Επιστήμη

Επιστήμονες εμπνευσμένοι από το Jurassic park θέλουν να αναστήσουν το μαλλιαρό μαμούθ

Και μόλις βρήκαν χρηματοδότηση για να το κάνουν
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία της Γης είναι γεμάτη είδη που εξαφανίστηκαν, ενώ πολλά βρίσκονται και σήμερα στο όριο του αφανισμού. Επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Harvard όμως θεωρούν πως μπορούν να επαναφέρουν είδη όπως το μαλλιαρό μαμούθ που εξαφανίστηκε πριν 4.000 χρόνια, σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν το οικοσύστημα της αρκτικής τούντρας, καθώς και για να διατηρήσουν τον ασιατικό ελέφαντα που έχει στενή σχέση με το μαλλιαρό μαμούθ.

Δε μιλάμε όμως απλά για κλωνοποίηση, αφού το DNA που έχουν ανακτήσει οι επιστήμονες έχει αλλοιωθεί υπερβολικά για να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο. Αντιθέτως, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν μέσω της γενετικής μηχανικής, δημιουργώντας ένα υβρίδιο ελέφαντα και μαμούθ, το οποίο δε θα ξεχωρίζει από το αρχικό μαμούθ.

Οι επιστήμονες μάλιστα έχουν λάβει ήδη χρηματοδότηση $15 εκατομμυρίων για να αναστήσουν το μαλλιαρό μαμούθ και αναμένουν να έχουν τα πρώτα νεογνά μέσα στα επόμενα 4-6 έτη.

Η ομάδα έχει αναλύσει τα γονιδιώματα 23 ειδών ελεφάντων και μαμούθ και πιστεύει πως με περίπου 50 αλλαγές στο γενετικό κώδικα του ασιατικού ελέφαντα, το νέο είδος θα έχει ό,τι χρειάζεται για να ευδοκιμήσει στον Αρκτικό Κύκλο. Θα διαθέτει λίπος 10 εκατοστών, πέντε ειδών διαφορετικά τριχώματα έως και ενός μέτρου σε μήκος και μικρότερα αυτιά για να αντέχει το κρύο. Μάλιστα η ομάδα σκοπεύει να μη δώσει χαυλιόδοντες στο υβρίδιο για να μη γίνεται στόχος λαθρεμπόρων.

Προφανώς και υπάρχουν ηθικά διλήμματα για αυτό το project, όπως η χρήση ζωντανών ελεφάντων για την κυοφόρηση ενός γενετικά σχεδιασμένου υβριδίου, ενώ αρκετοί δεν έχουν πειστεί ως προς τον τρόπο που θα βοηθήσει η επανεισαγωγή του μαλλιαρού μαμούθ στην επαναφορά του οικοσυστήματος.

Πηγή: unboxholics.com

Όλη η επικαιρότητα