Ηλεία

Εκτός βρεφονηπιακών και Κ.Δ.Α.Π δομών, 441 παιδιά στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Άνεργοι οι εργαζόμενοι των Κ.Δ.Α.Π- Σε απόγνωση οι γονείς

Εκατοντάδες παιδιά στον νομό Ηλείας δεν έγιναν δεκτά φέτος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και κυρίως στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και έχει εγκριθεί ο φάκελός τους, όμως δεν υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση που να εξασφαλίζει τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014- 2020 και η φετινή χρονιά μιας και αυτό το ΕΣΠΑ έληξε αποτελεί στην ουσία -χρονιά γέφυρας- μέχρι την έγκριση του επόμενου.

Έτσι μετά από τη συμπλήρωση των στοιχείων και τον καθορισμένο τους έλεγχο συνολικά εγκρίθηκαν για συμμετοχή σε δομές του νομού Ηλείας 1.905 παιδιά, από τα οποία τα 778 στον δήμο Πύργου, τα 446 στον δήμο Ήλιδας, τα 235 στον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, τα 212 στον δήμο Πηνειού, 113 παιδιά στον δήμο Ζαχάρως, 66 παιδιά στην Αρχ. Ολυμπία και 55 παιδιά θα συμμετέχουν σε Κ.Δ.Α.Π του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων.

Εκτός μένουν συνολικά 441 παιδιά στην Ηλεία τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις, υπάρχει θέση σε δομές, όμως δεν υπάρχει η χρηματοδότηση που να τους δίνει το πράσινο φως…

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, όπου το παιδί εκεί περνά τον χρόνο του ευχάριστα και δημιουργικά και παράλληλα η παραμονή του σε τέτοιου είδους δομή αποτελεί και λύση για τους γονείς που εργάζονται.Το παιδί λοιπόν έχει τη δυνατότητα στο Κ.Δ.Α.Π να συμμετέχει σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, κατασκευές, κουκλοθέατρο, μουσικοκινητική αγωγή, αθλητικές και χορευτικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι, ρομποτική, εργαστήρια αρχιτεκτονικής, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, επιτραπέζια παιχνίδια και πολλά ακόμη, μέσα από τα οποία αποκτά βιωματικές γνώσεις και αξιοποιεί ευχάριστα τον ελεύθερό του χρόνο. Επιπλέον για την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων απασχολούνται δεκάδες επαγγέλματα, όπως νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, γυμναστές, φιλόλογοι, μουσικοί, ψυχολόγοι -επαγγέλματα – τα οποία φέτος μένουν εκτός δουλειάς, μεγαλώνοντας τον ήδη «φουσκωμένο» κατάλογο της ανεργίας ο οποίος αυξήθηκε τους προηγούμενους μήνες και λόγω κορωνοϊού..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΗΓΑΣ:
Υπάρχουν κενές θέσεις
για παιδιά στο Κ.Δ.Α.Π

Ο ιδιοκτήτης της Πρότυπης Προσχολικής Αγωγής Ρήγας κ. Γιώργος Ρήγας όπου στις εγκαταστάσεις της σχολικής μονάδας του λειτουργεί Κ.Δ.Α.Π αναφέρθηκε στα παιδιά που μένουν φέτος εκτός και παράλληλα μας μίλησε και για τη σημαντική προσφορά του προγράμματος στην ελληνική οικογένεια και κοινωνία γενικότερα.

«Το Κ.Δ.Α.Π είναι ένας θεσμός που προσφέρει ψυχαγωγία και δημιουργική απασχόληση σε ευρύ φάσμα ηλικιών, κάτι που είναι αναγκαίο στη εποχή μας. Στην ουσία πρόκειται για τον “παράδεισο” των παιδιών και μια ευχάριστη διέξοδο εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τις γνώσεις τους μέσα από το παιχνίδι. Για να υλοποιηθούν όλα αυτά απαιτούνται πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών, παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να εργαστούν αυτές τις ώρες που απασχολείται το παιδί τους. Πολλά παιδιά φέτος στον δήμο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως ενημερώνομαι από συναδέλφους, ενώ τους έχει εγκριθεί ο φάκελος και υπάρχει θέση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αδυνατούν να το παρακολουθήσουν επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι διπλό και αφορά τόσο τις μητέρες που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους για να εργαστούν και αυτές έστω με μερική απασχόληση, αλλά και όλες αυτές τις ειδικότητες που εργάζονται στο Κ.Δ.Α.Π. Άλλωστε η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η αιτία για να αυξηθεί τόσο πολύ η συμμετοχή του και να γνωρίσει τόση ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία, πλην όμως έτσι όπως οδηγείται η κατάσταση, αρχίζει και με προβληματίζει η εξέλιξή του, πρόσθεσε…».

Καλλιρρόη Γιαμπαστή:
πολλά παιδιά έμειναν εκτός επειδή
δεν χρηματοδοτήθηκε το
voucher

Στη σπουδαιότητα αυτών των Κέντρων αναφέρθηκε η ιδιοκτήτρια του Κ.Δ.Α.Π  «Δημιουργική Γωνιά» κ. Καλλιρρόη Γιαμπαστή. «Τα παιδιά αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα καθώς πραγματοποιούνται ομαδικά εργαστήρια, που ενισχύουν τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την κοινωνικότητα. Αυτές οι δομές που έχει αποφασίσει το ίδιο το κράτος να υποστηρίξει για να εξυπηρετήσει κάθε γονιό, αποτελούν λύση στις οικογένειες και η επιδότηση του ΕΣΠΑ αποτελεί οικονομική ελάφρυνση. Κάθε εργαζόμενη μητέρα, η διαζευγμένη, ή άνεργη το βρίσκει ως σανίδα σωτηρίας για να προσφέρει στο παιδί της δημιουργική απασχόληση, ενώ στην ίδια ευκαιρία για απασχόληση. Πέρυσι το κράτος αποφάσισε με την υπουργική απόφαση (Φ.Ε.Κ. 1397/τΒ/2001) να διευρύνει τη χωρητικότητα των παιδιών δίνοντας την ευκαιρία στα Κ.Δ.Α.Π να ενισχύσουν όχι μόνο τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών αλλά και να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερο αριθμό εργαζόμενων γονέων. Φέτος δυστυχώς τα σχέδια άλλαξαν. Ωφελούμενες οι οποίες ανέρχονται στον αριθμό των 60.000 πληρώντας τα κριτήρια για καταχώρηση κωδικού voucher μένουν εκτός προγράμματος. Η απάντηση του κράτους είναι ότι δεν φτάνουν τα χρήματα, με αποτέλεσμα τόσες οικογένειες να μένουν εκτός, κατέληξε..».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ :
Αισιοδοξούμε να καλυφθούν
οι 16 κενές θέσεις στο Κ.Δ.Α.Π

Στο Κ.Δ.Α.Π του δήμου Πύργου έχουν υποβάλλει αιτήσεις 46 μητέρες για συνολικά 75 παιδιά, καθώς κάποιες από αυτές έχουν περισσότερα από ένα παιδί. Από αυτά εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν οι φάκελοι των 44 παιδιών. Παρά το γεγονός ότι η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής είναι για 60 παιδιά (λειτουργεί σε δύο βάρδιες) δεν υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση έτσι μέχρι αυτή τη στιγμή ακόμη 16 θέσεις παραμένουν κενές… Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Βγενόπουλος μας είπε. «Αισιοδοξούμε να καλυφθούν και οι θέσεις που είναι κενές. Εμείς ως οφείλουμε έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έτσι ώστε η παραμονή των παιδιών εκτός από χαρά να προσφέρει και σιγουριά στους γονείς..»

Αρχίζει και το πρόγραμμα
των 180 ευρώ 
από την Ε.Ε.Τ.Α.Α

Στο μεταξύ το αργότερο μέχρι την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το παράλληλο πρόγραμμα που προβλέπει τη χορήγηση επιταγών ύψους 180 ευρώ το μήνα για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε μητέρες εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση θα περιλαμβάνει η σχετική δημόσια πρόσκληση. Η υποβολή των αιτήσεων και των αντίστοιχων δικαιολογητικών θα γίνεται μόνο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr)με χρήση της «ειδικής εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων», με τη διαδικασία της επισύναψης αρχείων pdf.

Όλη η επικαιρότητα