Ηλεία

ΕΛΜΕ Ηλείας: «Αντιεκπαιδευτικό μέτρο η αξιολόγηση, θα αντιδράσουμε δυναμικά»

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, που αναφέρθηκε και στις «επιθέσεις» πολιτών σε εκπαιδευτικούς για την χρήση της μάσκας στα σχολεία.
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΛΜΕ Ηλείας πραγματοποίησε χθες την πρώτη της φετινή Γενική Συνέλευση, στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Πύργου, με κύριο θέμα την αντίδραση που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει την αξιολόγηση, ένα μέτρο το οποίο, μόνο για το καλό του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι, αφού εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα της πολιτείας και συγκεκριμένα να χειροτερέψουν οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, καθώς και να κατηγοριοποιηθούν οι σχολικές μονάδες.

Για το θέμα της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κος Τρύφωνας Αθανασόπουλος τόνισε στην εφημερίδα «Πατρίς», ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν και δεν πρόκειται να δεχτούν αυτή την προσπάθειά της πολιτείας, να εξυπηρετήσει συμφέροντα που καμία σχέση δεν έχουν με την πρόοδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε Γενική Συνέλευση, ενόψει της Συνέλευσης προέδρων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο. Το κύριο θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα είναι η αξιολόγηση. Το Υπουργείο Παιδείας με δύο νόμους που ψήφισε, έναν πέρυσι και έναν φέτος το καλοκαίρι, προωθεί την αξιολόγηση στα σχολεία, αλλά πίσω από την αξιολόγηση που εμφανίζεται ως μία λύση για να βελτιωθούν οι εκπαιδευτικοί και το εκπαιδευτικό σύστημα, στόχος της Κυβέρνησης είναι να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία και να χειροτερεύσουν οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Σε λίγα χρόνια έτσι όπως το πάνε, θα σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν λεφτά. Αυτό επισημαίνουμε στους γονείς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, φαίνεται εξάλλου από την τελευταία σχολική χρονιά με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Περίπου 40.000 παιδιά έμειναν εκτός διαδικασιών. Θα πάμε στην εποχή του παπάς – παπάς και ζευγάς – ζευγάς. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, για αυτό μαζευτήκαμε εδώ σήμερα και για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους, αλλά και να ενημερωθεί η κοινωνία, για να αποτρέψουμε αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να περάσει τα αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα που ψήφισε τελευταία. Βέβαια …κλειδί σε όλη αυτή την ιστορία είναι ο εκπαιδευτικός. Αν εμείς σκύψουμε το κεφάλι και το αποδεχτούμε, όλα θα πάνε καλά για την κυβέρνηση. Όμως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, παρ’ όλο που μας φοβερίζει, αλλά και ψηφίζει νομοθετήματα για να διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Όπως είναι το πρόσφατο νομοθέτημα Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα περίπου. Όλα αυτά στοχεύουν στο να μας εκφοβίσουν, όμως δεν θα τα καταφέρουν. Θα απαντήσουμε αγωνιστικά στην κυβέρνηση, ήδη άλλωστε κουβαλάμε στις αποσκευές μας ένα 87% των συναδέλφων που ψήφισαν πέρσι ενάντια στην αξιολόγηση».

«Δεν πρέπει να γίνονται σάκος του μποξ οι καθηγητές»

Ο κος Αθανασόπουλος μίλησε και για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς από γονείς, που δεν θέλουν να φοράνε τα παιδιά τους μάσκα μέσα στις σχολικές αίθουσες.

«Οι συνάδελφοι στις σχολικές μονάδες είναι σε πολύ δύσκολη θέση, όταν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρέπει να γίνονται σάκος του μποξ οι καθηγητές και γενικά οι εκπαιδευτικοί και ιδιαίτερα οι διευθυντές, που αυτή την περίοδο βάλλονται πολλαπλά. Πρέπει να σταματήσει κάθε δίωξη και οπωσδήποτε χρειάζεται παρέμβαση από την Πολιτεία. Σήμερα (σ.σ. χθες) για παράδειγμα είχαμε ένα νέο επεισόδιο στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου, όπου αναστατώθηκε όλη τη σχολική μονάδα. Όλο αυτό οφείλεται και στην έλλειψη προετοιμασίας που υπάρχει από την πολιτεία, που έπρεπε να έχει μεριμνήσει, να έχει προετοιμαστεί καλύτερα για το άνοιγμα των σχολείων».

Όλη η επικαιρότητα