Ηλεία

Εκστρατεία εξάλειψης του πλαστικού σε Κουρούτα, Παλούκι και Μαραθιά

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί εκδήλωση – ενημέρωση, στην κεντρική πλατεία Κουρούτας Αμαλιάδας με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Κοινότητας Αμαλιάδας.

Η δράση περιλάμβανε καθαρισμό της παραλίας από τα πλαστικά. Πριν τον καθαρισμό έγινε ενημέρωση στους συμμετέχοντες με θέμα “Πλαστικά στο περιβάλλον μία διαχρονική απειλή”.

Την ενημέρωση έκανε ο Διονύσιος Παναγιωτάρας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η δράση έγινε τηρώντας όλα τα μέτρα για τον covid-19 και όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν  ΜΑΠ( Μέτρα Ατομικής Προστασίας) κατά την άφιξη τους στην πλατεία. Την υγειονομική κάλυψη είχαν αναλάβει από κοινού, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών ΕΕΣ Αμαλιάδας και η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας.

«Να προσέχουμε»

Ο πρόεδρος της Κουρούτας κ. Γιώργος Ευθυμίου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο σύλλογός μας συμμετέχει με τη βοήθεια του δήμου σε αυτή τη δράση. Καθαρίζουμε Παλούκι, Κουρούτα, Μαραθιά. Παρακαλώ όλους τους παραθεριστές να προσέχουν το περιβάλλον.»

«Άλλαξε το μικρόκοσμό σου»

Ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος των Φίλων Ποδηλάτου Ήλιδας  και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έφερα την πρόταση στο συμβούλιο, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και οργανώσαμε αυτή τη δράση για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Είναι σημαντικό το συμβολικό κομμάτιςτης δράσης  γιατί τα επόμενα χρόνια θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις θάλασσές μας με τα πλαστικά. Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί  γιατί τα επόμενα χρόνια με το πλαστικό θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα στον πλανήτη. Αν δεν αλλάξεις τον μικρόκοσμό σου, δεν πρόκειται να αλλάξει ο κόσμος».

Πλαστικά αντί για ψάρια

Ο κ. Διονύσης Παναγιωτάρας επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, που ενημέρωσε και τους συμμετέχοντας στη δράση, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα πλαστικά είναι υλικά με μεγάλη αντοχή στην αποδόμηση και αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής τους στο περιβάλλον είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση τους και να στραφούμε σε άλλες μεθόδους και υλικά Από το 1950 έως σήμερα η μεγάλη ποσότητα αυτών των πλαστικών αγγίζει το μεγάλο νούμερο των 8 τρισεκατομμυρίων τόνων. Αν συνεχίσουμε με αυτή την παραγωγή και χρήση,  το 2050 οι θάλασσές μας θα έχουν περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια! Η Ελλάδα υποχρεούται έως το 2024 να έχει περιορίσει κατά 30% τη χρήση των πλαστικών αυτών»

«Οφείλουμε να δείξουμε σεβασμό στο περιβάλλον» τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Αμαλιάδας κ. Δημήτρης Παναγιωτάρας

Όλη η επικαιρότητα