Επιστήμη

Επιστήμη: Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα νέο σπάνιο μάγναστρο

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΑΣΤΡΟ
Ακούστε το άρθρο

 Μία πολύ σπάνια μορφή άστρου ανακάλυψαν επιστήμονες χρησιμοποιώντας το Swift Burst Alert Telescope (BAT). Στις 3 Ιουνίου, το BAT εντόπισε μία σύντομη εκπομπή ακτίνων Χ και η ανάλυσή της επιβεβαιώνει πως προέρχεται από ένα άγνωστο έως τώρα μάγναστρο, με την ονομασία Swift J1555.2-5402. Η νέα ανακάλυψη φέρνει το συνολικό αριθμό των μάγναστρων που έχουμε εντοπίσει στα 25.

Τα μάγναστρα είναι ένας σπάνιος τύπος αστέρα νετρονίων, με πυρήνες που είχαν κάποτε μάζα 8 με 30 φορές αυτή του Ήλιου. Μετά από μία supernova έκρηξη και την εκτόξευση του εξωτερικού υλικού τους, οι πυρήνες τους καταρρέουν στα πιο πυκνά αντικείμενα που υπάρχουν στο σύμπαν. Έως και δύο φορές η μάζα του Ήλιου μας συμπυκνωμένη σε μόλις 20 χιλιόμετρα διάμετρο. Διαθέτουν ένα εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο, 1.000 φορές μεγαλύτερο από ένα τυπικό αστέρα νετρονίων και 1 τετράκις εκατομμύρια φορές πιο ισχυρό από αυτό της Γης.

Ο εντοπισμός του είναι δύσκολος και με μόλις 25 δείγματα, η κατανόησή τους είναι ακόμα δυσκολότερη, για παράδειγμα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ακόμα γιατί έχουν τόσο ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου μάγναστρου επιβεβαιώθηκε στο Astronomers Telegram.

Πηγή: unboxholics.com

Όλη η επικαιρότητα