WEB tv Κόσμος

Γαλλία: Τρόμος σε εκκλησία στη Νίκαια – Τρεις νεκροί, αποκεφαλίστηκε μια γυναίκα

Ακούστε το άρθρο

Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Νίκαια της Γαλλίας μετά από επίθεση με μαχαίρι σε εκκλησία, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

Η νέα σοκαριστική επίθεση έγινε λίγο μετά τις 9 το πρωί, όταν η θεία λειτουργία στην εκκλησία της Νοτρ Νταμ, της μεγαλύτερης καθολικής εκκλησίας της πόλης, είχε μόλις ξεκινήσει.

Θύματα είναι μία γυναίκα, η οποία βρέθηκε αποκεφαλίσμένη μέσα στην εκκλησία, ο νεωκόρος (ο οποίος αναφέρεται από κάποια γαλλικά ΜΜΕ επίσης ως αποκεφαλισμένος), καθώς και μια ακόμη γυναίκα. Η γυναίκα αυτή είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την επίθεση και εξέπνευσε αργότερα μέσα σε μπαρ που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία και όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο.

Η αστυνομία περιέγραψε το σημείο της επίθεσης ως «βγαλμένο από ταινία τρόμου».

Ο δράστης, ο οποίος επιτέθηκε με μαχαίρι, συνελήφθη τραυματισμένος δέκα λεπτά μετά το συμβάν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης επαναλάμβανε τη φράση «Αλλάχου Άκμπαρ» («Ο θεός είναι Ύψιστος»).

Η περιοχή της επίθεσης αποκλείστηκε άμεσα ενώ μάρτυρες άκουσαν ελεγχόμενες εκρήξεις τις οποίες προκάλεσε η αστυνομία.

«Τρομοκρατική επίθεση»

Η ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη είναι προς το παρόν άγνωστα. O δήμαρχος, ωστόσο, της πόλης, Κριστιάν Εστροζί, σε μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» ενώ ανακοίνωσε έκτακτη σύσκεψη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη αρχικά στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εσωτερικών για να μεταβεί στη συνέχεια μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών στη Νίκαια.

Στο υπουργείο Εσωτερικών πήγε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ο οποίος την ώρα της είδησης βρισκόταν στην Εθνοσυνέλευση, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με το επιβληθέν lockdown.

«Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή νέα πρόκληση που πλήττει τη χώρα μας», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας έκκληση για ενότητα και συνοχή.

Σημειώνεται πως η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για «ανθρωποκτονία» και «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Tη λύπη του για την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με ανάρτησή του στο τουίτερ, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να σταθεί «ενάντια στη βία και σε αυτούς «που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Είμαι πολύ σοκαρισμένος και λυπημένος από την είδηση για την τρομερή επίθεση στη Νίκαια. Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός από όλους μας στην Ευρώπη. Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία και σε εκείνους που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Υπήρχαν προειδοποιήσεις

Ιερέας σε εκκλησία της Νίκαιας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις σε ναούς ενόψει της γιορτής των Αγίων Πάντων.

«Βρισκόμασταν σε επιφυλακή, αλλά δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ιερέας. Μετά το τραγικό συμβάν, όλοι οι χώροι λατρείας παύουν να λειτουργούν.

Φονική σάτιρα

Το αιματηρό αυτό περιστατικό είναι το τελευταίο μιας σειράς επιθέσεων πυροδοτημένων από θρησκευτικό μίσος. Είχε προηγηθεί ο αποκεφαλισμός του καθηγητή Σαμουέλ Πατί σε παρισινό προάστιο.

Η φρικτή αυτή δολοφονία, από 18χρονο φανατικό, έγινε στο όνομα του προφήτη Μωάμεθ καθώς ο καθηγητής λίγες ημέρες πριν είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του προφήτη στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Η δολοφονία Πατί προκάλεσε την οργή του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ σε κυβερνητικά κτήρια, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες μουσουλμάνων σε πολλές χώρες.

Τον περασμένο μήνα ένας 18χρονος Πακιστανός τραυμάτισε μαχαιρώνοντας δύο ανθρώπους έξω από τα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Μετά τη σύλληψή του, ο άνδρας παραδέχτηκε στην αστυνομία ότι η επίθεση στόχευε το περιοδικό, το οποίο είχε μόλις δημοσιοποιήσει σατιρικά σκίτσα του προφήτη, με αφορμή τη σε εξέλιξη δίκη για τη μαζική σφαγή του 2012.

Μνήμες 2016

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια και συγκεκριμένα κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου.

Ένα φορτηγό, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.

Ο οδηγός του φορτηγού ψυγείου, Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ηλικίας 31 ετών, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, έπεσε αργότερα νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν Βρετανοί, Ισπανοί, Ελβετοί και Αμερικανοί πολίτες, ενώ την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα