Ηλεία

Εμβόλιο Covid-19: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 85 – Τι τονίζουν οι φαρμακοποιοί του Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτατους ρυθμούς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να εμβολιασθούν ενάντια στην covid-19, οι πολίτες άνω των 85 ετών που πήραν τη σκυτάλη από τους υγειονομικούς και είναι η πρώτη ομάδα που θα αρχίσει να εμβολιάζεται από το Σάββατο.

Ήδη έως περίπου χθες τις 6 το απόγευμα, είχαν ορίσει το ραντεβού τους 60.000 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός αναμένεται να είχε αυξηθεί κι άλλο έως χθες το βράδυ. Σημειώνεται ότι τα 60.000 ραντεβού έκλεισαν μέσα σε ακριβώς 24 ώρες από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Μεγάλο μέρος όσων έκλεισαν ήδη το ραντεβού τους, το έκαναν ενώ είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν ήδη μήνυμα με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και απάντησαν θετικά στο 13034 ή μπήκαν (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το διαδίκτυο) στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που έθεσε προχθές σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Σχεδίου «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, αναζητά λύσεις στα δύο μεγάλα ζητήματα που έχουν ανακύψει:

Το πρώτο είναι πώς θα εμβολιασθεί ο πληθυσμός στα 90 μεγάλα κατοικημένα νησιά της χώρας. Για τα 30 μεγαλύτερα από τα νησιά που έχουν είτε νοσοκομεία, είτε κέντρα υγείας δεν τίθεται ζήτημα, αφού θα λειτουργήσουν εκεί εμβολιαστικά κέντρα. Για τα υπόλοιπα 60 όμως, η λύση αναζητείται μέσω της βοήθειας του Στρατού και του Λιμενικού: Ειδικά κλιμάκια θα μετακινηθούν στα νησιά για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πάντως, το όλο ζήτημα είναι ακόμη υπό μελέτη και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των προσεχών ημερών.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, που προς το παρόν δεν έχει άμεση λύση είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που για λόγους υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν προς εμβολιαστικό κέντρο. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, αφού το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί συγκεκριμένες θερμοκρασίες συντήρησης. Είναι πιθανό, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να υποχρεωθούν να περιμένουν έως ότου έρθει και δεύτερο εμβόλιο που έχει λιγότερες προϋποθέσεις συντήρησης. Τότε, θα μπορεί να οργανωθεί εμβολιασμός κατ’ οίκον.

Ο έλεγχος

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού 

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και  το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις  ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Τι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί για την έναρξη του εμβολιασμούστους άνω των 85 ετών

Για το ξεκίνημα της πλατφόρμας όπου θα δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών τρεις φαρμακοποιοί του Πύργου τόνισαν χαρακτηριστικά.

Κατερίνα Αυγερινοπούλου φαρμακοποιός Συστεγασμένα φαρμακεία Αυγερινοπούλου – Διονυσοπούλου

«Η πλατφόρμα για τα εμβόλια έχει ξεκινήσει, αλλά ακριβείς οδηγίες δεν έχουμε. Είμαστε στην διάθεσή του κόσμου όταν έχουμε τα σχετικά νέα, να κλείσουμε το ραντεβού για την ηλικία άνω των 85 ετών προς το παρόν. Καλούμε βέβαια όλο τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Βέβαια όσοι έχουν κωδικούς άυλης συνταγογράφησης μπορούν να κλείσουν το ραντεβού και από μόνοι τους ή αν δεν μπορούν να απευθυνθούν σε ένα ΚΕΠ. Θα μπορούμε όμως και εμείς να το κάνουμε και δηλώνω ότι είμαστε στη διάθεση του κόσμου να βοηθήσουμε και εμείς για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας».

Κακόγιαννου Μαρία Ιωάννα φαρμακοποιός

«Ξεκίνησε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και εμείς από την πλευρά μας θα κλείνουμε καταρχήν τα ραντεβού εδώ στο φαρμακείο για τις ηλικίες από 85 ετών και άνω και αργότερα θα ενημερωθούμε για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Προς το παρόν εμείς απλά κλείνουμε τα ραντεβού. Για να κλείσουμε το ραντεβού θέλουμε κάποια προσωπικά στοιχεία του ασθενούς και από κει και πέρα όταν κλείσουμε το ραντεβού, θα έρχεται σε κάποιο χαρτί η επιβεβαίωση και επιτόπου θα στέλνετε κάποιο μήνυμα στον ασφαλισμένο για την ώρα του ραντεβού του. Όσοι θέλουν να τους κλείσουμε ραντεβού για εμβολιασμό θα πρέπει να έρχονται στο φαρμακείο γιατί θα χρειαστούμε και τα στοιχεία του ασθενή».

Καραμάνης Δημήτριος φαρμακοποιός

«Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να δηλώνει την πρόθεση του να εμβολιαστεί είναι τρεις. Ο πρώτος είναι για όποιον έχει άυλη συνταγογράφηση, να μπει σε αυτή και να δηλώσει ότι θέλει να κάνει το εμβόλιο, οπότε αυτόματα θα του έρχεται σε μήνυμα sms το ραντεβού, που θα γίνεται στο κατάλληλο εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι κοντά στην κατοικία του που έχει δηλώσει. Θα πρέπει να απαντάει αποδεχόμενος το ραντεβού. Ο δεύτερος τρόπος είναι να μπαίνει ο ίδιος στην εφαρμογή για το εμβόλιο, ψάχνοντας στο ίντερνετ και εκεί θα μπορεί να δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί. Η τρίτη περίπτωση για όσους δεν έχουν την κατάλληλη εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα είναι να προσέρχονται στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ και να κάνουν την δήλωση. Είναι απαραίτητη η παρουσία του ανθρώπου και να έχει μαζί του το ΑΜΚΑ και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, στο οποίο θα δέχεται το sms για το ραντεβού. Σε πρώτη φάση επιλέξιμη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που είναι πάνω των 85 ετών. Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για να εμβολιαστεί, και κυρίως από τους ανθρώπους που είναι σε μεγάλη ηλικία και έχουν την πρόθεση να εμβολιαστούν».

Όλη η επικαιρότητα