Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Στην πρέσα οι «μαϊμού» αναστολές – Μείωση 12% τον Φεβρουάριο

Ακούστε το άρθρο

Ενας στους 8 εργαζόμενους που είχε δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιανουάριο βρέθηκε εκτός αναστολής τον Φεβρουάριο

Μείωση 12% σημείωσε ο όγκος των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το επίδομα 534 ευρώ τον Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο, πτώση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο σύστημα της προαναγγελίας, που στόχο είχε την πάταξη των «μαϊμού» αναστολών. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που δηλώθηκαν σε αναστολή τον Φεβρουάριο υπολείπονται κατά περίπου 75.000 από τους μισθωτούς που ήταν οι δικαιούχοι σε αναστολή τον Ιανουάριο του 2021.

Με άλλα λόγια, ένας στους 8 εργαζόμενους που είχε δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιανουάριο βρέθηκε εκτός αναστολής τον Φεβρουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος της προαναγγελίας. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις ψευδεπίγραφες αναστολές συμβάσεων, που δηλώνονταν από εργοδότες οι οποίοι απασχολούσαν κανονικά τους μισθωτούς τους, αλλά τους δήλωναν εκ των υστέρων, στο τέλος του μήνα, σε αναστολή σύμβασης με στόχο να μετακυλήσουν το σύνολο του μισθολογικού τους κόστους στο κράτος.

Όπως έχει επισημάνει το ethnos.gr, η νέα μορφή «αδήλωτης» εργασίας, που είχε εμφανιστεί ήδη από το πρώτο lockdown, πήρε γρήγορα διαστάσεις, όπως δείχνει άλλωστε ο όγκος των εργαζομένων που έμειναν εκτός αναστολών τον Φεβρουάριο. Καθώς οι λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ δεν άλλαξαν δραματικά ανάμεσα στους δυο μήνες του συνεχιζόμενου lockdown, οι 75.000 λιγότεροι μισθωτοί σε αναστολή τον Φεβρουάριο, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021, αποδίδονται από στελέχη της αγοράς στην κατάργηση της πρακτικής της εκ των υστέρων δήλωσης και στην καθιέρωση της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων, που κατέστησε ευχερέστερους τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιανουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας 623.557 εργαζόμενοι. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των συγκεκριμένων μισθωτών καταβλήθηκαν 306,43 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα τον περασμένο Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης – σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία – περίπου 548.400 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει πως οι αναστολές Φεβρουαρίου ήταν κατά 75.000 λιγότερες, αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι.

Λιγότερες αναστολές σημαίνει και μικρότερο κόστος για το Δημόσιο. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για το επίδομα 534 ευρώ του Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 250 με 270 εκ. ευρώ, όταν για τις αποζημιώσεις Ιανουαρίου είχαν απαιτηθεί 306 εκ. ευρώ, δηλαδή 30 – 50 εκ. ευρώ λιγότερα. Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που είχαν προδηλωθεί στο σύστημα “Εργάνη” σε αναστολή σύμβασης αποκλείστηκαν και από τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης λόγω εργασίας και πλέον μπορούν να μετακινηθούν μόνο με τα 6 μηνύματα sms στο 13033

Αναστολές Φεβρουαρίου

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαρτίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή τον Φεβρουάριο, με βάση τα 534 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής. Όσοι δηλώθηκαν σε αναστολή ολόκληρο τον Φεβρουάριο θα λάβουν 534 ευρώ. Αντίθετα όσοι ήταν σε αναστολή μόνο ορισμένο χρονικό διάστημα, θα λάβουν 19,07 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Για παράδειγμα:

  • Εργαζόμενος που δηλώθηκε σε αναστολή από 11 Φεβρουαρίου – όταν ξεκίνησε το νέο lockdown – έως και 28 Φεβρουαρίου θα λάβει 343,26€ από το κράτος. Πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη του αναλογία του μισθού του για τις πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου.
  • Εργαζόμενος που δηλώθηκε σε αναστολή από 11 Φεβρουαρίου – όταν ξεκίνησε το νέο lockdown – έως και 28 Φεβρουαρίου, αλλά είχε εγκαίρως προδηλωθεί σε αναστολή και για το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου θα λάβει 534€
  • Εργαζόμενος που προδηλώθηκε σε αναστολή από 15 Φεβρουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου θα λάβει 267€ από το κράτος. Πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη του αναλογία του μισθού του για τις πρώτες 14 ημέρες του Φεβρουαρίου.

Μαζί με τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Παρασκευή θα πληρωθούν από το υπουργείο Εργασίας :

  •  οι αναστολές συμβάσεων εργασίας παρελθόντων μηνών για τις οποίες έχουν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις, 
  •  μονομερείς δηλώσεις τουρισμού  κλπ. παρελθόντων μηνών,
  •  επίδομα αδείας και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό “Συν – Εργασία”. 

Επιδόματα Ανεργίας

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χθες Δευτέρα 1η Μαρτίου η καταβολή του πρώτου μήνα της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου, η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου. Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.
Η καταβολή της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Τακτική επιδότηση ανεργίας – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως)
  • Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 € (έως 200 € μηνιαίως).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από παρατάσεις της ίδιας επιδότησης. Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, πάντως, θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ 52 εκατ. ευρώ σε 116.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

Πηγή: ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα