Ηλεία Οικονομία

Επανεκκίνηση αγοράς στον Κάμπο: Αβεβαιότητα και φόβοι για λουκέτα

Ακούστε το άρθρο

Η αγορά στον Κάμπο ξεκίνησε και πάλι αλλά οι καταστηματάρχες είναι επιφυλακτικοί για τη συνέχεια και στην πλειονότητά τους για το μέλλον της αγοράς αφού πολλοί μιλούν για τον «εφιάλτη του λουκέτου».

Δευτέρα πρωί και τα καταστήματα ανέβασαν τα ρολά τους με τους περισσότερους καταστηματάρχες «μαζεμένους». Μικρή η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους και αυτό ίσως να οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Δύσκολη η κατάσταση»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας κ. Γιάννης Γυφτοχρήστος δήλωσε: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Στις γιορτές πιστεύαμε ότι θα δουλέψουμε όλες τις μέρες αλλά τελικά μετά την Πρωτοχρονιά ήρθε νέο lockdown και χάσαμε δύο μεγάλες γιορτές των Φώτων και του Αγίου Ιωάννη. Υπάρχουν καταστήματα όπως τα ανθοπωλεία που είχαν παραγγείλει λουλούδια αλλά η αγορά έκλεισε, το εμπόρευμα χάλασε και ο επαγγελματίας έπαθε μεγάλη ζημιά. Ποιος τον αποζημιώνει; Άλλοι υπέγραψαν επιταγές γιατί πίστεψαν ότι θα δουλέψουν όλες τις μέρες. Τι θα γίνει με τις επιταγές αυτές;

Θα έπρεπε η αγορά στις μικρές τοπικές κοινωνίες να είναι ανοιχτή συνέχεια. Πόσα άτομα θα μπουν στα καταστήματα της Ανδραβίδας; Επίσης δεν έχουμε τις γνώσεις και την υποδομή για e shop. Χάνουμε και τις εκπτώσεις. Και το πιο σημαντικό: δεν έχουμε τη στήριξη όπως θα θέλαμε της κυβέρνησης. Μας έδωσε μέσω τραπέζης τις επιστρεπτέες με αποτέλεσμα πολλοί να μείνουν εκτός.Με τα ενοίκια είναι μεγάλη βοήθεια αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα χρήματα ειδικά σε μια τοπική αγορά, ξαναγυρίζουν πάλι σε μας. Δηλαδή 150 μαγαζιά στην Ανδραβίδα με μέσο όρο 400 ευρώ το ενοίκιο, είναι 60.000 ευρώ, τα οποία έχουν χαθεί από την Ανδραβίδα. Δεν μπορεί το κράτος να τα δίνει δύο μήνες μετά. Δυστυχώς έρχονται λουκέτα και ήδη έχουν υπάρξει στην Ανδραβίδα.»

«Αβεβαιότητα»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης κ. Φώτης Κορδοπάτης δήλωσε: «Ξεκινάμε και πάλι με αβεβαιότητα. Η αγορά είναι  μαζεμένη γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Μετά την Πρωτοχρονιά ξανακλείσαμε και χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι από τις γιορτές. Τώρα ξεκινάμε και πάλι και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ξανακλείσουμε, γιατί αν συμβεί αυτό δεν ξέρω ποιες θα είναι οι εξελίξεις»

Φόβοι για λουκέτα

Η κ. Δήμητρα Ζωγοπούλου  ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών δώρου-αξεσουάρ στην Ανδραβίδα, δήλωσε: «Το κατάστημα είναι καινούργιο με έναρξη Φεβρουάριο του 2020, ανοίξαμε 9 Μαρτίου και 17 Μαρτίου κλείσαμε. Δηλαδή έμεινα εννέα ημέρες ανοιχτά, έκλεισα και ξανάνοιξα 11 Μαϊου. Δουλέψαμε λίγο το καλοκαίρι και τώρα πάλι το ίδιο. Ως νέα επιχείρηση είμαι αδικημένη. Δεν έχω πάρει καμία επιστρεπτέα αν και η κυβέρνηση είχε πει ότι στην επιστρεπτέα εντάσσονται και οι νέες επιχειρήσεις ,αλλά το σύστημα με πέταγε έξω. Έχω στείλει ΑΑΔΕ μήνυμα αλλά απάντηση δεν έχω πάρει. Θεωρώ αδικία τα μέτρα. Οι μικρές επιχειρήσεις αιμορραγούμε. Και ως νέες επιχειρήσεις δεν έχουμε «προζύμι» για να τις συντηρήσουμε και από το Κράτος δεν έχω καμία στήριξη. Μας έχουν κλειστούς αλλά μας ζητάνε τον ΕΦΚΑ. Δυστυχώς βλέπω ότι θα ακολουθήσουν πολλά λουκέτα και το κρίνω από μένα. Δεν ξέρω αν υπάρχει επαγγελματίας που να είναι ικανοποιημένος από αυτά τα μέτρα».

Η κ. Διονυσία Χαραλαμπίδη, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στην Ανδραβίδα δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι θα είναι μια δύσκολη επανεκκίνηση γιατί ο κόσμος δεν έχει δουλέψει και το καλοκαίρι  και μοιραία αυτό θα φανεί στην αγορά από το χειμώνα που διανύουμε και προς την επόμενη σεζόν. Τα βιβλιοπωλεία έχουν δουλειά εποχική και  με τα σχολεία να δουλεύουν με τηλεργασία μας έχει κάνει ζημιά. Με ανησυχεί το αύριο της αγοράς. Πιστεύω πως καταστήματα που κλείσανε για δεύτερη φορά να μην μπορέσουν να επανεκκινήσουν».

Όλη η επικαιρότητα