Ηλεία

Ενδοοικογενειακή βία: Η εξομολόγηση μιας μάνας- Κάθε έξι ημέρες μια γυναίκα από την Ηλεία κακοποιείται

Ακούστε το άρθρο

Βία, μία λέξη με χίλια πρόσωπα- «Η τραγωδία των συζύγων με θεατές και θύματα, τα ίδια τους τα παιδιά»

Κάθε έξι ημέρες μία γυναίκα στην Ηλεία καταγγέλλει ένα περιστατικό βίας από την αρχή του έτους μέχρι και χθες. Αυτή είναι κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνά μας. Άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, καλοί και έντιμοι για την κοινωνία, οικογενειάρχες, με αρκετά καλό μορφωτικό επίπεδο.

Άτομα που δεν έχουν βλάψει ποτέ ούτε ένα κουνούπι, αλλά δε διστάζουν να μετατρέψουν το σπίτι τους σε αρένα και τις συζύγους με τα παιδιά τους σε σάκο του μποξ….γιατί «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», όπως λέει ο σοφός λαός.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε κυριολεκτικά πέσει από τα σύννεφα όταν μια ιστορία βίας και κακοποίησης έρχεται στο φως της δημοσιότητας ; Πόσοι από εμάς αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ο δράστης ή ο φερόμενος ως δράστης ουδέποτε είχε δώσει αφορμή στη γειτονιά ή στη δουλειά του ;

Κι εδώ που τα λέμε είναι πολύ άδικο όλοι εμείς οι τρίτοι με την ιδιότητα του γείτονα, του συναδέλφου και του συγγενή να απαντάμε με σιγουριά για το ρόλο του, ως σύζυγος ή ως πατέρας και για τη συμπεριφορά του εντός της οικογενειακής εστίας, γιατί όπως είπαμε «όσα ξέρει ο νοικοκύρης…».

Και μπορεί να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες για βία και κακοποίηση μετά την ομολογία της Σοφίας Μπεκατώρου, ιστορίες με γνωστούς ή άγνωστους θύτες και θύματα, που συγκλονίζουν και καθηλώνουν για όλες αυτές τις ειδεχθείς πράξεις το πανελλήνιο. Τί γίνεται όμως όταν αυτός που κακοποιεί και βιαιοπραγεί είναι ο ίδιος ο πατέρας ;

Είναι η στιγμή που κλονίζεται η ασφάλεια που επιβάλλεται και οφείλει να εισπράττει το ανήλικο παιδί. Είναι η στιγμή που νιώθει μόνο αβοήθητο και εκτεθειμένο έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους αφού ο ίδιος του ο πατέρας, από τον οποίο περιμένει φροντίδα και ασφάλεια, το τρομοκρατεί, βιαιοπραγεί στο κορμάκι του και το αγγίζει σε σημεία που δεν πρέπει να αγγίζει ούτε για αστείο..!

Πράξεις που δεν ταιριάζουν για ένα 4χρονο, ένα 10χρονο και ένα 12χρονο παιδί, πράξεις που ποτέ δε θα τολμούσε να σκεφτεί και να κάνει ένας άντρας που θέλει να αποκαλείται και να «είναι» πατέρας…

Μια τραγωδία δίπλα μας

Η 46χρονη Μαρία (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας), είναι μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών και σύμφωνα με όσα μας είπε ο Γολγοθάς της ξεκινά πριν από 18 χρόνια όταν παντρεύτηκε τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε και αγάπησε περισσότερο στον κόσμο και τώρα το φινάλε της ιστορίας τους να γράφεται στις δικαστικές αίθουσες.

Μαζί απέκτησαν 4 υπέροχα παιδιά που σήμερα είναι μαθητές και παραδέχεται ότι υπήρχαν και καλές στιγμές με τον εν διαστάσει σήμερα σύζυγό της οι οποίες έγιναν καπνός μέσα από τη βιαιότητα και απάνθρωπη συμπεριφορά που επέδειξε τόσο στην ίδια, όσο και στα 2 μεγαλύτερα παιδιά. Θέλοντας να μοιραστεί το πρόβλημά της και να υπερασπίσει την τιμή, την αξιοπρέπειά της και τα ανήλικα παιδιά της, μας διηγείται την ιστορία της στην οποία εκτός από την ίδια, θύματα είναι και τα 4 παιδιά, είτε ως παρατηρητές, είτε ως αποδέκτες βίας. Μια υπόθεση που από τον όγκο και τη σοβαρότητα των κατηγοριών οι παιδοψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης…

Η εξομολόγηση της μάνας…

« Από την αρχή που παντρευτήκαμε εισέπραξα λεκτική βία. Περνώντας ο καιρός έγινε πιο έντονη και κατάλαβα ότι ο χαρακτήρας του ήταν απότομος, προσβλητικός και …είχε ξεκινήσει να με χαστουκίζει, να με σπρώχνει και να με υποτιμά. Είχα γεννήσει το δεύτερο παιδί και επειδή το μεγαλύτερο που ήταν 2 χρονών μιλούσε και έπαιζε κάνοντας φασαρία όπως όλα τα παιδιά, το χτύπησε και του προκάλεσε εξάρθρωση στον ώμο με αποτέλεσμα τότε να πάμε σε νοσοκομείο της Πάτρας.. Όταν είχε νεύρα χτυπούσε τα παιδιά με τη μυγοσκοτώστρα και με τη ζώνη από το παντελόνι του….αυτές οι εικόνες δε φεύγουν από τη μνήμη μου…θυμάμαι τα ποδαράκια τους κατακόκκινα και εγώ να ουρλιάζω να τα αφήσει. Όταν ήταν ήρεμος και τον ρωτούσα γιατί φέρεται έτσι μου έλεγε ότι εγώ φταίω, εγώ τον αναγκάζω, με αποτέλεσμα να με γεμίζει τύψεις και ενοχές. Όταν ήμουν τρίτη φορά έγκυος με χτύπησε πολύ σοβαρά που χρειάστηκε να νοσηλευτώ στο νοσοκομείο. Ήθελα να χωρίσω όμως οι λίγοι που ήξεραν την κατάσταση, μου έλεγαν κάνε υπομονή, δεν έχεις δουλειά, πώς θα ζήσουν τα παιδιά σου, ποιος θα στα μεγαλώσει ;

Είχα γεννήσει και το 4ο παιδί μου και συνέχιζα να κάνω υπομονή, ανεχόμουν τα πάντα για να μην εξοργίζεται, αλλά αυτός συνέχιζε να είναι βίαιος με όλους μας. Ενώ είχε πολύ καλό εισόδημα εμείς ζούσαμε φτωχικά. Με έχει αναγκάσει να πουλήσω τα χρυσαφικά μου και με είχε βοηθήσει η Μητρόπολη και πολλές φορές αναγκάστηκα να ζητιανέψω σε κάποια άτομα για να πληρώσω λογαριασμούς και ψώνια από το σούπερ μάρκετ…Του είχα τυφλή εμπιστοσύνη και πίστευα ότι μου έλεγε. Ο μισθός του ήταν σχεδόν 1800 ευρώ το μήνα συν το επίδομα πολυτέκνων -όλα τα έπαιρνε εκείνος- σε εμένα έλεγε ότι είχε εισόδημα 1000 ευρώ το μήνα….

Στην πορεία έμαθα ότι είχε μισθώσει σπίτι και ενώ μου έλεγε ότι ήταν σε ταξίδι για δουλειές αυτός ήταν με τις ερωμένες του και εγώ στο σπίτι με τα 4 παιδιά να ζητιανεύω έστω και τραχανά… Βέβαια αυτό ήταν το λιγότερο μπροστά σε αυτά που αντιλήφθηκα στη συνέχεια..».

Υπόνοιες για σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά

«Βλέποντας ότι τα παιδιά αποφεύγουν τον πατέρα τους παραξενεύτηκα. Τα καλούσε να καθίσουν δίπλα του και αυτά δεν πήγαιναν..Ήθελε να κάνει μπάνιο το τρίτο παιδί και αυτό αρνιόταν πεισματικά, όπως και το μικρό είχε άρνηση μαζί του.. Έπαθα μεγάλο σοκ όταν η μεγάλη μου κόρη μου είχε παραπονεθεί ότι την άγγιζε σε σημεία του κορμιού της που δεν έπρεπε και ότι έμπαινε στο μπάνιο όταν αυτή έκανε ντους..τη στιγμή που του φώναζε να βγει. Άρχισα να έχω το νου μου, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ένας  πατέρας μπορεί να αγγίξει το κορμάκι του παιδιού του. Του ζήτησα εξηγήσεις και έβγαζε τρελή την κόρη μας και υπερβολική εμένα που πιστεύω τα ψέματά της, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάσταση, να εξοργίζεται και να με χτυπά και τα παιδιά να μπαίνουν στη μέση να τον εκλιπαρούν να με αφήσει… Κατέθεσα αίτηση διαζυγίου, ο περίγυρος ”έπεσε επάνω μου” για να τον συγχωρήσω και ο ίδιος με δάκρυα μου ζήτησε να κάνουμε μια νέα αρχή. Τον συγχώρεσα για πολλοστή φορά, μέχρι που η κόρη μας μέσα σε ένα μήνα έχασε πολλά κιλά και απευθύνθηκα σε ειδικούς, είχε άρνηση να μεγαλώσει και να διαμορφωθεί το σώμα της, ντρεπόταν που γινόταν γυναίκα..».

Το παιδί που είναι στην εφηβεία χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε παιδοψυχιατρική κλινική όπου διεγνώσθη ”Ψυχογενής  Ανορεξία”, σύμφωνα με την έκθεση έχει ευαισθησία για την οικογενειακή δυσλειτουργία που βιώνει και περιγράφει ακατάλληλη σωματική εγγύτητα για τον πατέρα της και παράλληλα εκφράζει πολύ θυμό για τη στάση των γονιών της.

Μετά το εξιτήριο της μικρής, η υπόθεση κινήθηκε υπηρεσιακά ώσπου ενημερώθηκαν για την οικογενειακή κατάστασή της με έγγραφο της κλινικής ο Εισαγγελέας και η Πρόνοια και επιλήφθηκαν του θέματος..

Η οικονομική στενότητα όπως δήλωσε στην εφημ. Πατρίς η 46χρονη μητέρα, ήταν και είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα έχοντας να μεγαλώσει 4 παιδιά με μηδενικούς πόρους και κάνει έκκληση στην Ελληνική Δικαιοσύνη που εμπιστεύεται απόλυτα να επισπεύσει τις διαδικασίες για να ηρεμήσει τόσο η ίδια όσο και τα ανήλικα παιδιά της. Όσο για το σύζυγό της πρόσθεσε: Δεν τον γνώρισα ποτέ, μέσα μου τον έθαψα και τον έκλαψα… Πλέον είμαι μόνο μάνα..».

Καταπέλτης η μητέρα στην κατάθεσή της

Στέφανος Αλεβίζος : Γυναίκες και παιδιά σε ασφαλές περιβάλλον 

Ο Ψυχολόγος – Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για τις εξαφανίσεις παιδιών και των παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης κ. Στέφανος Αλεβίζος αναφέρει στην εφημ. Πατρίς:

«Παιδιά που βιώνουν καταστάσεις κακοποίησης είτε ως θύματα, είτε ως θεατές συνήθως παρουσιάζουν συναισθήματα φόβου, ντροπής και ενοχής και χρειάζονται στήριξη και να τους εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και να νιώσουν εμπιστοσύνη στους ανθρώπους επειδή προδόθηκαν από τα άτομα φροντίδας τους. Εδώ στο Χαμόγελο του Παιδιού συνεχίζουμε από τον περασμένο Μάρτιο με το πρώτο lockdown, τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας και την Γενική Γραμματεία Ισότητας και καταφέραμε μητέρες με τα παιδιά τους να απομακρυνθούν από επικίνδυνες εστίες. Στις μητέρες και στα παιδιά παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη, βοηθάμε σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, νομικής υποστήριξης, είδη πρώτης ανάγκης και καταλύματα για να φιλοξενηθούν. Η γραμμή SOS 1056 είναι στη διάθεση για μητέρες και παιδιά ». Σε ερώτησή μας για το αν τα θύματα βίας και κακοποίησης παρακινήθηκαν για να μιλήσουν και αυτά από την υπόθεση της κ. Μπεκατώρου ο κ. Αλεβίζος προσθέτει «Ναι η κ. Μπεκατώρουαποτέλεσε κίνητρο σε πολλά άτομα για να ‘’ανοίξουν τα στόματα’’ και να μιλήσουν, επειδή ο κόσμος θα τα άκουγε..».

Τέταρτη στη βία η Δυτική Ελλάδα τον Ιανουαρίου 2021

Τον πρώτο μήνα του έτους η Γραμμή 15900 έλαβε 540 κλήσεις που αφορούσαν 387 περιστατικά βίας, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι στην τέταρτη θέση με 19 περιστατικά, στην πρώτη θέση είναι η Αττική με 154, στη δεύτερη θέση η Κεντρικής Μακεδονίας με 54 περιστατικά και στην τρίτη θέση η Κρήτη με 24 περιστατικά. Ακολουθούν η Θεσσαλία με 13, η Στερεά Ελλάδα με 10, η Πελοπόννησος με 9, τα Ιόνια Νησιά με 7, η Ήπειρος με 6, η Δυτική Μακεδονία με 4, το Ν. Αιγαίο με 4, το B. Αιγαίο με 3. Επίσης δηλώθηκαν και 79 περιστατικά βίας χωρίς στοιχεία. Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η ηλικιακή ομάδα των 40-54 χρονών με 115 περιστατικά, 25-39 χρ με 87 περιστατικά, 55-64 χρ με 26 περιστατικά, έως 24 ετών 20 περιστατικά, άνω των 65 δηλώθηκαν 15 περιστατικά και 124 περιστατικά αγνώστων ηλικιακών στοιχείων..

Η εφημερίδα δεν είναι δικαστήριο για να δικάσει ή να αθωώσει, είναι όμως το μέσο για να αφυπνίσει και να ωθήσει ένα συγγενή, ή ένα γείτονα να καλέσει τις 24ωρες γραμμές S.O.S 1056 και 15900, την ώρα που πρέπει για να σωθούν τα επόμενα παιδάκια και οι μητέρες τους… Η σιωπή σε αυτές τις περιπτώσεις μας κάνει όλους συνένοχους .!

Όλη η επικαιρότητα