Lifestyle Κόσμος

Ελισάβετ και Φίλιππος: Έκλεισαν 73 χρόνια γάμου – Η κοινή φωτογραφία τους στα social media

Ακούστε το άρθρο

Λέμε για κάποιους ανθρώπους ότι είναι μαζί «μια ζωή», αλλά στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, αυτό είναι κυριολεκτικό, καθώς έκλεισαν 73 χρόνια γάμου.

H Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν το 1947. Όταν γνωρίστηκαν, εκείνη ήταν μόλις 13 ετών κι εκείνος 18.

Οι δυο τους είναι μακρινά ξαδέλφια, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόριας όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ.

Στην περίοδο του πολέμου ο Φίλιππος υπηρέτησε στο στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού και σε ένα από τα γράμματα που της έστειλε εκείνη την περίοδο έγραφε: «Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ.

Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα».

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος την ημέρα του γάμου τους @AP Photo

O Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα, τότε, Ελισάβετ, στη Σκωτία το καλοκαίρι του 1946 κι εκείνη δέχτηκε χωρίς καν να ρωτήσει τη γνώμη του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου VI. Ίσως επειδή ήξερε ότι ο Γεώργιος δεν συμφωνούσε με το συγκεκριμένο γαμπρό. Τελικά έδωσε την συγκατάθεσή του όταν εκείνη έκλεισε τα 21.

Ο γάμος τους έγινε το αβαείο του Ουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο.

Ο Φίλιππος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να περιοριστεί για πάντα σε δεύτερο ρόλο όταν η Ελισάβετ έγινε το 1953, σε ηλικία 26 ετών, η νεότερη βασίλισσα του κόσμου.

Τρεις μήνες μετά την τελετή, η οποία έγινε στις 20 Νεομβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έμεινε έγκυος. Έκαναν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.

Στάθηκε στο ρόλο του σωστός και αξιοπρεπής, παρά το γεγονός ότι αντιδρούσε σε κάποιες από τις αποφάσεις της Ελισάβετ, όπως στο να πάρουν ως ζεύγος το όνομα των Windsor και όχι των Mountbatten (το δικό του).

Με την ευκαιρία της επετείου τους, ο επίσημος λογαριασμός τους στο Instagram δημοσίευσε μια φωτογραφία τους. Η 94χρονη βασίλισσα και ο 99χρονο Δούκας του Εδιμβούργου κάθονται σε ένα από τα καθιστικά τους και διαβάζουν την κάρτα που τους έδωσαν τα δισέγγονά τους.

Ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις τούς πρόσφεραν μια πολύχρωμη κάρτα για την επέτειό τους με ένα μεγάλο «73».

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Chris Jackson στο Oak Room στη βασιλική κατοικία στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

via

 
 

Όλη η επικαιρότητα