Αθλητισμός

Εμμανουήλ Καραλής: Το χρυσό αγόρι!

Ακούστε το άρθρο

O Manolo είναι σήμερα ο πιο διάσημος Έλληνας επικοντιστής, γεννημένος για να σπάει τα ρεκόρ, σε τροχιά πρόκρισης για το Τόκιο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Περισσότεροι από 1,1 εκατ. χρήστες ακολουθούν τον 21χρονο στο TikTok, για να τον βλέπουν να περνάει τον πήχη.

Παράλληλα, πριν από μερικούς μήνες –μέσα στη δεύτερη καραντίνα– αποφάσισε να λανσάρει μια σειρά premium streetwear φτιαγμένων στην Ελλάδα. Στις βόλτες του στην Κηφισιά τοy φωνάζουν «γεια σου, άρχοντα», του ζητούν selfies.

«Συχνά με αναγνωρίζουν στον δρόμο, όταν έχω ελεύθερο χρόνο να βγω, μου αρέσει αυτό, σημαίνει ότι κάνω κάτι καλά», λέει, πάντα χαμογελαστός. Η πιο αστεία του φωτογραφία στα social είναι με τον φίλο του, Στέφανο Τσιτσιπά, να τον κρατάει αγκαλιά στην Ακρόπολη. Είναι ένας αθλητής που ελπίζουμε να δούμε ντυμένο στα γαλανόλευκα να αγωνίζεται στο Τόκιο.

«Αναρρώνω από έναν τραυματισμό που είχα τον χειμώνα και με εμπόδισε να κατέβω σε αγώνες. Ο μόνος αγώνας που κατέβηκα, αν και τραυματισμένος, ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και βγήκα πρωταθλητής Ελλάδος. Είναι το μεγάλο μου όνειρο να βρεθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το καταφέρω. Το φετινό μου ρεκόρ είναι 5,55 στον έναν και μοναδικό αγώνα που έκανα, αλλά μπορώ πολύ καλύτερα (έχει περάσει τα 5,71) και διψάω να το αποδείξω», δηλώνει με θέρμη.

Δεν πιστεύει σε μυστικά επιτυχίας. «Δούλευε σκληρά και σιωπηλά κι άσε την επιτυχία να κάνει θόρυβο. Οι αθλητές γονείς μου με έμαθαν να σκύβω το κεφάλι, να μη λέω μεγάλα λόγια, να μιλάω με πράξεις και να μην επηρεάζομαι από περιττό θόρυβο». Τη σειρά ρούχων του την ονόμασε FMF.

«Το #FlyManoloFly είναι μια υπενθύμιση ότι ο καθένας έχει φτερά κι αν το πιστέψει και το παλέψει, σίγουρα θα «πετάξει». Πιστεύω στο ταλέντο, αλλά περισσότερο στην ψυχική δύναμη, στην επιμονή και στη θετική σκέψη. Βοήθησε πολύ η καραντίνα στο να λανσάρω τα FMF, γιατί ξαφνικά είχα περισσότερο χρόνο να σκεφτώ δημιουργικά και να δω τι άλλο μπορώ να κάνω που να συνδυάζει τις δυνατότητές μου με τα ενδιαφέροντά μου. Marketing, social media και μόδα είναι η άλλη πλευρά μου εκτός στίβου».

Ο Εμμανουήλ Καραλής αντιμετώπισε ρατσιστικά σχόλια από πρώην προπονητή του εξαιτίας της αφρικανικής καταγωγής του από την πλευρά της μητέρας του, της Σάρα. Μίλησε, ευτυχώς, δημόσια και ο προπονητής του τιμωρήθηκε. Τι σκέφτεται κοιτώντας πίσω; «Δεν με ενδιαφέρει η ποινή ενός ανθρώπου για το λάθος που έκανε.

Με ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσει κανείς, είτε είναι ο θύτης είτε το θύμα, ότι το χρώμα ή η όποια ιδιαιτερότητα ενός ανθρώπου δεν αποτελούν στοιχεία διαφοροποίησης για το πώς θα του φέρεσαι ή για το τι είναι ικανός να κάνει ή να ονειρευτεί. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα είναι σημαντικός για την εξέλιξή μας.

Μοιράστηκα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισα, από το σχολείο μέχρι τα σταδια και θέλω να πιστεύω ότι βοήθησα παιδιά που βίωσαν αντίστοιχες καταστάσεις να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να ανέχονται κανέναν που δεν τους σέβεται».

Όλη η επικαιρότητα