Αγροτικά Μεσσηνία

Εν αναμονή εγκυκλίου για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

Ακούστε το άρθρο

Στην έκδοση εγκυκλίου για την προστασία της ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμάτας» αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, σήμερα Δευτέρα 29 θα υπάρξει επιπλέον ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι στις 13 Απριλίου 2021 εκδικάζεται στο  Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών».

Υπενθυμίζουμε ότι η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 60 με 65.000 τόνους, με σχεδόν 2 – 3.000 τόνους. να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες προέρχονται κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα.

Οι επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα, που εξάγονται από 80ετίας, φέρνουν έσοδα στη χώρα μας της τάξης των 200+ εκατ. ευρώ.

Η Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ «Ελιά́ Καλαμάτας», που αφορά εμπορικό τύπο, ο οποίος αναφέρεται σε ελιές της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα που φύονται στην περιοχή του Νομού Μεσσηνίας και ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής (συνταγή), θεσπίστηκε το 1996.

Όλη η επικαιρότητα