Υγεία

Εμβόλιο AstraZeneca/Οξφόρδης: Οι ισχυρισμοί εθελοντή για σοβαρές παρενέργειες και η διάψευση

Ακούστε το άρθρο

Η Serum Institute of India Ltd. αρνείται τις καταγγελίες ότι ένας εθελοντής είχε σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μάλιστα, τονίζει ότι θα κινηθεί νομικά κατά των ισχυρισμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η Serum, η μεγαλύτερη παρασκευάστρια εταιρεία εμβολίων στον κόσμο, πραγματοποιεί δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca στο πλαίσιο συμφωνίας τους. Ένας εθελοντής στη νότια Ινδία τη μηνύει καθώς ισχυρίζεται ότι είχε σοβαρά νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό του.

Ο εθελοντής ζητά αποζημίωση 50 εκατομμυρίων ρουπιών ή 676.000 δολαρίων. Η Serum απαντά ότι η ασθένειά του δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο και ότι θα κάνει και εκείνη μήνυση με τη σειρά της.

Γεγονός είναι, όπως γράφει το αμερικανικό πρακτορείο, ότι το περιστατικό στρέφει την παγκόσμια προσοχή στο εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 που παρασκεύασε τη AstraZeneca, ένα από τα τρία στις δυτικές χώρες που θα μπορούσαν να εγκριθούν πριν από το τέλος του έτους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca ενάντια στην covid-19 αποτελεί μία από τις τρεις προσπάθειες της Δύσης που μπορεί να λάβει έγκριση μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα. Η ανάπτυξη των εμβολίων που συνήθως παίρνει χρόνια, έχει συμπιεστεί τώρα σε μήνες λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτηματικά για την ασφάλειά τους.

Ο εθελοντής στην Ινδία έλαβε το εμβόλιο την 1η Οκτωβρίου και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ για τις παρενέργειες που ακολούθησαν, σύμφωνα με τις αναφορές για την υπόθεση.

Απαντώντας, η εταιρεία Serum είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «κακόβουλοι και παρερμηνεύτηκαν» και ότι ο εθελοντής αρχικά είχε δηλώσει ότι τα συμπτώματά του ήταν ανεξάρτητα από τη δοκιμή του εμβολίου.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου και την ιατρική κατάσταση του εθελοντή», αναφέρει η δήλωση της εταιρείας.

via

Όλη η επικαιρότητα