Ηλεία

ΕΛΜΕ Ηλείας: Παράσταση διαμαρτυρίας για τα πειραματικά σχολεία – «Πάρτε πίσω την απόφαση…»

Ακούστε το άρθρο

Να ακυρωθεί η μετατροπή του 1ου Γυμνάσιου και του 4ου Λυκείου Πύργου σε πειραματικά ζήτησαν ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί και γονείς

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηλείας, καθώς και οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων τα οποία έχουν προταθεί για να γίνουν πειραματικά στον Πύργο, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας.

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κος Τρύφωνας Αθανασόπουλος, όσο και οι εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τάχθηκαν κατά της μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Πύργου και του 4ου Λυκείου Πύργου σε πειραματικά σχολεία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα είναι αναβάθμιση, αλλά αντίθετα θα είναι υποβάθμιση για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στον Πύργο.

Τρύφωνας Αθανασόπουλος: «Όλοι έχουν αναστατωθεί»

Για το θέμα αυτό ο κος Τρύφωνας Αθανασόπουλος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας τόνισε σχετικά: «Η εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές και γονείς του Πύργου έχουν αναστατωθεί. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να ρωτήσει κανέναν κυριολεκτικά, με προτροπή του Υπουργείου Παιδείας, πήρε μία απόφαση να ιδρύσει δύο πειραματικά σχολεία στον Πύργο. Εμείς ως ΕΛΜΕ, είχαμε προειδοποιήσει λέγοντας πως θα πρέπει οπωσδήποτε να ερωτηθούν οι σύλλογοι διδασκόντων. Οι σύλλογοι λοιπόν διδασκόντων αποφάσισαν. Ότι δεν δέχονται να μετατραπούν τα σχολεία τους σε πειραματικά. Και έχουν σοβαρά επιχειρήματα για αυτό. Αυτά τα επιχειρήματα ήρθαμε εδώ να πούμε και μάλιστα ζητήσαμε επειδή είναι αρκετός ο κόσμος, να βγει έξω ο διευθυντής να μας ενημερώσει. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, είμαστε αναγκασμένοι να τον καταγγείλουμε, λέγοντας και το εξής. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας είναι διορισμένος από την κυβέρνηση, οπότε ως διορισμένος θα έπρεπε να έχει και μεγαλύτερη ευαισθησία. Δεν τον εξέλεξε κανένας, δεν είναι εκλεγμένος».

Μάγδα Αργυροπούλου: «Υπάρχει μία μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή»

Η κα Μάγδα Αργυροπούλου καθηγήτρια του πρώτου γυμνασίου Πύργου ανέφερε ότι είναι κάθετα αντίθετη στη μετατροπή του σχολείου σε πειραματικό: «Ξαφνικά μαθαίνουμε χωρίς να έχουμε αποφασίσει και χωρίς να έχουμε συγκεντρωθεί ως σύλλογος ότι ο προϊστάμενος μας προτείνει να μετατραπεί το σχολείο σε πειραματικό. Υπάρχει μία μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή. Πιστεύουμε ότι πέρα από τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της απόφασης, ένα σχολείο για το οποίο αγωνίστηκε αυτή η γειτονιά, και τα παιδιά έμειναν 7 χρόνια σε λυόμενα, τώρα το χάνει… Θα αναστατωθεί όλος ο προγραμματισμός των οικογενειών και σκεφτείτε τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο το Σεπτέμβρη και μετά από όλα όσα έχουν ζήσει, να χάσουν φίλους και σχολείο. Έχουν χάσει ήδη ένα κομμάτι από τη σχολική τους ζωή. Είναι σοκ για όλους να μη ξέρουν που θα βρεθούν αυτά τα παιδιά, καθώς δε ξέρουμε πως θα γίνει η χωροταξική κατανομή. Ήδη πληροφορούμαστε ότι το 2ο γυμνάσιο δεν έχει αρκετές θέσεις για αυτά τα παιδιά. Αυτό δεν είναι μετατροπή, αλλά μετάλλαξη του σχολείου μας. Είμαι από το 2004 σε αυτό το σχολείο, το έχω αγαπήσει, είναι το σχολείο της γειτονιάς και της καρδιάς μας. Είναι ένα σχολείο που λειτουργεί με τόσα προγράμματα,  με εκδηλώσεις, με ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχουμε δώσει τη ζωή μας για αυτό το σχολείο. Τώρα μας λένε βολεμένους και ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της παιδείας, γιατί ένα πειραματικό σχολείο θα αναβαθμίσει την παιδεία. Θα βρεθούμε εκτός των οργανικών μας θέσεων, άρα αναστατώνεται και η δική μας η ζωή και το θεωρούμε πολύ μεγάλο άδικο αυτό. Ζητάμε να πάρουν πίσω αυτή την απόφαση…”.

Χριστίνα Αθανασακόπουλου: «Πρώτη φορά βλέπω μία τέτοια ειλημμένη απόφαση»

Από την πλευρά της η κα Χριστίνα Αθανασακόπουλου καθηγήτρια στο 4ο Λύκειο Πύργου ανέφερε: «Μέσα σε μία ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονιά, που έχουμε τραβήξει και εμείς και οι μαθητές μας τα πάνδεινα, γιατί χωρίς καμία καθοδήγηση από το υπουργείο, αναγκαστήκαμε να δουλέψουμε τηλεκπαίδευση, προσπαθώντας εκ των ενόντων να τα καταφέρουμε, έρχεται μία απόφαση όπου δεν υπήρξε καν η ευαισθησία από την πλευρά του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να την συζητήσουμε πριν την καταθέσει. Αποφάσισε, έστειλε την πρόταση, μπορεί να γίνεται πειραματικό μέχρι το φθινόπωρο. Πρώτη φορά στις τόσες δεκαετίες που δουλεύω, βλέπω μία τέτοια ειλημμένη απόφαση, να μη λαμβάνεται καθόλου υπόψη ο σύλλογος, να μην ζητείται η γνώμη του. Απλώς να του ανακοινώνουμε εκ των υστέρων την απόφασή μας. Αυτό που με θίγει εμένα είναι η αντιδημοκρατικότητα της εισήγησης, θα μπορούσαμε να είχαμε τουλάχιστον ενημερωθεί. Ανατρέπεται η ζωή μαθητών, οικογενειών, καθηγητών… Ξαφνικά βρισκόμαστε μετέωροι όλοι, και δεν ξέρουμε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που θα βρεθούμε από το Σεπτέμβριο. Υπάρχει μία τρομερή ανασφάλεια όλων μας και έχουμε απόλυτο δίκιο που διαμαρτυρόμαστε. Αν ήθελε το Υπουργείο πραγματικά να αναβαθμίσει την παιδεία μας, θα μπορούσε να σκύψει πάνω από τα προβλήματα που έχουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην περάσει αυτή η απόφαση».

Νικολέτα Βλαχοπούλου: «Έχουμε τις ενστάσεις μας γι’ αυτή την απόφαση»
Τέλος η κα Νικολέτα Βλαχοπούλου πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου συμπλήρωσε: «Εμείς ως γονείς είμαστε θετικοί στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της πόλης μας, όμως αυτή η απόφαση, της τελευταίας στιγμής, ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία να γίνει πειραματικό, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Έχουμε τις ενστάσεις μας… Είναι σχολείο υποδοχής έξι (6) δημοτικών και σίγουρα θα επιφέρει αναστάτωση σε όλες αυτές τις οικογένειες. Θα θέλαμε λοιπόν να έχουμε καλύτερη ενημέρωση όσον αφορά το πειραματικό σχολείο, και εννοείται να αφουγκραστούν και τις ανησυχίες μας και ίσως να γίνει το πειραματικό σε ένα άλλο σημείο της πόλης μας».

Όλη η επικαιρότητα