρίως, κερδίζουμε την Πενσιλβάνια. Είμαστε μπροστά», τόνισε ο Τραμπ ρίχνοντας τη «βόμβα» για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο περί νοθείας των εκλογών.

Καταγγέλλοντας τους Δημοκρατικούς για νοθεία, σημείωσε πως θα απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ώστε να μη προστεθούν ψήφοι μετά τις 4 το πρωί.

Αντεπίθεση από Μπάιντεν

Η καταμέτρηση δεν πρόκειται να σταματήσει ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Ο’ Μάλεϊ-Ντίλον, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανείς τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ:

«Ποτέ στην ιστορία μας δεν υπήρξε πρόεδρος των ΗΠΑ που να ζήτησε να κλείσει τη φωνή των Αμερικανών στις εθνικές εκλογές. Η καταμέτρηση δεν θα σταματήσει. Θα συνεχιστεί μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Γιατί αυτό προβλέπουν οι νόμοι που προστατεύουν το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να ψηφίσουν» ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Τζεν Ο’ Μάλεϊ-Ντίλον.

Μια χώρα στα… Δικαστήρια

Η Αμερική αντιμετωπίζει τώρα δύο κινδύνους. Ο ένας είναι η ανάμιξη των δικαστηρίων στην έκβαση του αποτελέσματος. Ο Τραμπ, που πήγε πολύ καλύτερα στους ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφισαν την Τρίτη, προηγούνταν αρχικά και στις τρεις πολιτείες της «Ζώνης της Σκουριάς», άρχισε να υποχωρεί όμως όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Είναι το φαινόμενο που ονομάστηκε «κόκκινος αντικατοπτρισμός».

Ο άλλος κίνδυνος είναι να αμφισβητηθεί η νομιμότητα ολόκληρου του συστήματος. Αν ο Τραμπ κερδίσει το σώμα των εκλεκτόρων, θα είναι η δεύτερη φορά που το κάνει έχοντας χάσει στη λαϊκή ψήφο και η τρίτη φορά που θα συμβεί αυτό με έναν Ρεπουμπλικανό αυτόν τον αιώνα.

Πηγή: Newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα