Ηλεία

Ενισχύονται οι Πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας – Έφτασαν Canadair, Erickson, PZL, Air Tractor

CANADAIR ΚΑΝΕΙ ΡΙΨΗ ΝΕΡΟΥ
Ακούστε το άρθρο

Πιο έτοιμες από ποτέ δείχνουν ενόψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου οι Πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας αφού τα πρώτα εναέρια μέσα έφτασαν και έπονται και… ενισχύσεις!

Η εν λόγω περίοδος τυπικά έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου όμως τα δύσκολα ξεκινούν τώρα για το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ήταν σε μεγαλύτερη ετοιμότητα και επαγρύπνηση έχοντας επέμβει άμεσα όποτε χρειάστηκε.

Πλέον όμως και συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι και πιο ενισχυμένο αφού εκτός από τα δύο PZL, τα δύο Canadair και το ελικόπτερο Έρικσον που έχουν ήδη «εγκατασταθεί» στην Ανδραβίδα από την αρχή της εβδομάδας, στην Ηλεία αναμένονται και δύο αεροσκάφη τύπου AIR TRACTOR από τα συνολικά έξι που μίσθωσε φέτος για πρώτη φορά η Ελλάδα, εξέλιξη σαφώς προς την θετική κατεύθυνση τόσο για την κατάσβεση όσο και για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν αποδειχθεί άκρως πολύτιμα στη μάχη με τις φλόγφες τα προηγούμενα χρόνια και θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, σε πλήρη ετοιμότητα καθ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2021.

«Εισακούστηκαν οι παρεμβάσεις μας»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλίου εξέφρασε την ικανοποίηση του μέσω της εφ. «Πατρίς» για την αποδοχή των παρεμβάσεων τόσο της Πυροσβεστικής όσο και των άλλων φορέων του Νομού, προσθέτοντας πως άπαντες κατάλαβαν πλέον πως η περιοχή είναι υψηλής επικινδυνότητας και δεν αντέχει άλλη τραγωδία.

«Στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας βρίσκονται ήδη δυο canadair CL 215, δυο PZL που είναι επιχειρησιακά έτοιμα ενώ έφτασε και το βαρέως τύπου ελικόπτερο S-64 (erickson) το οποίο θα είναι επιχειρησιακό έτοιμο τις επόμενες 2-3 ημέρες» ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαηλιού και συνέχισε:

Επιπλέον από τα συνολικά 6 αεροσκάφη τύπου AIR TRACTOR που μισθώθηκαν για πρώτη φορά φέτος, δυο θα έρθουν στην Ανδραβίδα. Αυτό είναι πολύ θετική εξέλιξη διότι με 7 εναέρια μέσα πλέον στο Νομό (4 από εθνικό εναέριο στόλο και 3 μισθωμένα) ενισχυόμαστε πολύ στη πρώτη προσβολή και επιπλέον τα ελαφρού τύπου Α/Φ θα μπορούν να συνεισφέρουν στην επιτήρηση – πρόληψη και φυσικά αυξάνονται οι επιλογές στις περιπτώσεις βλαβών, που δεν είναι λίγες, και γενικά της μη επιχειρησιακής δυνατότητας ορισμένων εναέριων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας καταλήγοντας πως:

«Εισακούστηκαν οι παρεμβάσεις μας, και άλλων φορέων του Νομού, και μαζί με άλλες δράσεις που δρομολογούνται έστω και με λίγη καθυστέρηση, φαίνεται ότι έγινε αντιληπτό ότι ο νομός Ηλείας είναι ανάμεσα σε αυτούς με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα στη χώρα, έχει βαριά κληρονομιά, δεν αντέχει άλλη τραγωδία ενώ ακόμη και μικρής κλίμακας δυσάρεστη εξέλιξη στα σημεία παγκόσμιας αναφοράς του Νομού θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο».

ΑΙR TRACTOR: Το… αφεντικό της εναέριας πυρόσβεσης

Το «αφεντικό» της εναέριας πυρόσβεσης (AIR TRACTOR Fire Boss) έρχεται στην Ελλάδα και την Ηλεία για το φετινό καλοκαίρι και θα ριχθεί άμεσα στην μάχη.

Πρόκειται για ευέλικτα μικρά αεροσκάφη που θα περιπολούν από αέρος έχοντας τις δεξαμενές τους γεμάτες νερό ώστε να μην χάνεται χρόνος στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν στις κόκκινες περιοχές, όπως αυτές θα αποτυπώνονται από τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Πρόκειται για αεροπλάνα AIR TRACTOR Fire Boss.

Η χώρα μας νοίκιασε 6 τέτοια αεροπλάνα – εκ των οποίων δύο αναμένονται στην Ανδραβίδα – ως τεστ καθώς υπάρχει η προοπτική αγοράς 30 τέτοιων αεροσκαφών με το κόστος αγοράς να είναι 3-4 εκατομμύρια ευρώ το καθένα.

Διαθέτουν αυτονομία πτήσης 5 ώρες και χωρητικότητα 3 τόνους νερού ενώ έχουν δύο άτομα πλήρωμα, ένα πιλότο και έναν παρατηρητή.

Όλη η επικαιρότητα