Ηλεία

Εκπαιδευτικοί: Οι υποψήφιοι λένε «ΟΧΙ» στην ηλεκτρονική Ψηφοφορία

Ακούστε το άρθρο

Στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων τους σε Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Π.Ε

Όλες σχεδόν οι ενώσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λένε ένα βροντερό «όχι» στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Οι παρατάξεις των εκπαιδευτικών που ήθελαν να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων τους σε Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Π.Ε., είναι ανάστατες από την πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως, να νομοθετήσει χωρίς διαβούλευση, μία ρύθμιση η οποία αλλάζει δομικά όχι μόνο τον τρόπο ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, αλλά και τον πυρήνα των συλλογικών διαδικασιών και γι’ αυτό αντιδρούν έντονα.

Γι’ αυτό και μετά από αυτή την ενέργεια της Υπουργού Παιδείας, δηλώνουν ότι θα αποσύρουν την υποψηφιότητά τους με αποτέλεσμα οι εκλογές να είναι κυριολεκτικά στον αέρα…

Ζητούν δε οι εκλογές να γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνονται όλες οι εκλογές, δηλαδή με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κάλπη, ενώ λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, προτείνουν να υπάρξει μία αναβολή των εκλογών και η μετάθεσή τους σε μία άλλη ημερομηνία, όταν και η Πανδημία του covid-19 θα έχει υποχωρήσει.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών για τις ηλεκτρονικές εκλογές, η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την γνώμη της πρόεδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολύμπιας

Π.Ε. Ηλείας κας. Αντωνία Μπρή, του προέδρου της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας κου Τρύφωνα Αθανασόπουλου, καθώς και του εκπαιδευτικού κου Αθανάσιου Κατσίμπελη που είναι υποψήφιος με την Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.), που τόνισαν σχετικά :

Αντωνία Μπρη : «Η κυβέρνηση περιφρονεί τις δημοκρατικές  διαδικασίες»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολύμπιας Π.Ε. Ηλείας κα. Αντωνία Μπρή, ανέφερε ότι γι’ αυτό το σοβαρό θέμα η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της και χωρίς κάποια διαβούλευση πρώτα.

«Η Υπουργός Παιδείας νομοθετεί χωρίς διαβούλευση, απροειδοποίητα, με τροπολογία σε άσχετο με την Παιδεία νομοσχέδιο, μία πολύ σημαντική ρύθμιση που αλλάζει δομικά όχι μόνον τον τρόπο ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών αλλά τον πυρήνα των συλλογικών μας διαδικασιών.

Η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοεί και να παρακάμπτει τις βάσιμες επιφυλάξεις μας για την διασφάλιση της μυστικότητας, της καθολικότητας και της αμεσότητας της ψηφοφορίας, επιδιώκοντας την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής κάλπης με μια τροπολογία, σε λιγότερο από έναν μήνα, όταν σε άλλες χώρες δοκιμάζεται πιλοτικά για πολλά χρόνια και με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Ο αιρετός είναι το «μάτι» και το «αυτί» αλλά, κυρίως, η «φωνή» του

οργανωμένου κλάδου και των συναδέλφων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Απέναντι λοιπόν στην επιβολή της επίδειξης πυγμής και της περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών, διαμορφώνεται ένα απόλυτα αρραγές εκπαιδευτικό κίνημα.

Ενωμένοι υπερασπιζόμαστε τις αξίες και τα οράματα των συλλογικών αγώνων μας.

Αποσύρουμε τα ψηφοδέλτιά μας σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Αγωνιζόμαστε για μια δημόσια παιδεία, που θα ανοίγει τα μεγάλα ζητήματα των σημερινών κοινωνιών της μάθησης».

Αθανάσιος Κατσίμπελης : «Αναβολή της πραγματοποίησης των εκλογών & εκλογική διαδικασία δια ζώσης»

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Κατσίμπελης που είναι υποψήφιος με την Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.), είναι και αυτός αρνητικός στις πρωτοβουλίες της υπουργού.

«Ως υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.), στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών (Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Π.Ε.) εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας που αποφάσισε να διεξαχθούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 με ηλεκτρονικό τρόπο και καλούμε, στην κρίσιμη αυτή στιγμή την πολιτική ηγεσία του να αναθεωρήσει τη στάση της και αφού λάβει σοβαρά υπόψη τις τεκμηριωμένες θέσεις της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. και της Δ.Ο.Ε. να προχωρήσει σε:

  • Αναβολή της πραγματοποίησης των εκλογών (δυνατότητα που προκύπτει από πρόσφατη διάταξη νόμου), εξ αιτίας των δυσμενών επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν και μέχρι να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες πραγματοποίησης μιας ανεμπόδιστης προεκλογικής παρουσίας των υποψήφιων στα σχολεία και διεξαγωγής δια ζώσης των εκλογών.
  • Παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι την εκλογή νέων.
  • Πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας δια ζώσης και όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, για τον οποίο έχουμε εκφράσει σοβαρούς προβληματισμούς για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων, τη μυστικότητα της ψήφου και την γενικότερη «αντοχή» του συστήματος.
  • Διεξαγωγή των εκλογών σε εργάσιμη ημέρα (π.χ. Τετάρτη όπως ίσχυε ως τώρα) δίχως άδεια, μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Αυτό θα διευκολύνει τη συμμετοχή των χιλιάδων εκπαιδευτικών που μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας, για τους οποίους η ημέρα του Σαββάτου είναι απαγορευτική.

Δηλώνουμε, σε κάθε κατεύθυνση, ότι τιμούμε και υπηρετούμε τον θεσμό του αιρετού και θα υπερασπιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο τη διατήρηση και ενίσχυσή του.

Έχοντας, ως μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., πάντοτε σταθεί, σε όλη την ιστορική διαδρομή του κλάδου και της παράταξης, πιστοί  στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και των Γενικών Συνελεύσεών της, δηλώνουμε πως στην περίπτωση που η Υπουργός Παιδείας εμμείνει στη διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7 Νοεμβρίου 2020, θα αποσύρουμε τις υποψηφιότητές μας (τις οποίες και καταθέτουμε στην Εκτελεστική Γραμματεία της παράταξής μας προκειμένου να προβεί στις περαιτέρω ενέργειες) σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καταδίκης των αδιέξοδων επιλογών του Υ.ΠΑΙ.Θ. κάτι που καλούμε όλους τους υποψήφιους και των άλλων παρατάξεων να πράξουν, ώστε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη απέναντι στον κλάδο».

Τρύφωνας Αθανασόπουλος : «Άμεση απόσυρση του άρθρου 13 για την ηλεκτρονική ψηφοφορία»

Επίσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας κος Τρύφωνας Αθανασόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να αποσυρθεί τώρα το άρθρο 13 για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία.

«Η κυβέρνηση της .Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, με συνοπτικές διαδικασίες, νομοθέτησαν την απαράδεκτη θεσμοθέτηση διαδικασιών «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας»

για την εκλογή αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Μάλιστα μαζί με την «ηλεκτρονική

ψηφοφορία» επαναφέρουν την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών το Σάββατο, ημέρα αργίας για τους εκπαιδευτικούς στοχεύοντας ακόμα περισσότερο στην απομαζικοποίηση και τελικά στην υποβάθμιση των εκλογών αυτών.

Τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ετοιμάζονται να τις εφαρμόσουν σε αυτές τις εκλογές για τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι τυχαία ούτε έχει να κάνει με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την υπονόμευση της ίδιας της

λειτουργίας και δράσης των σωματείων. Τη στιγμή που δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση και φουντώνουν οι εστίες αγώνα και αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει κάθε συλλογική διαδικασία.

Στόχο έχουν την απομόνωση των εργαζομένων, την υπονόμευση και ακύρωση κάθε ζωντανής λειτουργίας, συζήτησης και επαφής.

Ζητάμε :

✔ Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο άρθρο 13 για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία».

✔ Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών «δια ζώσης» (περισσότερα εκλογικά τμήματα,

υγειονομικό υλικό κλπ) ή να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

✔ Να διεξαχθούν οι εκλογές σε εργάσιμη μέρα, όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα και χωρίς άδεια από την υπηρεσία».

Όλη η επικαιρότητα