Υγεία

Εμβόλιο: Τι είναι η θρόμβωση και πώς προκαλείται

Ακούστε το άρθρο

Εμβόλιο κορονοϊού: Τα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται ή φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν σπείρει την αμφιβολία και τον φόβο σε πολλούς συμπολίτες μας. Ως αποτέλεσμα, το «τείχος» ανοσίας χτίζεται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς.

O Γεώργιος Τσιβγούλης Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ Διευθυντής Β Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», ανέλυσε στο Newsbomb.gr, από τι προκαλούνται οι θρομβώσεις, μετά τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson και πόσο χρήσιμος είναι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19.

«Ανά ένα εκατομμύριο γυναίκες 126 κινδυνεύουν να πεθάνουν από τον ιό, όπως καταλαβαίνετε τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πολύ περισσότερα από ότι ο κίνδυνος με τα εμβόλια με ιικό φορέα», τονίζει στο Newsbomb.gr, Καθηγητής.

Τι είναι η θρόμβωση μετά από τα εμβόλια για τον κορωνοιό;

«Είναι ένα σύνδρομο, το οποίο επάγεται από τα εμβόλια και συνδυάζει τις θρομβώσεις των εγκεφαλικών και σπλαγνικών φλεβών με τη θρομβοπενία . Λέγεται σύνδρομο VITT και είναι μια σπάνια επιπλοκή του εμβολιασμού, για κορωνοιό, με εμβόλια που έχουν ιικούς φορείς, δηλαδή εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson», τονίζει ο καθηγητής.

Με ποια εμβόλια σχετίζεται η θρόμβωση; Και πώς εκδηλώνεται

«Το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν σχετίζεται με εμβόλια mRNΑ, όπως είναι της Pfizer και της Moderna. Είναι εξαιρετικά σπάνιο έχει μια συχνότητα περίπου πέντε με δέκα περιστατικά ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Συνήθως εκδηλώνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και δεν υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες, υπάρχει αιτιολογική θεραπεία, που είναι ανοσολογική, και είναι η ανοσοσφαιρίνη. Εκδηλώνεται κυρίως, με θρομβώσεις είτε στις φλέβες του εγκεφάλου, είτε σε φλέβες των σπλάχνων», αναφέρει στο Newsbomb.gr, ο κ. Τσιβγούλης

Θρόμβωση: «Κλειδί» η γρήγορη αντιμετώπισή της

«Η θρόμβωση έχει θνησιμότητα γύρω στο 40% με 50% και θέλει γρήγορη αναγνώριση και έγκαιρη αντιμετώπιση. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και αυτό που προέχει είναι να έχουμε υπόψιν τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες κάτω των 50. Δηλαδή, ανά ένα εκατομμύριο γυναίκες που μολύνονται με κορωνο-ιο, εκατόν είκοσι έξι κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη νόσο COVID-19, όπως καταλαβαίνετε τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πολύ περισσότερα από ότι ο κίνδυνος με τα εμβόλια με ιικό φορέα», καταλήγει.

Πηγή: newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα