Ηλεία

Πολύτιμος ρόλος στην… covid εποχή για Νοσοκομείο Αμαλιάδας!

Ακούστε το άρθρο

Σημαντική εξέλιξη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη της Ηλείας είναι η χθεσινή ανακοίνωση για την πρόσληψη 19 επικουρικών ιατρών και 60 περίπου ατόμων νοσηλευτικού, βοηθητικού και λοιπού προσωπικού, για τη στελέχωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, που πλέον θα καλύπτει τα επείγοντα, χειρουργικά, ορθοπεδικά και ουρολογικά περιστατικά του νομού, εν μέσω πανδημίας, μιας και η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου είναι Μονάδα Covid.

Μάλιστα, η απόφαση υπεγράφη από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη και η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ώρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τη θετική αυτή εξέλιξη ανήγγειλαν χθες το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χρήστος Χριστόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης και η αναπληρώτρια διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κα Ειρήνη Αγγελάκου.

Εκτός των 19 επικουρικών ιατρών, προκηρύσσονται και οι εξής ειδικότητες: ΠΕ Νοσηλευτικής 2, ΤΠ ή ΤΕ Πληροφορικής 2, ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων 2, ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας 4, ΤΕ Νοσηλευτικής 8, ΔΕ Τηλεφωνητών 10, ΔΕ Φυλάκων 10, ΔΕ Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτροτεχνητών 1, ΔΕ Υδραυλικών 2, Μαγείρων 3, Τεχνικών Θερμαστών 1, Ηλεκτρικών – Ηλεκτρολογικών 1, Τεχνικού Θερμοϋδραυλικών 1, Γενικών Καθηκόντων βοηθητικού προσωπικού 5.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ
«Εμείς δεν εργαζόμαστε για την Υγεία ανέξοδα, κάνοντας τον επαναστάτη…»

Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κ. Τσαούσης, με αφορμή το γεγονός ότι ήταν καθοριστική η παρέμβαση της διοίκησης του συλλόγου στην συνεργασία κυρίως το τελευταίο διάστημα μεταξύ του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, της 6η ΥΠΕ και του δημάρχου Ήλιδας για την προκήρυξη αυτών των θέσεων.
«Εδώ και πολύ καιρό είμαστε σε μια πολύ στενή συνεργασία, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο δήμαρχος Ήλιδας, η 6η ΥΠΕ, ο κ. διοικητής και η κα διοικήτρια. Θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. διοικητή και την κα διοικήτρια για τον ρόλο που έπαιξαν και συνέβαλλαν, κυρίως ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος σήμερα ανακοινώνει μέτρα και θέματα για το νοσοκομείο Αμαλιάδας, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και εύχομαι να συνεχιστούν και στο μέλλον», είπε αρχικά ο κ. Τσαούσης.
Στη συνέχεια τόνισε ότι αυτές οι επαφές γίνονταν με μυστικότητα, σε… αντιδιαστολή συμπεριφορών κάποιων «που κάνουν ανέξοδα τον επαναστάτη», όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα όμως να επισημάνω, ότι αυτά που θα ακούσετε σήμερα, δυστυχώς γίνονταν με απόλυτη σοβαρότητα εκ των πραγμάτων, αλλά και μυστικότητα, για ποιο λόγο: διότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι ανέξοδα, κάνουν τον επαναστάτη. Εμείς δεν εργαζόμαστε για την Υγεία ανέξοδα, κάνοντας τον επαναστάτη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας από το πρώτο “κύμα” ήδη έχει συντάξει κατάσταση γιατρών, οι οποίοι είναι εν αναμονή, όταν θα γίνει επίσημη πρόσκληση από την Πολιτεία να συνδράμουν στο σύστημα για την πανδημία».


ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Για τη θωράκιση του νομού μας»
Την ικανοποίησή του για την προκήρυξη των θέσεων επικουρικού προσωπικού στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας εξέφρασε στη συνέχεια ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χρ. Χριστόπουλος: «Με τις άοκνες προσπάθειες εμού, της αναπληρώτριας διοικήτριας Αμαλιάδας, έγινε δεκτή η πρότασή μας για την προκήρυξη των θέσεων επικουρικών γιατρών για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Υπάρχουν 19 θέσεις ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Αυτές οι θέσεις θα μπουν στο σύστημα σήμερα, αύριο, μεθαύριο, έχουν υπογραφεί από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη και ευελπιστούμε να υπάρχει προσέλευση.
Πέραν των γιατρών, που έχουν προκηρυχθεί, έχει προκηρυχθεί και η πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθητικό λοιπό προσωπικό.
Μετά τις προσπάθειες που κάναμε, εισακουστήκαμε και από κει και πέρα περιμένουμε την προσέλευση του κόσμου: γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών. Εμείς δουλεύουμε. Και με τη συμπαράσταση της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, είμαστε σε αυτή την ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε σήμερα», δήλωσε ο κ. Χριστόπουλος.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη «θωράκιση» του νομού σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Ο κ. Χριστόπουλος ανέλυσε και την κατάσταση στην Μονάδα Covid στο Νοσοκομείο Πύργου, λέγοντας ότι αν φτάσουμε στα επίπεδα «συναγερμού» της βόρειας Ελλάδας, η κατάσταση θα γίνει κατορθωτό να αντιμετωπιστεί:
«Η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας λειτουργεί μόνο σαν Εξωτερικά Ιατρεία προς το παρόν, με θεραπείες στην Χειρουργική και την Ορθοπεδική Κλινική. Ενισχύθηκε με την Ουρολογική και την Ορθοπεδική του Νοσοκομείου Πύργου, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Αμαλιάδα.

Το Νοσοκομείο Πύργου, διαθέτει αυτή τη στιγμή 18 κλίνες για non covid ύποπτα κρούσματα και διαθέτει 57 κλίνες για θεραπεία covid.
Διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικότητας 7 κλινών, πλήρως εξοπλισμένη για θεραπεία των ασθενών με covid. Επίσης διαθέτει 6 κλίνες για θεραπεία άλλων ασθενειών.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουμε συντάξει, προβλέπονται ακόμη στην αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου, τουλάχιστον 5 κλίνες. Στη ΜΕΘ covid, τουλάχιστον 3 κλίνες επιπλέον.

Το προσωπικό είναι αυτό που είναι. Έχουμε πάρει και από την Αμαλιάδα προς βοήθεια, το οποίο και θα επιστραφεί με τη λήξη της πανδημίας. Αλλά, θεωρώ ότι η θωράκιση του νομού είναι πλήρης αυτή τη στιγμή.
Ευελπιστούμε να μείνουν τα κρούσματα σε αυτόν τον ήπιο ρυθμό στον νομό μας.
Αν ω μη γένοιτο, συμβεί ότι συμβαίνει και στην βόρεια Ελλάδα, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε…».

Ο κ. Χριστόπουλος έκανε κάλεσμα και στους ιδιώτες γιατρούς της Ηλείας, να βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να προσφέρουν και αυτοί τις υπηρεσίες τους, αν και όταν αυτό χρειαστεί:

«Ευελπιστούμε επίσης, στη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών, τους οποίους δεν τους καλέσαμε ωστόσο για να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας. Θα το κάνουμε και θέλουμε να τους βρούμε δίπλα μας.

Ο ιδιωτικός τομέας, μαζί με τον δημόσιο μπορούν να λύσουν πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχουν αξιόλογοι γιατροί έξω, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν. Για τον λόγο αυτό, εγώ τους απευθύνω κάλεσμα, το οποίο θα τους απευθυνθεί και από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Ειδοποιήθηκα από το δημαρχείο Αμαλιάδας, ότι μου εστάλησαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που είχα ζητήσει, σχετικά με τη Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, οπότε είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες για να προχωρήσουμε περαιτέρω».
Σχετικά με την λειτουργία της Νέας Πτέρυγας της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας και τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα για την μη λειτουργία της, ο κ. Χριστόπουλος γνωστοποίησε ότι τα διαδικαστικά επιλύθηκαν, αλλά η λειτουργία της εντάσσεται στη μετα covid εποχή: «Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα σας το πούμε. Η Νέα Πτέρυγα θα λειτουργήσει σαν non covid νοσοκομείο. Τώρα είμαστε στην εποχή covid. Επομένως, θα κοιτάξουμε πως θα βγούμε από δω και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη μετά covid εποχή…».

Ε. ΑΓΓΕΛΑΚΟΥ
«Ευελπιστούμε να γίνουν αιτήσεις»
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κα Ε. Αγγελάκου επεσήμανε: «Η ανακοίνωση των προσλήψεων είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, διότι όπως ξέρετε έχουμε έλλειψη ιατρών. Ευελπιστούμε να κάνουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι, γιατί όσες φορές έχουμε κάνει προκηρύξεις για ιατρούς, βλέπουμε πως δεν υπάρχουν αιτήσεις για το Νοσοκομείο μας. Επίσης, θέλω να τονίσω πως στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας».


Γ. ΛΥΜΠΕΡΗΣ
«Χαίρομαι που τα κρεβάτια Αμαλιάδας παίρνουν τη θέση τους μέσα στη συγκυρία»
«Είναι χαρά μου και ικανοποίησή μου σήμερα που έχω τον διοικητή του Νοσοκομείου και την Υποδιοικήτρια της Αμαλιάδας, γιατί οι ανακοινώσεις που έγιναν, ως Δήμαρχο, αλλά κυρίως ως νοσοκομειακό γιατρό, δεν μπορούν παρά να μου δίνουν ικανοποίηση και αίσθηση ασφάλειας μέσα στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε», είπε αρχικά ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γ. Λυμπέρης.

Στη συνέχεια μίλησε για «συγκρατημένη αντίδρασή» του, όταν ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, αποφάσισε τις μετακινήσεις προσωπικού προς το νοσοκομείο Πύργου: « Από την αρχή, με τις όποιες κινήσεις και αναστατώσεις έγιναν στην Αμαλιάδα με την απόφαση του διοικητή να αποσπάσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στον Πύργο, είχα μία συγκεκριμένη και συγκρατημένη αντίδραση.

Που οφειλόταν αυτό; Στο ότι έχω πλήρη επίγνωση της πανδημίας, ότι έχω πλήρη επίγνωση του δεύτερου κύματος στη χώρα κι ότι επίσης -μακάρι να διαψευστώ- έχω την ανησυχία έως μερική βεβαιότητα, πως ότι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, προϊόντος του χειμώνα, στον ίδιο ή σε άλλο βαθμό θα υπάρξει και στη Νότια Ελλάδα. Άρα λοιπόν, το να προλάβει η διοίκηση του Νοσοκομείου, μαζί με τη διοίκηση της ΥΠΕ, σε συνεννόηση με ΕΟΔΥ και Υπουργείο αυτές τις καταστάσεις, επιβάλει κάποιες κινήσεις και έναν σχεδιασμό που περισσότερο τον γνωρίζουν αυτοί και λιγότερο εμείς οι υπόλοιποι.

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο κ. διοικητής για τις 15 εν δυνάμει θέσεις εντατικής για ασθενείς που θα νοσήσουν βαριά και θα χρειαστεί να διασωληνωθούν σε μονάδες, είναι το λιγότερο εφησυχαστικές και ικανοποιητικές για τον πληθυσμό του Νομού Ηλείας. Οι κινήσεις που έγιναν, ούτως ώστε το Νοσοκομείο Πύργου ως Νοσοκομείο αναφοράς για covid να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα που έρχεται, επίσης καταλαβαίνει κανείς ότι είναι μέσα στα πλαίσια προετοιμασίας και αντιμετώπισης. Χαίρομαι γιατί τα 50, 60, 80 κρεβάτια της Αμαλιάδας ήδη παίρνουν τη θέση τους μες τη συγκυρία.

Το μετά την πανδημία είναι ένα άλλο κεφάλαιο, που και ο κ. διοικητής είπε πως θα το δούμε πάλι εξαρχής με το προσωπικό που θα επιστρέψει.

Για να πω ένα παράδειγμα: περίοδος συγκομιδής της ελιάς είναι αυτή και γνωρίζουμε όλοι τα κατάγματα, τους τραυματισμούς, τα ραγισμένα πλευρά που υπάρχουν αυτή την περίοδο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν θα μπορούν μες την πανδημία να βρουν τον χειρουργό, τον ορθοπεδικό, αλλά και τον ουρολόγο για ουρολογικά προβλήματα, εδώ στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας…».

Καταλήγοντας ο κ. Λυμπέρης, είπε ότι η ιατρική συνεισφορά προς το κοινωνικό σύνολο εν μέσω πανδημίας δεν είναι θέμα μόνο των αρμόδιων αρχών της Πολιτείας, αλλά όλων των εμπλεκομένων: «η ανακοίνωση των επικουρικών γιατρών και η ανακοίνωση και του υπόλοιπου επικουρικού προσωπικού δεν είναι μόνο θέμα της διοίκησης και μίας ανακοίνωσης, δεν είναι μόνο θέμα της 6ης ΥΠΕ, του υπουργείου και της κυβέρνησης, αλλά είναι θέμα όλων μας με πρώτο τον Ιατρικό Σύλλογο και μετά τη Δημοτική Αρχή, ούτως ώστε οι γιατροί συνάδελφοι να δώσουν την αίτησή τους, να πάρουν τη θέση τους και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο αυτά που έχουν σπουδάσει και έχουν ορκιστεί με τον όρκο του Ιπποκράτη».

Στην ανακοίνωση προκήρυξης 19 επικουρικών ιατρών και 60 ατόμων νοσηλευτικού, βοηθητικού και λοιπού προσωπικού για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, «προχώρησαν» κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Χρ. Χριστόπουλος, Γ. Λυμπέρης, Κ. Τσαούσης και Ε. Αγγελάκου

Όλη η επικαιρότητα