Ηλεία

«Δε βγαίνει ούτε το κόστος»- Προβληματισμένοι οι παραγωγοί ελαιολάδου στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμένοι είναι στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων οι παραγωγοί ελαιολάδου, αφού και η παραγωγή φέτος είναι μικρότερη σχετικά με πέρσι, ενώ και οι τιμές έχουν πέσει αυτή τη στιγμή αρκετά και έχουν φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο. Μια
τιμή «εξευτελιστική» όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.

Σημαντικό ρόλο στη μειωμένη παραγωγή έπαιξε και ο καύσωνας του περασμένου Μαΐου, που έριξε τα άνθη από τις ελιές, με αποτέλεσμα ο καρπός πλέον να είναι πολύ λιγότερος απ’ ότι περίμεναν οι παραγωγοί.

Μάλιστα οι περισσότεροι τονίζουν ότι δεν βγαίνει ούτε το κόστος, αφού είναι αναγκασμένοι να προσλαμβάνουν εργάτες για το ελαιομάζωμα, ενώ φυσικά θα πρέπει να αγοράζουν λιπάσματα, μηχανήματα και πολλά ακόμη για να μπορεί να γίνεται πιο καλά η συγκομιδή του καρπού.

Ζητούν λοιπόν σαφώς καλύτερες τιμές για να μπορέσουν και αυτοί να συνεχίσουν να ασχολούνται με την παραγωγή του καρπού της ελιάς και φυσικά του λαδιού.

Χαρακτηριστικά οι ελαιοπαραγωγοί του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων τόνισαν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς».

Απόστολος Κουρέλας Καλυβάκια

«Αυτή τη στιγμή, το χωριό μου τα Καλυβάκια, δεν έχουν μεγάλη παραγωγή σε λάδι. Πέρσι είχαμε μεγάλη παραγωγή σε ελαιόλαδο, φέτος όμως αυτή είναι μειωμένη 80 με 90%. Σε αυτό συνετέλεσε και ο καύσωνας του Μαΐου, αφού από τους 20 βαθμούς πήγε κατευθείαν η θερμοκρασία στους 41. Αυτό έριξε το άνθος από τα δέντρα, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή σε λάδι. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές είναι εξευτελιστικές, αφού δεν βγάζουμε ούτε το κόστος. Ξεκινήσανε από 3,5 ευρώ που ήταν μία χαρά τιμή και τώρα έχει πάει στα 2,5 ευρώ. Συνέχεια μειώνεται η τιμή του ελαιολάδου. Έχουμε εργάτες, έχουμε λιπάσματα, έχουμε τα καθαρίσματα και τα φρεζαρίσματα, οπότε σε αυτές τις τιμές που πωλείται το λάδι δεν βγαίνει ούτε το κόστος».

Ξενοφών Τριαντόπουλος Κρέστενα

«Οι τιμές σίγουρα δεν είναι καλές και η παραγωγή είναι περιορισμένη σχετικά. Τα έξοδα δεν βγαίνουν με τίποτα και αν δεν βάλεις και προσωπική εργασία δεν βγαίνει το κόστος. Και πάλι μπαίνεις μέσα. Αυτό γίνεται από αυτούς που κανονίζουν τις τιμές. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία μεσαία παραγωγή και σίγουρα περιμένουμε μία καλύτερη τιμή για να μπορέσουμε να πουλήσουμε το λάδι μας και να έχουμε να λέμε ότι βγάλαμε τουλάχιστο το κόστος. Έχουμε πολλά προσωπικά έξοδα για εργάτες».

Αθανάσιος Νικολακόπουλος Μακρίσια

«Φέτος η ποιότητα του λαδιού είναι εξαιρετική, η τιμή όμως είναι και φέτος πάλι σε χαμηλά επίπεδα. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με αυτές τις τιμές. Δεν είναι μόνο το μάζεμα, είναι και μετά οι δουλειές που πρέπει να γίνουν. Να κάψουμε δηλαδή τα κλαδιά, να ρίξουμε λιπάσματα. Με όλα αυτά το κόστος ανεβαίνει πολύ. Θα μπορούσε η τιμή να ήταν λίγο καλύτερη και για μας. Βέβαια και ο πολίτης που θα πάει να το αγοράσει, έχει το δίκιο του αφού δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή η τιμή στο λάδι. Όμως και εμάς θα μπορούσαν να μας δώσουν κάτι περισσότερο οι έμποροι. Το κόστος ίσα που βγαίνει και εμείς δουλεύουμε για να μη μείνουν τα χωράφια μας  χέρσα. Προσπαθούμε κάθε χρόνο για αυτό και πέρσι το ίδιο κάναμε και πρόπερσι που υπήρχε το γλοιοσπόριο. Δυστυχώς κάθε χρόνο ευελπιστούμε ότι τον επόμενο θα πάρουμε κάτι περισσότερο, ότι θα είναι πιο ψηλά η τιμή στο λάδι, όμως κάθε χρόνο είμαστε στα ίδια επίπεδα. Εγώ είμαι ειδικού καθεστώτος αγρότης και δυστυχώς στο πρόγραμμα το οποίο δίνουν στους αγρότες λόγω του κορωνοϊού, που καλά κάνουν που το δίνουν, εμείς δεν είμαστε μέσα. Επειδή φέτος δεν κόλλησα πολλά ένσημα και παρότι έχω οικογένεια δεν μπορώ και εγώ να πάρω έστω αυτό το βοήθημα».

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος Κρέστενα

«Φέτος δεν έχουμε πολλά πράγματα όσον αφορά το λάδι. Πολύ λίγα πράγματα. Πέρσι είχαμε όμως παραγωγή. Σε αυτό έχουν φταίξει και οι καιρικές συνθήκες αλλά και διότι είχαμε πολύ παραγωγή πέρσι. Όσοι έχουνε μεγάλη παραγωγή τον ένα χρόνο, δεν έχουν τον άλλον. Οι τιμές δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές».

Νικόλαος Λυμπερόπουλος Κρέστενα

«Φέτος έχουμε μεσαία παραγωγή στις ελιές. Είναι περιοχές που έχουν παραγωγή και περιοχές που δεν έχουν. Σε αυτό έχουν παίξει ρόλο και οι καιρικές συνθήκες που υπήρχαν τον Μάιο. Οι τιμές στην αρχή ήταν καλές, όμως τώρα έχουν πέσει στα 2,5 ευρώ. Εγώ έχω μαζέψει τις ελιές μου και μου λένε ότι θα τις πάρουν 2,5 ευρώ. Είναι πάρα πολύ χαμηλή αυτή η τιμή. Δεν βγαίνουν ούτε τα μεροκάματα, ούτε τίποτα. Αν βάλουμε όλη την καλλιέργεια, μπορώ να πω ότι μπαίνουμε μέσα. Αν δεν κάνεις δουλειά προσωπική, την οποία δεν μετράς μέσα στην τιμή, θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα. Είναι πολύ χαμηλές δυστυχώς οι τιμές. Όλα ανεβαίνουν επάνω, λιπάσματα, μηχανήματα και οι τιμές πάνε κάτω».

Όλη η επικαιρότητα