Ελλάδα

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν την κατάσβεση της φωτιάς στο πλοίο

Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε στις 23:45 το βράδυ της Τρίτης στο τρίτο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την πυροσβεστική να κάνει λόγο για ιδιαίτερα δύσκολο έργο, που μπορεί να κρατήσει για αρκετές ακόμα ώρες. Πυκνός, μαύρος καπνός βγαίνει ακόμα από το εσωτερικό του πλοίου, που είναι αραγμένο στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των επιβατών, ορισμένοι από τους οποίους έφτασαν στο λιμάνι της Σούδας με το επιβατικό πλοίο «Blue Galaxy», το απόγευμα της Τετάρτης. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι πυροσβέστες προσπαθούν κομμάτι-κομμάτι να περπατήσουν το πλοίο, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως τη φωτιά.

Το έργο τους, ωστόσο, δυσχεραίνουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του πλοίου, οι οποίες πλησιάζουν τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Το πλοίο γέρνει επικίνδυνα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το πλοίο έχει πάρει επικίνδυνη κλίση. Ρυμουλκά προσπάθησαν να το επαναφέρουν στη σωστή θέση, ενώ οι άνδρες τη πυροσβεστικής αναγκάστηκαν να ανοίξουν τρύπες  στην εξωτερική λαμαρίνα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να γίνει ρίψη αφρού και νερού.

Σήμερα το πρωί μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια από τα φορτηγά προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστών. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε εν πλω, ενώ το πλοίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας, όπου έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 Μποφόρ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε κάποιο φορτηγό.

Σημειώνεται, ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε αποπλεύσει στις 22:00 από τον Πειραιά για τα Χανιά, επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά και αποβίβασε με ασφάλεια τους 875 επιβάτες και το βοηθητικό προσωπικό από τα 140 άτομα πλήρωμα.

ΠΗΓΗ

Όλη η επικαιρότητα