Ελλάδα

Ελ. Βενιζέλος: Επιχείρησαν να περάσουν 100 κιλά ναρκωτικά

Ακούστε το άρθρο

Άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβαν νωρίτερα στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” δύο αλλοδαπούς οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα 100 κιλά ναρκωτικών τα οποία είχαν κρυμμένα σε βαλίτσες.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια, εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι αφίχθησαν αεροπορικώς στη χώρα μας προερχόμενοι από το Τελ Αβίβ.

Συγκεκριμένα, οι δύο αλλοδαποί πιάστηκαν να μεταφέρουν, μέσα σε 4 βαλίτσες, ποσότητα του ναρκωτικού KHAT βάρους 97,5 κιλών, η οποία και κατασχέθηκε. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αυτή είναι η ναρκωτική ουσία KHAT που μετέφεραν οι συλληφθέντες

Το Khat είναι ένα πράσινο φουντωτό φυτό που έχει ύψος 3-6 μέτρα και καλλιεργείται σε όλη την ανατολική Αφρική. Περιέχει μια ουσία που προκαλεί ενθουσιασμό, απώλεια όρεξης και ευφορία. Σε πολλές από τις χώρες όπου φυτρώνει αυτό το φυτό συνηθίζεται να το μασούν ως κοινωνικό έθιμο ανάλογο με αυτό που έχουν λαοί και φυλές χωρών της Νότιας Αμερικής που μασούν φύλλα κόκας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το έχει χαρακτηρίσει από το 1980 ως εθιστικό φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική εξάρτηση με την νομιμότητα του KHAT να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε πολλές χώρες είναι παράνομο σύμφωνα με τους εκάστοτε νόμους περί ναρκωτικών ενώ σε άλλες όπως η Κένυα, η Ουγκάντα και η Αιθιοπία η πώληση και κατανάλωση είναι απολύτως νόμιμη.

Όλη η επικαιρότητα