Ελλάδα

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Στο πόδι 4.000 αστυνομικοί και τα drones της ΕΛ.ΑΣ.

Ακούστε το άρθρο

Μέτρα ανάλογα με αυτά κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει σχεδιάσει η Ελληνική Αστυνομία για την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το πρωί της Κυριακής, τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της Αττικής, δημιουργώντας ένα κλοιό γύρω από την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει την αποτροπή συγκέντρωσης στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλ. Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν καλέσματα για συγκεντρώσεις στα Εξάρχεια, τόσο για τις 11 το πρωί όσο και για τις 2 το μεσημέρι.

Απαγόρευση συναθροίσεων

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες ούτως ή άλλως απαγορεύονται από τα υφιστάμενα μέτρα του lockdown, ωστόσο αναμένεται να εκδοθεί και επίσημη απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων από το Αρχηγείο, όπως είχε γίνει για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Από νωρίς άλλωστε φέτος είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ότι δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ίσχυε και στις 17 Νοεμβρίου.

Η απαγόρευση συναθροίσεων αναμένεται να επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και θα προβλέπει πρόστιμα για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.

Κάλεσμα στον τόπο δολοφονίας

Πολλοί δικηγόροι δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και άλλα άτομα, υπογράφουν κείμενο καλέσματος για απότιση τιμής στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, στην οποία εκτός των άλλων αναφέρουν:

«Η 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του Αλέξανδρου, η ημέρα των νέων ανθρώπων, που βάλλονται από παντού. Ας τους τιμήσουμε κι ας δείξουμε πως δεν τους ξεχνάμε. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί. Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι».

Καλέσματα επίσης έχουν απευθύνει και άλλοι χώροι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέσω διαδικτύου, καθώς και πολλοί μέσω ιστότοπου του αντιεξουσιαστικού χώρου, τόσο για την Αθήνα όσο και σε πόλεις της επαρχίας.

via

Όλη η επικαιρότητα