Αγροτικά Ηλεία

Επιβεβαιώθηκαν 333 εστίες καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα- Κρούσμα και στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Έως και τις 20 Νοεμβρίου, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 333 εστίες Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), μεταξύ αυτών και στην Ηλεία.

Πιο συγκεκριμένα εστίες Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου βρέθηκαν στις παρακάτω ΠΕ : Ηλείας, Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Εύβοιας, Νήσων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Θεσπρωτίας και Ηρακλείου, καθώς και στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου, της Ικαρίας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέθηκε υποψία του νοσήματος κατόπιν διαπίστωσης κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα, ενώ υπήρξαν και ζώα-μάρτυρες τα οποία διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ορολογικής επιτήρησης στα οποία ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 4 του ιού.

Ο αριθμός των εστιών μεταβάλλεται συνεχώς και προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος στην καταγραφή τους ανά ΠΕ, πρέπει να γίνει αποστολή στο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ της αναφοράς υποψίας ύπαρξης του νοσήματος, ταυτόχρονα με την αποστολή δειγμάτων αίματος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Επισημαίνεται περαιτέρω η σημασία της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων στη δήλωση εστίας του νοσήματος η οποία πρέπει να αποστέλλεται αμέσως μετά την επιβεβαίωσή του.

Κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και με αποφάσεις των κατά τόπους αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών, έχουν ληφθεί τα οριζόμενα μέτρα στις μολυσμένες εκτροφές.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Όλη η επικαιρότητα