WEB tv Ελλάδα

Εκτεθειμένοι στον ιό οι αστυνομικοί – Μετρούν ήδη τρία θύματα από τον Covid-19

Ακούστε το άρθρο

Ανείπωτη θλίψη επικρατεί στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μετά και την είδηση για τον θάνατο χθες ενός ακόμα αστυνομικού, τρίτου κατά σειρά, που έδινε μάχη με τον κορωνοϊό.

Δύο ακόμα είχαν χάσει τη ζωή τους την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, όλοι τους από τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ οι συνδικαλιστές του σώματος κάνουν σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούν στο σώμα εν μέσω πανδημίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μαύρη για την οικογένειά της Ελληνικής Αστυνομίας εξαιτίας της απώλειας ενός ακόμα συναδέλφου τους, τρίτου κατά σειρά, στέλνοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ωστόσο, στάθηκε ιδιαίτερα στις καταγγελίες που έχουν κάνει εδώ και ένα μήνα και επεσήμανε πως η διοίκηση έχει την κύρια ευθύνη ώστε να βγει η υπηρεσία και τα μέτρα του σώματος καθημερινά. «Δεν μπορεί να μπαίνει η Δημόσια υγεία και η ζωή σε ζυγαριά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γερακαράκος.

Τραγελαφικές καταστάσεις στις υπηρεσίες

Για αρκετό διάστημα γινόταν δέκτης πολλών e-mail με επώνυμες καταγγελίες από συναδέλφους που περιέγραφαν τραγελαφικές καταστάσεις στις υπηρεσίες τους όπου υπήρχαν θετικά κρούσματα και δεν τηρούνταν τα πρωτόκολλα. Επικεντρώθηκε επίσης και στη συνάντηση που υπήρξε πρόσφατα με τον αρχηγό του σώματος, που τόνισε πως έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνες για να διαπιστωθούν οι καταγγελίες και εάν αληθεύουν να αποδοθούν οι ευθύνες.

Πρόσθεσε ακόμα πως επειδή οι αστυνομικοί βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ο υγειονομικός εξοπλισμός και υπάρχει κενό διάστημα μέχρι να έρθουν τα νέα υλικά, ενώ αναφέρθηκε και στην παρούσα κατάσταση των κρουσμάτων στην αστυνομία μεταφέροντας τη βελτίωση της εικόνας που δείχνει να έχει φέρει το lockdown στο σώμα, δίχως ωστόσο να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μελλοντικά.

Αίσθημα απαξίωσης

Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει τη συμπαράστασή της μέχρι στιγμής στους αστυνομικούς επεδίωξε να σταθεί ακολούθως ο κ. Γερακαράκος, ο οποίος θέλησε να μεταφέρει τα αισθήματα των αστυνομικών που νιώθουν απαξιωμένοι. Επιπλέον, μίλησε για την τεράστια επιβάρυνση των ανθρώπων του σώματος και με άλλες αρμοδιότητες, τη στιγμή που όλο αυτό το διάστημα έχουν χάσει άδειες και ρεπό προκειμένου να προσφέρουν στην υπηρεσία τους.

Τέλος, ζήτησε την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών ώστε να παραμένουν προστατευμένοι οι άνθρωποι του σώματος και να διατηρούν την ασφάλεια της υγείας των πολιτών.

Θλιβερή πραγματικότητα

Από την πλευρά του, το μέλος της ΠΟΑΣΥ και πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, ο Ηλείος Στάθης Κατρανίδης, επεσήμανε πως η ραγδαία μετάδοση του κορωνοϊού και τα συνεχιζόμενα κρούσματα στις αστυνομικές υπηρεσίες αποτελούν τη θλιβερή πραγματικότητα. Εκτιμά πως δεν τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα που έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, καλώντας παράλληλα την πολιτεία να επιβάλει κάποια επιπλέον μέτρα.

Τα επιπλέον μέτρα

Ειδικότερα, επεσήμανε πως πρέπει να δημιουργηθούν αυτόνομες ομάδες σε βάρδιες με τα ίδια άτομα, προκειμένου σε περίπτωση κρούσματος να απομονωθεί όλη η βάρδια.

Σημείωσε δε ότι δεν τους έχουν χορηγηθεί plexiglass για τα γραφεία τους, ενώ δηλώνει αντίθετος με το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους πολίτες και περιμένουν στην ουρά για να κάνουν μοριακά τεστ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό τον τομέα, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνονται μοριακά τεστ και στις συλλήψεις ατόμων ή μεταναστών προκειμένου να μην είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία.

Τέλος, υπογράμμισε πως όλα τα παραπάνω έχουν κατατεθεί με υπομνήματα και ευελπιστεί πως κάποια στιγμή τα αιτήματά τους θα γίνουν πραγματικότητα μιας και είναι αναγκαία.

Όλη η επικαιρότητα