Αρθρογραφία

Ενδυναμώστε τις γυναίκες και απαιτήστε ίσα δικαιώματα για αυτές

Ακούστε το άρθρο

Η γυναίκα είναι το ωραίο φύλο, όλοι μας, άντρες και γυναίκες, θαυμάζουμε μία γυναίκα όμορφη, δυναμική και επιτυχημένη! Ή μήπως όχι όλοι; Γιατί η γυναίκα για ένα μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού εν έτει 2015 πέραν από το ωραίο φύλο είναι και το αδύναμο, το πονηρό, το ανήθικο….

Δυστυχώς ο μισογυνισμός, είναι ένα φαινόμενο, ένα είδος σεξισμού, που υπήρχε στις ανθρώπινες κοινωνίες ανέκαθεν, μόνο που μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει την ύπαρξη του λόγω των συντηρητικών αντιλήψεων και συνθηκών ζωής που κυριαρχούσαν στις τότε κοινωνίες για τα δύο φύλα.

Στη σημερινή όμως εποχή ένα τέτοιο φαινόμενο παρά το γεγονός ότι τυπικά τουλάχιστον δε δύναται να βρει κοινωνικά ερείσματα, δυστυχώς ακόμα υφίσταται…

Στο μυαλό ενός μισογύνη το θηλυκό πρέπει να βρίσκεται πάντα υπό: γιατί η γυναίκα δεν είναι αρκετά έξυπνη, για να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο, αλλά είναι αρκετά πονηρή για να “τυλίξει” έναν άντρα. Η γυναίκα δεν είναι ικανή να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο, αφού οι δυνατότητές της περιορίζονται στο πλύσιμο των πιάτων…

Η ελληνική κοινωνία βρίθει μισογυνισμού. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια παραδείγματα κάθε μέρα και το τραγικό είναι ότι τις περισσότερες φορές δε μας γίνονται αντιληπτά, γιατί μ’ αυτά έχουμε μεγαλώσει, γαλουχηθήκαμε μ’ αυτά εξ απαλών ονύχων… Αποτελούν πια corpus, στερεότυπα βαθιά ενσωματωμένα στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι και ως εκ τούτου καθίσταται προφανές και εναργώς αντιληπτό πως μισογύνηδες δεν είναι μόνο οι άντρες αλλά και οι γυναίκες. Οι περιπτώσεις που οι απόψεις ανδρών και γυναικών συμπίπτουν είναι πολλές: μία γυναίκα αν μείνει ανύπαντρη, έχει κάποιο πρόβλημα, μένει στο ράφι και τη φωνάζουν γεροντοκόρη, ενώ ένας άνδρας αποκαλείται εργένης και ζει την ελευθερία του… Παραδείγματα ανάλογα υπάρχουν αναρίθμητα δυστυχώς, αφού σχεδόν οτιδήποτε πράξει μία σύγχρονη απελευθερωμένη γυναίκα θεωρείται κατακριτέο, από την αμφίεση μέχρι το πότε πρέπει να παντρευτεί και το πότε πρέπει να τεκνοποιήσει….

Όσον αφορά τους άντρες οπαδούς του μισογυνισμού, πραγματικά δεν αξίζει κανείς να πει πολλά, καθώς είναι φανερό πως πρόκειται για ανασφαλή άτομα ανδρωμένα μέσα από φαλλοκρατικά ιδεώδη.

Στις γυναίκες όμως θα ήθελα να σταθώ, διότι αποτελούν το πιο λυπηρό κομμάτι αυτού του φαινομένου. Όταν βλέπεις μία γυναίκα να θέτει όρια στον εαυτό της, στις πράξεις της, στην ελευθερία της, στο μυαλό της, στη ζωή της, συνειδητοποιείς πως αυτός ο άνθρωπος έχει πέσει θύμα του μισογυνισμού στρεφόμενη εναντίον του εαυτού της και αυτοκαταστρέφοντας τον. Είναι μία γυναίκα που δε θα μπορέσει ποτέ να είναι πραγματικά ελεύθερη, ούτε σωματικά ούτε ψυχοπνευματικά, γιατί από τη στιγμή που έχει βάλει τη συμπεριφορά και τη ζωή της σε καλούπια, έχει χάσει αυτό το προνόμιο.

Ο μισογυνισμός δεν απεικονίζει απλώς απαρχαιωμένες αντιλήψεις σχετικά με τα πρότυπα των δύο φύλων. Είναι κάτι πιο βαθύ… Εκφράζει ένα συναίσθημα άρνησης και μη αποδοχής προς μία οποιαδήποτε ενέργεια του γυναικείου φύλου που δεν συμβαδίζει με τα πρότυπα αυτά.

Συνεπώς, δεν είναι  απλά ένα σεξιστικό φαινόμενο, είναι ένα κοινωνικό νόσημα, ένας ιός, που σε μολύνει πριν καν το καταλάβεις, που δε φαίνεται με γυμνό μάτι. και σε σκοτώνει αργά και αναιπαίσθητα…. Δε συμπεριφέρεται όπως όλοι οι ιοί …. Στοχεύει πρώτα στο μυαλό και ύστερα στην καρδιά σου γεμίζοντας την με μίσος. Και ο ιός εξαπλώνεται σχηματίζοντας μία ομάδα ανθρώπων πνευματικά και ψυχικά ανελεύθερους…

Αφορμώμενη από την ημέρα μας σήμερα που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες όλου του κόσμου, με πρώτη αφετηρία την 8η Μαρτίου του 1857, την ημέρα κατά την οποία οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη διαδήλωναν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ημέρα ορόσημο για τη Διεθνή Σοσιαλιστική, θα ήθελα να επισημάνω πως ύστερα από ενάμιση αιώνα, η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί ακόμα διακύβευμα…

Το Σεπτέμβριο του 2015, τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν ένα σχέδιο για την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, σχεδιάζοντας μία διαδρομή για τα επόμενα 15 χρόνια προς την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας και την προστασία του Πλανήτη μας. Στο επίκεντρο της “Ατζέντας 2030” είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, που σχετίζονται με αυτούς και αναφέρονται στις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και διακυβέρνησης. Οι στόχοι αυτοί προσδιορίζουν με καθαρότητα τον κόσμο που θέλουμε και ισχύουν για όλα τα έθνη, μην αφήνοντας κανένα πίσω.

Ένας από τους 17 στόχους, είναι και η ισότητα των φύλων, η επίτευξη της ενδυνάμωσης όλων των κοριτσιών και όλων των γυναικών!

Γιατί η δύναμη και η δημιουργία είναι γένους θηλυκού!

Ενδυναμώστε τις γυναίκες και απαιτήστε ίσα δικαιώματα γι αυτές!

Όλη η επικαιρότητα